24 hrvatska grada imaju 5G

blank

5G mreža Hrvatskog Telekoma dostupna je u Čakovcu, Kutini, Makarskoj, Novskoj, Opatiji, Trogiru, Zaprešiću te Borovu i Vrsaru

5G mreža Hrvatskog Telekoma od sada je dostupna u 24 hrvatska grada što znači da ju potencijalno može koristiti 1,2 milijuna Hrvatske. Time Hrvatski Telekom nastavlja s pokrivanjem 5G signalom, nakon što je krajem listopada 2020. ponuđena usluga prvi put u Hrvatskoj. Hrvatski Telekom je u ožujku ove godine prvi započeo i s uključivanjem komercijalnih korisnika u testiranja na 3,5 GHz frekvencijskom pojasu.

5G mreža na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra omogućuje tri osnovne stvari: brži i bolji pristup internetu, brži odaziv mreže te osjetno bolju povezanost velikog broja uređaja, a što je preduvjet za razvoj pametnih industrija, modernih gradova i društva budućnosti. Zdravstvo, poljoprivreda, energetika, obrazovanje, proizvodnja, promet i javni sektor samo su neka od područja koja će 5G uvelike unaprijediti.

„S tehnološke strane 2020. je bila godina rađanja 5G mreže u Hrvatskoj, a uvođenjem prve komercijalne mreže postavili smo temelje nove razine gospodarske i društvene digitalizacije. U 2021. smo nastavili s jednakom ambicijom i predanošću te smo u četiri mjeseca omogućili 5G u 24 grada i za 1,3 milijuna stanovnika. Na ovome nećemo stati jer su suvremene telekomunikacijske mreže – 5G i optika nužni za uspješnu budućnost”, izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Hrvatski Telekom svim svojim korisnicima u pojedinim tarifama u razdoblju do 30. lipnja 2021. godine, bez dodatnih troškova, nudi mogućnost korištenja 5G mreže za što je potrebno nalaziti se na području pokrivenosti 5G mrežom i imati 5G kompatibilan uređaj, a više informacija dostupno je na https://www.hrvatskitelekom.hr/5g.