Na današnji dan: prva GSM mreža CRONET počela s radom prije 25 godina

blank

1. veljače 1996. godine u Hrvatskoj je s radom počela prva digitalna, GSM mreža CRONET i uvela nas u novo doba

Prije samo nekoliko tjedana obilježili smo 30 godina od početka mobilne telefonije u Hrvatskoj – 11. siječnja 1991. godine s komercijalnim radom počela je analogna NMT mreža MOBITEL s predbrojem 099. Prvi pretplatnik 1G mreže bio je Marijan Rudar. MOBITEL mreža s radom je prestala 31. ožujka 2005. godine.

U kolovozu 1995. godine, točnije 11. kolovoza, obavljen je prvi GSM poziv u Hrvatskoj, a taj prvi 2G poziv je obavio predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman čime je eksperimentalno s radom počela prva GSM mreža (GSM = Global System for Mobile Communications).

blank

Za nešto manje od pola godine CRONET mreža je počela s komercijalnim radom, s predbrojem 098. Tadašnji HPT je Hrvatsku u digitalno doba uveo 1. veljače 1996. godine, što se nastavilo kasnije pod nazivima HT Cronet, HT mobile, T-Mobile i Hrvatski Telekom. Na ekranima mobitela u čiji softver nije bio upisan naziv CRONET pisalo je 219 01.

blank

U početku su brojevi telefona CRONET korisnika imali šest znamenki, prva početna brojka bila je dvojka, a i dan-danas se prvi brojevi u obliku 098-2xx-xxx učestalo koriste u različitim hrvatskim mobilnim mrežama.

Prvi mobitel u prodaji u CRONET mreži bio je Siemens S3 Plus, a uskoro se pojavio model Siemens S3 Com. Na našoj uvodnoj fotografiji Siemens S3 Plus nalazi se lijevo, a Siemens S3 Com je na desnoj strani.

3G mreže u Hrvatskoj su pokrenute devet godina kasnije (2005.), dok je 4G startao sedam godina kasnije, u 23. ožujka 2012. godine. Osam godina kasnije u Hrvatskoj je Hrvatski Telekom pokrenuo 5G mrežu, ali na frekvencijama 4G mreže jer natječaj za frekvencije koje će koristiti 5G još nije raspisan, a očekuje se u prvoj polovici 2021. godine. 6G mrežu možemo očekivati već oko 2028. godine, ali realnije su procjene da će to biti u 2030. godini.

blank
Stari, ali još uvijek funkcionalan HTcronet kišobran