Facebook danas ima rođendan

blank

Facebook je osnovan 4. veljače 2004. godine i danas obilježava 16. rođendan

Profilu na Facebooku svaki mjesec pristupa gotovo 2,5 milijardi korisnika, podaci su za četvrto tromjesečje 2019. godine. Najveća društvena mreža na svijetu danas obilježava svoj 16. rođendan, a 4. veljače 2004. godine pokrenuli su ju Mark Zuckerberg i njegovi kolege.

blank

U početku je The Facebook bio dostupan samo studentima Harvarda, a zatim se proširio i na regionalna sveučilišta. Uslijedila je dozvola pristupa srednjoškolcima te svim korisnicima u svijetu koji su stariji od 13 godina. Kasnije je naziv mreže promijenjen u Facebook.

Do milijarde korisnika Facebook je stigao u trećem tromjesečju 2012. godine, što ga čini prvom društvenom mrežom u povijesti koja je to postigla. Od listopadu 2018. Indija, Sjedinjene Države i Indonezija nalaze se na prvom mjestu što se tiče broja korisnika na Facebooku.

Na kraju četvrtog tromjesečja 2019. godine aktivan status na Facebooku imalo je 2.498.000.000 korisnika, a pod aktivnim korisnikom smatra se korisnik koji se tijekom mjesec dana prijavi barem jednom na svoj profil.

blank
Broj Facebook korisnika u svijetu (izvor: Statista, veljača 2020)

Najnovija informacija o mreži Facebook je da kroz aplikaciju Messenger Kids pojačavaju roditeljski nadzor – roditelji će moći provjeriti nedavne ostvarene kontakte i povijest chatova svoje djece, pregledati razmijenjene fotografije i videozapise koje mogu izbrisati ako ih budu smatrali neprikladnim.

Inače, svaki mjesec čak 2,9 milijardi korisnika koristi neki od Facebookovih servisa (Facebook, WhatsApp, Instagram ili Messenger). WhatsApp aplikacijom u svijetu se koristi 1,6 milijardi korisnika, Messenger ima 1,3 milijarde aktivnih korisnika u svijetu dok je na trećem mjestu kineska aplikacija WeChat s 1,133 milijardi korisnika. QQ Mobile s 808 milijuna na četvrtom je mjestu, preko Snapchata komunicira 314 milijuna korisnika dok je na šestom mjestu Telegram s 200 milijuna korisnika.

blank