5G signal Hrvatskog Telekoma pokriva 2 milijuna ljudi u Hrvatskoj

blank

Nastavlja se ekspanzija 5G usluge HT-a te je sada dostupna u 76 hrvatskih gradova i 11 općina odnosno do dva milijuna stanovnika Hrvatske

Prednosti komercijalne 5G mreže Hrvatskog Telekoma dostupne su u Belišću, Belom Manastiru, Biogradu na Moru, Daruvaru, Donjem Miholjcu, Dubrovniku, Dugoj Resi, Đurđevcu, Glini, Gospiću, Hvaru, Ivancu, Ivanić-Gradu, Korčuli, Križevcima, Lepoglavi, Ludbregu, Malom Lošinju, Murskom Središću, Novalji, Novoj Gradiški, Ogulinu, Pakracu, Pazinu, Popovači, Rabu, Solinu, Šibeniku, Valpovu, Vrbovcu i Zaboku te općinama Bilice, Cernik, Fažana, Medulin, Pitomača i Vir.

U područjima u koja je uvedena 5G tehnologija omogućit će brojne mogućnosti i ubrzanu digitalizaciju, a tri osnovne pogodnosti su brži i bolji pristup internetu, brži odaziv mreže te osjetno bolja povezanost velikog broja uređaja.

blank

„5G je tehnologija koja će obilježiti sljedećih deset godina i nema dijela Hrvatske kao ni sektora, javnog ili privatnog, koji se od primjene 5G-a neće imati opipljive koristi. Kako bi svima približili prilike koje 5G pruža nastavljamo sustavno povezivati cijelu Hrvatsku, od urbanih središta, otoka, do ruralnih područja, od Dubrovnika, preko Šibenika, Raba, Pazina, Gospića, Ivanić-Grada, Nove Gradiške do Belog Manastira“, izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

5G mrežu je Hrvatski Telekom pokrenuo krajem listopada prošle godine i trenutno djeluje na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra – DSS (Dynamic Spectrum Sharing) čija primjena omogućava upotrebu postojećih frekvencija za 5G i brzu implementaciju 5G mreže te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama.

Hrvatski Telekom svim svojim korisnicima u pojedinim tarifama u razdoblju do 30. rujna 2021. godine, bez dodatnih troškova, nudi mogućnost korištenja 5G mreže za što je potrebno jest nalaziti se na području pokrivenosti 5G mrežom i imati 5G kompatibilan uređaj, a više informacija dostupno je na https://www.hrvatskitelekom.hr/5g.

Hrvatski Telekom je početkom lipnja pokrenuo 5G roaming u Mađarskoj, a usluga je, uz Budimpeštu i Budaörs, dostupna na 21 lokaciji na Balatonu kao i u šest glavnih gradova pokrajina.