KOLUMNA: Huawei je mnogima, poput hrvatske reprezentacije, osvojio srca, iako nije na prvom mjestu

blank

Kakav preokret! Huawei je upravo prešišao Apple i gleda prema prvoj poziciji. Na top-listi proizvođača pametnih telefona Huawei je u drugom tromjesečju 2018. godine po prvi put u povijesti zauzeo drugo mjesto.

Huawei je dokaz kako se isplati ulagati u inovacije, u dizajn, u kvalitetu, ali i u vlastite resurse za proizvodnju hardvera kako ne bi bili ovisni o drugim proizvođačima i stajali na listi čekanja. Huawei je upravo zauzeo drugu poziciju u svijetu, iza Samsunga koji duži niz godina vlada tržištem, a nakon guranja Applea s trona na drugoj poziciji „na nišan“ je stigao i sam Samsung.

Do prije nekoliko godina Huawei je mnogima bio nepoznat brand, ali ne i nama specijaliziranim novinarima koji pratimo sve telefonske brandove na tržištu. Pojedini primjerci Huawei pametnih telefona na tržištu su bili dostupni u doslovce nekoliko komada, ali u isto vrijeme domaći telekom operatori koristili su pozadinsku tehnologiju na kojoj je bio natpis Huawei.

Dugo je vremena trebalo dok se čelništvo Huaweija odlučilo na ulazak u GSM arenu, a i tada su nekako sramežljivo predstavljali nove modele. U to vrijeme Huawei je kopirao druge pa se znalo dogoditi da na jednom modelu Ascend Android telefona prepoznamo elemente s više drugih flagshipova iz Samsunga i Applea. Podsjetnik: kao što Samsung ima seriju Galaxy, Sony ima Xperia, LG je nekada imao seriju Optimus tako je i Huawei furao svoju seriju Ascend.

U međuvremenu, Huawei je krenuo u ofenzivu, ali ne na blef nego ugrađujući sve bolje i kvalitetnije komponente, a vrhunac je svakako suradnja s njemačkim proizvođačem fotografske opreme Leica. Tada kreće uzlazna putanja za ovu kinesku kompaniju koju vodi tročlano predsjedništvo, a članovi se na čelnoj poziciji izmjenjuju svakih šest mjeseci. Dakle, svakih pola godine na čelo tvrtke dolazi odmoran čelnik koji je prethodno imao vremena osluhnuti bilo ne samo kineske nacije nego i većeg dijela svijeta. Sjedište Huaweija u kineskom Shenzhenu posjetio sam prije godinu dana, a prošetao sam i mnogim istraživačkim laboratorijima u kojima se razvijaju novi proizvodi.

Već je i treća pozicija na kojoj je Huawei „zabetoniran“ već neko vrijeme bila veliki uspjeh za kinesku tvrtku, pored svih onih velikih brandova iza kojih stoje godine iskustva i vojska vjernih pratitelja, ali koja se u međuvremenu rasula pa u top 10 već godinama nema velikih imena poput Sonyja, HTC-a i Motorole, a LG se s vremena na vrijeme pojavljivao. U top 5, uz Samsung, Huawei i Apple drže se još Xiaomi i Oppo. Sve je to vrlo turobno i danas više očigledno nema korisnika koji će zauvijek biti vjerni određenom brandu.

I sami proizvođači mobitela su krivi za takvu situaciju. Naime, nekada je svaki od velikih proizvođača imao svoj vlastiti operativni sustav, iako su i prije 10-20 godina postojali OS-ovi poput Symbiana i Windows (Phonea), ali svaki je od tih brandova (Nokia, Siemens, Sony, Ericssson, Sony Ericsson, Philips, Samsung, LG, Alcatel, HTC, Motorola itd.) gurao svoj izgled sučelja. I onda su stvar morala spasiti dva outsidera, dvije tvrtke koje nisu nikada proizvodile mobitele – Apple i Google. Dakle, tisuće i tisuće djelatnika Nokije, Samsunga, Siemensa i ostalih tvrtki nisu imali ideju kako korisnicima omogućiti nešto novo nego su to morale napraviti dvije druge tvrtke.

Danas imate apsurd i da recimo Googleove usluge nisu dopuštene za korištenje u Kini, a upravo kineski proizvođači koriste Googleov Android kao bazu za milijarde mobitela koje se tamo proizvode i podižu im bruto nacionalni prihod. Apple s druge strane svoj operativni sustav ljubomorno čuva samo za sebe. Možda su trebali krenuti stopama poput zvijezde današnjeg dana, Huaweija, koji je u međuvremenu krenuo s dodatnim (sub)brandom Honor. Dakle, imaju konkurenciju unutar svoje kuće. Nije to ništa novo jer to je praksa u mnogim velikim svjetskim tvrtkama iz raznih sektora pa tako Lufthansa ima Eurowings (do 2015. godine Germanwings), domaći Vipnet ima Tomato, HT ima Bonbon, mnogi proizvođači garderobe poput Zare plasiraju jeftinije inačice kako bi držali i dio tržišta na kojem ne mogu prodavati svoje skuplje proizvode i usluge.

blank

Vratimo se Huaweiju. Prema izvještaju analitičke kuće IDC, Huawei je u drugom tromjesečju 2018. godine prodao (odnosno isporučio) 54 milijuna pametnih telefona (u istom razdoblju lani 38,5 milijuna) dok se Apple zadržao na gotovo identičnoj brojci od 41 milijun. Na vrhu piramide, što se tiče prodaje pametnih telefona u cijelom svijetu nalazi se Samsung; Korejci su isporučili 72 milijuna, što je za 8 milijuna mobitela manje nego u istom razdoblju prošle 2017. godine.

U suštini, u top 5 proizvođača, jedino je Samsung imao pad dok su Huawei, Xiaomi i Oppo imali rast prodaje. Jasno, nemoguće je i Samsungu non-stop rasti, ali ako pogledamo brojku od 72 milijuna telefona to ne zvuči baš pretjerano puno – sjećam se tromjesečja prije desetak godina kada je Nokia po jednom tromjesečju prodavala i do 110 milijuna uređaja. Jasno, u ovom trenutku govorimo samo o pametnim telefonima, znamo da se još uvijek dobro (u milijunima) prodaju i obični mobiteli u određenim zemljama svijeta, ali opet je evidentno da brojka za jedno tromjesečje nije baš pretjerano velika. Ipak, trebalo bi pogledati i drugu stranu medalje, onu sa zaradom jer je poznato da oko 90 posto zarade od prodaje svih mobitela u svijetu ide Appleu. Nevjerojatno, ali istinito – mnogi drugi rade s gubicima već godinama ili prelijevaju novce iz drugih odjela kompanija kako bi se održali na tržištu.

Huawei je u protekle dvije-tri godine krenuo s inovacijama, s velikim inovacijama pa su od tvrtke koja samo slijedi trendove preuzeli doslovce prvo mjesto po tom pitanju. Posljednja inovacija im je P20 Pro, smartphone s tri stražnje kamere. Samsung u posljednje vrijeme nekako sramežljivo predstavlja nove telefone na kojima konkretno nismo vidjeli ništa novo što već nije bilo viđeno (stereo zvučnici i emoji na Galaxy S9 liniji nisu nikakav novitet), kao da su uvjereni u svoju popularnost što god da naprave, a Note linija nije više tako inovativna kao do broja (Note)7. Korejci kao da su se uplašili fijaska s modelom Galaxy Note 7, inače fantastičnim telefonom za kojim ću zauvijek žaliti što ga nisam koristio duže od dva tjedna koliko je bio kod mene na testu. Note 8 je presličan Galaxy S9+ modelu, uz ekstra olovku s kojom se osobno nisam nikad družio u stvarnom životu, izvan testova za širu publiku, a ima i manju bateriju upravo zbog prostora koji zauzima S Pen olovka.

Apple također više nije baš inovativan te godinama prodaje isti iPhone dizajn, uz izuzetak modela iPhone X s kojim je nešto novo ponudio, ali brate za koje novce. Apple ima svoju publiku koja ga slijedi, iako sad vidimo da to baš i nije više tako. Naravno, ne treba se zavaravati i zaboraviti da bi preokret na listi najboljih mogao doći krajem godine kada u prodaji budu novi iPhone modeli koje će Apple predstaviti u rujnu 2018.

Pitanje je kakve adute iz rukava ima Huawei, hoće li i dalje moći gurati inovacije, a pogled prema Samsungu također izaziva upitnike iznad glave i hoćemo li vidjeti inovacije u sljedećim mjesecima i tromjesečjima. U priču se malim, ali opet nekako i velikim koracima gura Nokia odnosno HMD Global koji koristi taj legendarni finski naziv – ne zaboravimo da je u prvom tromjesečju na europskom tržištu Nokia zauzela visoko peto mjesto. Za mene je to veliko iznenađenje, s obzirom da Nokije nije bilo nekoliko godina u trgovinama pametnih telefona. Ono s Microsoftom je bolje zaboraviti. Inače, sredinom 2013. godine pričalo se da bi Huawei mogao kupiti Nokijin odjel za proizvodnju mobitela, ali to se nije dogodilo.

Završit ću svoja trenutna razmišljanja s Huaweijem. Inače ne vjerujem u futurologe i razne stručnjake koji predviđaju što će se u sljedećim godinama dogoditi. Oni su za mene, nakon više od 20 godina iskustva, praćenja i pisanja o telekomunikacijama te diplomiranja na temi mobilnih telefona identični onima koje iza ponoći viđamo na komercijalnim televizijama i gledaju u karte, grah i slično. Zaista sam se putujući po cijelom svijetu nagledao vizija, predviđanja i promašaja o mobitelima i tehnologijama koje (nikad) nisu zaživjele. Neki na tom pričanju jako dobro zarađuju, a pri tome za sve što izgovore ne odgovaraju ako se zaista to izrečeno ne dogodi.

Neću ponoviti legendarnu rečenicu koju pred kraj svakog nastavka filmskog serijala Smrtonosnog oružja izgovore Mel Gibson kao Martin Riggs i Danny Glover kao Roger Murtaugh, ali iz iskustva i svojih (mobitelskih) godina znam kako u mobilnoj telefoniji ništa nije sigurno i da su mnogi korisnici prevrtljivi.

Lijepo je biti (i) drugi na svijetu, zar ne? Uvjerili smo se nedavno 🙂
Huawei je mnogima, poput hrvatske nogometne reprezentacije, osvojio srca, iako nije na prvom mjestu. Vidjeli smo igru hrvatskih Vatrenih reprezentativaca koji bi mogli osvojiti vrh svijeta. A tome se sigurno sada nadaju i u Huaweiju.

 

Još malo statistike

U drugom tromjesečju 2018. proizvođači mobitela isporučili su ukupno 342 milijuna pametnih telefona, što je pad od 1,8% prema 348,2 milijuna isporučeno u Q2 2017. To je već treći po redu pad prodaje, gledajući po tromjesečjima.