Kako im je to uspjelo? Xiaomi je zauzeo prvo mjesto u Hrvatskoj

blank

Lei Jun je Xiaomi osnovao prije 11 godina. Prestigli su u međuvremenu mnoga velika imena u mobilnoj industriji

Šaomi odnosno Xiaomi upravo je zauzeo prvo mjesto na listi prodaje pametnih telefona na hrvatskom tržištu. I to nije rezultat u jednom danu, u jednom tjednu ili u jednom mjesecu. Uspjeli su tijekom perioda 1. siječanj – 31. ožujak isporučiti najviše pametnih telefona.

Uz udio od čak 40 posto prestigli su i neprikosnoveni dugogodišnji broj 1 – Samsung koji i dalje ima visok postotak udjela – 36 posto. Ali, Samsung je u prvom kvartalu ove godine imao rast od 25 posto u odnosu na prvi kvartal 2020. godine dok je Xiaomi imao rast od 65 posto. Wow.

Na trećem je mjestu Apple sa sitnim udjelom od samo 6 posto (imaju rast od 17 posto), a na četvrtom je mjestu Nokia (odnosno HMD Global, koji koristi naziv Nokia za svoje pametne i nepametne telefone). Nokia je pak imala rast od čak 210 posto!!! Ali, zauzeli su 4 posto udjela na tržištu.

Na petom je mjestu General Mobile – imaju udio 3 posto, što je pad od 27 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Podatke je objavio Canalys.

blank

Xiaomi je jako dobar i na cijelom starom kontinentu – u Europi drže drugo mjesto. Donedavno su bili na trećem mjestu. Prvi je Samsung s udjelom od 35 posto i rastom od 21 posto, Xiaomi ima udio 23 posto i rast od 85 posto dok Apple sudjeluje s 19 posto (rast 22 posto). Oppo je na četvrtom mjestu s 4 posto (imaju rast od 153 posto), a jedini u minusu je Huawei – imaju udio od 3 posto što je za čak 81 posto manje nego u Q1 2020.

blank

U trećem kvartalu u svijetu je isporučeno 347 milijuna pametnih telefona, a na toj listi Xiaomi je treći. Prvi je Samsung s 22 posto udjela (76,5 milijuna telefona), drugi je Apple s 15 posto (52,4 milijuna), a Xiaomi drži treće mjesto s 14 posto (49 milijuna). Lista se nastavlja s Oppo (11 posto; 37,6 milijuna), Vivo (10 posto; 36 milijuna), a svi ostali proizvođači pametnih telefona imaju 28 posto (95,9 milijuna), pokazuju podaci koje je objavio Canalys.

Xiaomi je na hrvatskom tržištu nedavno počeo s prodajom modela iz serije Xiaomi Mi 11, a kako je prošao model Xiaomi Mi 11 pročitajte u našem testu. Inače, oznaka Mi je skraćenica od Mobile Internet.

blank

blank