KOLUMNA: Najbolje i najgore u 2017. iz svijeta mobilne telefonije

Najbolje i najgore u 2017
umjetna inteligencija,nokia 3310

Nokia 3310 me očarala dok me umjetna inteligencija potpuno razočarala u prošloj godini. Ovo je malo drugačiji pogled na 2017. godinu.

Najgore u 2017: Umjetna inteligencija (AI)

blankOčekivao sam daleko više od AI tehnologije u 2017. godini, s obzirom na senzacionalne najave, ali u konačnici se dogodilo “tresla se brda, rodili se Google Assistant, Bixby, Alexa“. Sve što ovogodišnji pametni i inteligentni pomoćnici mogu zaista ne oduševljava, nema inovativnosti niti velike koristi jer sigurno mi se ne čini pretjerano pametno da mi telefon svaku večer u 22 sata na ekranu napiše kako u to doba uobičajeno nekoga zovem. To može napraviti bilo koja aplikacija koja proučava moju Call listu. Dakle, tu nema ništa inteligentno nego se radi o čistoj statistici.

Čak i kada me mobitel upozori da bi sutra ujutro bilo pametno ponijeti sa sobom na posao kišobran, niti to mi nije ekstra pametno. Eventualno, pametno mi je bilo kad mi je mobitel u 16 sati, dok sam još bio na poslu i blizu utičnice, “došapnuo” na ekranu obavijest kako bi bilo dobro da napunim bateriju jer je mobitel skužio da navečer imam u kalendaru neka događanja pa mi baterija sigurno neće izdržati do 1 sat iza ponoći. To je nekakav tračak pameti koji cijenim, ali premalo je to brate za pohvalu. Izgleda da umjetno nikada nije ono pravo, pa bila to i umjetna inteligencija. Mobitel još nije postao pametniji od vlasnika, a kad će se to dogoditi, ne zna se. Možda jednog dana kada prestanemo koristiti pojam umjetna inteligencija i osmislimo neki novi.

Najbolje u 2017: Legendarna Nokia

blank
Nokia 3310 predstavljena u Barceloni u veljači 2017.

To je svakako Nokia 3310 (2017), telefon koji je na MWC-u u Barceloni u veljači 2017. privukao daleko najveću pozornost. Pazite, telefon radi na 2G mrežama (u međuvremenu se pojavila i “naprednija” 3G inačica te čak i 4G), a unutar 8 velikih paviljona svi u prvi plan stavljaju 5G te ne uspijevaju privući toliku pozornost. Iako se za oko 460 kuna čini preskup (za naše pojmove, jer nama je sve preskupo, pa čak i obično zaštitno kaljeno staklo), telefon svoju cijenu opravdava dugotrajnom baterijom na čekanju do 744 sata – toliku autonomiju ne mogu postići zajedno svi ovogodišnji flagshipovi najpoznatijih proizvođača. I jako je lijep, poseban je, za razliku od većine današnjih telefona u stilu “čokolade od 100 grama”, rekao bi moj prijatelj Leo.