KOLUMNA: Veni, vidi, vici! Podsjetnik: što sam sve vidio u Barceloni tijekom otkazanog MWC 2020

blank

Prije točno dva mjeseca stigao sam u Barcelonu, iako je MWC 2020 otkazan. Nisu svi otkazali svoja predstavljanja, pogledajte što su predstavili Alcatel, Honor, Huawei, TCL

Iako je Mobile World Congress (MWC 2020) inicijalno planiran od 24. do 27. veljače 2020., otkazan je 12. veljače odlukom organizatora nakon što je 30-ak izlagača odustalo od nastupanja (od njih više od 2400 planiranih). Ipak, nekoliko stotina najhrabrijih (ili najluđih) novinara iz cijelog svijeta stiglo je u Barcelonu. I sam sam se zaputio do Barcelone već 21. veljače 2020.

S obzirom da ovaj kongres pratim još od 2002. godine (prvo u Cannesu, a onda od 2006. godine i u Barceloni), nije imalo smisla ne posjetiti Barcelonu, iako je koronavirus već prijetio Europi, ali situacija u Europi nije bila opasna, uz samo nekoliko desetaka zaraženih osoba. U to vrijeme kineski Wuhan je bio blokiran grad. Sreća prati hrabre, a to se kasnije i potvrdilo. Drago mi je što nisam odustao od odlaska u Barcelonu, kao što nije odustalo niti još pet hrvatskih novinara.

blank

 

S obzirom da smo (mi novinari) izrazili jasan stav o odlasku u Barcelonu, nekoliko velikih (najhrabrijih) svjetskih tvrtki odlučilo je održati svoje planirane aktivnosti i predstaviti uređaje koji će obilježiti 2020. godinu. Svoje su novitete uživo predstavili Alcatel, Honor, Huawei, Kaspersky i TCL.

U mojem video filmu snimljenom u Barceloni, uz lijepe kadrove katalonskog grada, možete vidjeti tri nova Alcatela 1B (2020), 1S (2020) i 3L (2020), novi pametni telefon Honor View 30 Pro, Honor s prednjom motoriziranom kamerom 9X Pro, pa predivne TWS slušalice Honor Magic Earbuds koje su mnogi lajkali na mojem Instagram profilu, novi savitljivi tablet-smartphone Huawei Mate Xs i tri nova lijepo dizajnirana TCL-a (TCL 10 5G, TCL 10L i TCL 10 Pro). TCL nas je oduševio i sa savitljivim ekranima koji se savijaju na dva mjesta, kao i s rolo ekranom, naočalama s 4K rezolucijom. Naravno, stigao sam i do prostora Fira Barcelona u kojem se već godinama održava MWC, ali sam tamo zatekao samo radnike koji uklanjaju posljednje dijelove pročelja nesretno otkazanog sajma.

Tužan sam, ali sam istovremeno i ponosan jer sam stigao do Barcelone, pogledao novitete, snimio novitete i vratio se nakon pet dana natrag u Zagreb. Uvjerio sam se u značenje poznate izreke rimskog državnika i vojskovođe Gaja Julija Cezara „veni, vidi, vici“ (dođoh, vidjeh, pobijedih) koju je upotrijebio u svojem izvješću rimskom Senatu o svojoj neočekivano brzoj pobjedi nad pontskim kraljem Farnakom II. godine 47. prije Krista.

Pogledajte video s kadrovima koje sam krajem veljače snimio u Barceloni, video koji budi nostalgiju i postavlja pitanje hoće li se od 1. do 4. ožujka sljedeće (2021.) godine uopće održati planirani MWC 2021 ili sam jedan od rijetkih koji je svjedočio posljednjem takvom događaju.