Ericsson Nikola Tesla Grupa u 2020: prihodi od prodaje porasli su 13,7%

blank

Prihodi od prodaje iznose 2.023,0 milijuna kuna. U ukupnim prihodima Ericsson Nikole Tesle izvoz čini 54,2%

U 2020. godini Ericsson Nikola Tesla Grupa ostvarila je odlične poslovne rezultate. Čak i u uvjetima koronavirusa te potresa nastavili su pružati usluge/podršku kupcima.

„Proizvodi, rješenja i usluge Ericsson Nikola Tesla Grupe te znanje, proaktivnost, inovativnost i hrabrost naših zaposlenika u najkritičnijim trenucima kroz suradnju s našim kupcima osigurali su funkcioniranje telekom mreže i internetskih konekcija kao i nesmetano funkcioniranje među ostalim i strateški važnog Centralnog nacionalnog informacijskog sustava zdravstva“, izjavila je Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikola Tesla.

U ukupnim prihodima izvoz čini 54,2% pa se Ericsson Nikola Tesla Grupa s više od milijardu kuna izvoza u 2020. godini pozicionirala među najveće hrvatske izvoznike te na prvo mjesto izvoznika znanja. Dobrim kompanijskim rezultatima doprinio je novi ugovor potpisan s Hrvatskim Telekomom kojim će Ericsson Nikola Tesla nuditi usluge upravljanja u izgradnji i održavanju HT-ove telekomunikacijske infrastrukture.

„Na domaćem tržištu u operatorskom segmentu nastavili smo pružati podršku našim dugogodišnjim strateškim partnerima HT i A1 Hrvatska na modernizaciji i proširenju radijske pristupne mreže, dok smo u segmentu ICT za Industriju i društvo intenzivno radili na inovativnim rješenjima u području e-zdravstva, e-poslovanja te javne sigurnosti što je dodatno osnažilo naše rezultate na domaćem tržištu. Dva najveća operatora na domaćem tržištu (HT i A1 Hrvatska) započela su uvođenje pete generacije (5G) mobilne telefonije temeljeno na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra koju je isporučio Ericsson Nikola Tesla (ESS – Ericsson Spectrum Sharing). S velikim zanimanjem i nestrpljenjem očekujemo da se, dodjelom 5G radio-frekvencijskog spektra, stvore uvjeti za punu implementaciju 5G u kojoj će naša kompanija imati važnu ulogu“, dodala je Gordana Kovačević.

blank

S mobilnim operatorom Telemach Hrvatska radili su na proširenju i održavanju njihove mikrovalne transportne mreže, proširenju kapaciteta i održavanju jezgrene mreže.

Na razini Grupe bruto dobit bilježi porast od 6,0% na 174,4 milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu, dok je bruto marža smanjena za 0,6 postotnih poena kao posljedica poslovnog miksa uslijed preuzimanja pune odgovornosti za projekt usluga upravljanja s HT-om te s tim povezanih troškova tranzicije i transformacije.

Operativna dobit viša je 1,8% u odnosu na prethodnu godinu te iznosi 104,4 milijuna kuna, kao rezultat veće bruto dobiti te programa profitabilnosti usmjerenog na sveobuhvatnu optimizaciju troškova. Unatoč povećanom angažmanu na pretprodajnim aktivnostima vezano uz 4G/5G radijske pristupne i jezgrene mreže te porastu troškova vezanih za projekt usluga upravljanja s HT-om, udio prodajnih i administrativnih troškova u prihodima od prodaje stabilan je te iznosi 4,14%. Neto dobit iznosi 94,5 milijuna kuna, a povrat od prodaje 4,7%.