Huawei predstavio novi sklopivi uređaj sa savitljivim ekranom, a cijena mu je 3000 USD

blank

Huawei Mate X2 nasljeđuje prošlogodišnji Mate Xs, tablet (ili smartphone) sa savitljivim ekranom u sklopivom kućištu

Prošlogodišnji model Huawei Mate Xs, predstavljen u veljači u Barceloni tijekom otkazanog Mobile World Congressa (MWC 2020), imao je cijenu 2499 eura. Veljača je ponovo termin za predstavljanje novog sklopivog uređaja, kao što je u veljači na MWC 2019 predstavljen prvi Huawei Mate X.

I novi Huawei Mate X2 radi u 5G mrežama kao što je radio i prvi Mate X, ali novi model poput prošlogodišnjeg nema pristup Googleovoj trgovini aplikacijama Play. Novi će model imati HarmonyOS, a cijena uređaja (možemo ga zvati tablet ili pak smartphone) bit će oko 3000 američkih dolara odnosno oko 2470 eura. Dakle, cijena je slična prethodniku.

Richard Yu
Richard Yu

Huawei Mate X2 predstavljen je za kinesko tržište na kojem se ionako ne koristi pristup Googleovim aplikacijama, s obzirom da one nisu niti dopuštene u Kini. Na predstavljanju je izvršni direktor Consumer Business Group Richard Yu najavio prodaju novog modela sa savitljivim ekranom i EMUI11 baziranog na Android 10 operativnom sustavu već od 25. veljače 2021.

Najavljena je i nadogradnja na HarmonyOS, a to će biti dostupno tek u travnju 2021. Dakle, Mate X2 bit će prvi model s novim operativnim sustavom u svijetu pametnih telefona. Više od toga nije objavljeno niti pokazano.

Ekran ne donosi novosti po pitanju dijagonale te poput oba prethodnika ima 8 inča nakon što se uređaj rasklopi. Ali, nešto je ipak drugačiji cijeli sklop – i dok je kod prethodnika postojao sam jedan ekran, koji bi nakon preklapanja postao manji i imao dijagonalu od 6,6 inča, novi Mate X2 ima dodatni ekran od 6,45 inča čime je savitljivi ekran ipak zaštićen od mogućih oštećenja.

Na predstavljanju je pokazana zanimljiva zaštitna maska za vlasnike prethodnih modela Mate X i Mate Xs koji će ju dobiti besplatno, a omogućuje zanimljiv način preklapanja i zaštite ekrana. Inače, cijena joj je 299 juana odnosno otprilike toliko kuna. Možete ju vidjeti u snimci prezentacije na kraju ovog članka.

blank

Naime, Huawei se prije dvije i prije godinu dana odlučio na opciju sa savitljivim ekranom koji se nalazi na vanjskim stranama kućišta dok je Samsung svoju Galaxy Fold seriju od početka drugačije definirao – unutar kućišta nalazi se savitljivi ekran, a na vanjskoj je strani dodatni ekran koji se koristi kao klasični pametni telefon.

Zadržimo se na unutarnjem savitljivom ekranu od 8 inča. Zadržana je rezolucija od 2200 x 2480 piksela, uz 413 točkica po inču, koristi se OLED tehnologija, a ekran sada omogućuje osvježavanje od 90 Hz (to je novost). Zadržana je masa od oko 300 grama, ali zbog dodatnog vanjskog ekrana sada u preklopljenom stanju kućište ima debljinu od 14,7 milimetara (prethodnici 11 milimetara odnosno 5,4 milimetra nakon što se kućište rasklopi). U rasklopljenom položaju uređaj sada ima debljinu od 8,2 milimetra odnosno 4,4 milimetra u najtanjem dijelu kućišta.

blank

Huawei Mate X2 pokreće čipset Kirin 9000 5G na 5 nm, kao i modele Huawei Mate 40 Pro i Huawei Mate 40 Pro+, a što se tiče memorije novost je slabija verzija s 256 GB (uz 8 GB radne) te verzija s 512 GB interne memorije kao i na oba prethodna modela. Dakle, radna memorija nije povećana. Recimo i da je interna memorija proširiva NM odnosno nano memory karticama koje se koriste samo u uređajima Huawei. Nešto su skuplje od microSD kartica. Cijena za Huawei Mate X2 s 256 GB je 17.999 kineskih juana (otprilike toliko i kuna) dok je cijena za Huawei Mate X2 s 512 GB 18.999 juana.

Huawei se odlučio na isti kapacitet baterije kao u prethodnicima – 4500 mAh puni se uz brzo punjenje snagom do 55 W odnosno koristi se tehnologija Huawei SuperCharge. U pakiranju ćete dobiti kompletan punjač i slušalice koje se spajaju na USB Type-C konektor. I dok su prethodnici bili dostupni u samo jednoj boji kućišta, novi Mate X2 dolazi u četiri boje: Crystal Pink, crnoj, bijeloj i plavoj (Crystal Blue).

blank

Novost su i stereo zvučnici, a promjene su stigle i na stražnju Leica kameru koja sada dolazi u kombinaciji 50 + 16 + 12 + 8. Prvi senzor od 50 megapiksela je glavni te ima optičku stabilizaciju slike, drugi senzor od 16 megapiksela je širokokutni, a optička stabilizacija nalazi se i na oba telefoto senzora od 12 odnosno 8 megapiksela. Prvi telefoto senzor omogućuje 3x optički zum, a drugi periskopski telefoto omogućuje 10x optički zum. Ukupan mogući digitalni zum je 100 puta.

blank

blank

I dok prethodnici nisu imali selfie kameru, novi Mate X2 ima 16 megapikselni senzor smješten unutar samog vanjskog ekrana.

blank

Unutarnji savitljivi ekran dizajniran je kako bi nudio što manji odsjaj i omogućio poboljšano iskustvo čitanja, poboljšana je tehnologija šarki kako bi telefon bio ravniji nakon što se sklopi. Uspoređen je automobil Volvo XC90 čiji B-stup karoserije omogućuje vlačnu čvrstoću 600 MPa dok šarke na Huawei Mate X2 mogu izdržati 2100 Mpa, istaknuo je Richard Yu na predstavljanju.

blank

blank

Ekran omogućuje više ekrana različitih aplikacija, omogućuje i ugodniji pregled multimedije koja se nastavlja gledati na vanjskom ekranu, ali i mnoge organizacijske mogućnosti koje će olakšati korištenje.

blank

 

Pogledajte kompletnu prezentaciju modela Mate X2: