KOLUMNA: Doći ili ne doći u Barcelonu na MWC, pitanje je sad

blank
MWC 2012, Barcelona, 27. veljače 2012.

I dok jedni otkazuju, drugi se Shakespeareovski premišljaju, treći ipak žele ići u Barcelonu na MWC. Koja je dobra strana svega ovoga, ako postoji?

U ovoj kolumni dohvatit ću se vječitog (Shakespeareovog) pitanja u kojem Hamlet postavlja pitanje biti ili ne biti, ali i živjeti ili umrijeti.

Strah je čovjekov najveći neprijatelj, to se zna od davnina. Iako je trenutna situacija s koronavirusom izuzetno opasna, sudeći po broju zaraženih u svijetu (37.564 osoba) i umrlih u Kini (813), ali mali broj oboljelih u Europi (samo 37 osoba) daje kakvu-takvu nadu da se virus neće globalno proširiti.

blank

Kakvu nam nadu daje organizator Mobile World Congressa u Barceloni? Sudeći po trudu, izuzetno veliku. Ali, opet dolazi do tog „ali“. Putovati ili ne putovati, pitanje je koje si mnogi ovih dana postavljaju, ne samo na predstojećem putu prema Barceloni nego i općenito. Iako ništa ne može biti iznad zdravlja i čovjekovog života, istina je ipak drugačija. Svaki dan nam prijeti neka bolest, prometna nesreća, nečija posuda za cvijeće na balkonu, crijep s krova, bakterija iz restorana…

Ljudi će nastaviti živjeti i nakon koronavirusa, i dalje će se proizvoditi mobiteli. Da, trebamo razmišljati o čovjeku kao najbitnijem na vrhu piramide, ali moramo promisliti od čega ćemo živjeti ako se naše radno mjesto zatvori zbog nepravovremenog i lošeg reagiranja na Coronavirus? Hoće li trgovine mobitelima u Hrvatskoj imati što prodavati kroz nekoliko mjeseci? I tu govorimo o čovjeku i njegovom životu te opasnosti za obitelj.

Pojedini proizvođači telekomunikacijske opreme i uređaja otkazali su svoj nastup na MWC-u. Da, to je loše, jako loše i moguće je da se dogodi lančana reakcija te i drugi postupe na isti način. Sigurno svoj novac za skupi štand na kongresu neće dobiti natrag. Naravno, nije sve u novcu.

blank

Sajam se možda odgodi za neki drugi termin, iako je u tom slučaju bolje da se pričeka do sljedeće godine. S obzirom na cijenu ulaznice, od 799 do 4999 eura (da, točno toliko), jasno je koliki je novac u pitanju. Ali, ako se MWC 2020 ne odgodi, hoće li (hrabre) tvrtke profitirati? Tvrtke koje se pojave u Barceloni sigurno će dobiti više medijskog prostora za svoje objave, za svoje video filmove, spominjanje u twitovima, objavama na Instagramu, novim konekcijama na LinkedIn mreži…

Hoće li se pokazati istinitom ona tvrdnja da „sreća prati hrabre“?! Vidjet ćemo. Čini mi se da je sad ovo iščekivanje, hoće li se MWC održati, zanimljivije nego sinoćnja dodjela Oscara. Kud baš da najboljim filmom bude proglašen korejski „Parasite“.

Ionako prenapučeni prostor katalonskog sajma već zjapi za novom lokacijom na kojoj će se lakše rasporediti više od 2400 štandova i 110.000 posjetitelja uglavnom s kravatom. Dakle, sve veći problem kongresa u Barceloni je i prostor, nije samo taj virus iz Wuhana.

Cannes, 3GSM World Congress
Cannes, 3GSM World Congress

Vratit ću se natrag, u prošlost: 1987. godine u Brusselsu je održan prvi GSM World Congress (tada pod nazivom Pan Europe Digital Cellular Radio). Naziv “GSM World Congress” po prvi se put spominje na konferenciji u Rimu 1990. godine, a zatim su uslijedila seljenja kroz različite gradove da bi se 1996. godine u Cannesu zadržali sljedećih deset godina (u 2003. godini mijenja se naziv u 3GSM World Congress). Sjećam se GSM World Congressa u Cannesu s početka 2000-tih, a održavao se u malenom prostoru na Promenade de la Croisette, u francuskom Cannesu. Lokaciji na kojoj se održava i poznati filmski festival. Već tada su izvan kongresa postojali bijeli šatori, sjećam se tih scena koje nisu nimalo lijepo izgledale u mondenom ljetovalištu.

blank
3GSM World Congress, Cannes u veljači 2002.

Zatim je 2006. godine domaćinstvo preuzela Barcelona. Naime, svakih šest godina se odlučuje koji će sljedeći grad biti domaćin MWC-a (u međuvremenu je promijenio naziv iz 3GSM kongresa, s pojavom 4G-a). Valjda se nije razmišljalo da će mobilna tehnologija toliko brzo napredovati. Po toj logici, sad bi se trebao zvati 5GSM.

Barceloni je domaćinstvo uspjelo već tri puta (od 2006. do 2011, te od 2012. do 2017, a sad traje period od 2018. do 2023. godine). Vidjet ćemo gdje će se u veljači 2024. godine održati MWC 2024. U međuvremenu, MWC je i u samoj Barceloni prerastao samog sebe te su se i na predivnoj lokaciji pored Plaça d’Espanya pojavili isti oni bijeli šatori. Oh, kakav je to bio Déjà vu.

blank
MWC Barcelona 2010.

Zatim je zbog bijelih šatora i prenapučenosti sajam 2013. godine preseljen na novu, veću lokaciju Fira de Barcelona u blizini Plaça d’Europa (nije više toliko lijepa kao prethodna, ali je praktična jer se sve nalazi unutar povezanih prostora). I ponovo je lokacija već godinama dupkom puna, što se tiče izlagača.

Jel vrijeme za novu lokaciju? Hoće li nam tvrtke koje neće nastupiti na MWC 2020 nedostajati? Koliko neizvjesnosti. Mene osobno zanima neizvjesnost kako će izgledati novi Samsung Galaxy telefoni, novi Huaweijevi uređaji, novi 5G modeli proizvođača TCL, novi razigrani Alcateli koji su tu s nama još od 90-ih godina, novi savitljivi ekrani, ali i desetci automobila koji će se pojaviti unutar MWC-a.

blank

blank
MWC 2006. u Barceloni