Kina gubi sjaj! Počinje preslagivanje i preseljenje tvornica u druge zemlje

blank

U Kini se proizvodi sve manje pametnih telefona. Udio kineske proizvodnje u 2019. godini bio je 68 posto. Pogledajte gdje se sve više proizvode telefoni

Trgovinski rat između SAD-a i Kine očigledno itekako ima utjecaja na udio Kine kao proizvođača pametnih telefona te se uređaji sve više proizvode u drugim zemljama. I dok je u 2016. godini Kina proizvodila čak 75 posto svih pametnih telefona u svijetu, već u godini kasnije taj udio je bio 74 posto. U 2018. godini udio se smanjio na 72 posto da bi u prošloj 2019. godini pao na 68 posto, pokazuju podaci Counterpoint Research.

blank

Kina je sve manje atraktivna za proizvodnju pametnih telefona, a Vijetnam i Indija zauzimaju bolje pozicije. Ipak, nedavno proglašeno izvanredno stanje u Indiji moglo bi dodatno poremetiti lanac opskrbe u svijetu. Indiji ipak u korist ide podatak da su trenutno drugo najveće tržište pametnih telefona u svijetu.

blank

Nadalje, u Indiji se provodi politika “Make in India” s kojom privlači mnoge proizvođače upravo da u toj velikoj, mnogoljudnoj zemlji potraže resurse za proizvodnju smartphoneova. Proizvođačima nije teško preseliti proizvodnju u neposrednu blizinu Kine.

Samsung je odličan primjer – krajem 2019. godine zatvorili su sve tvornice u Kini, na lokaciji Huizhou, tvornici koja je u 2017. godini proizvela 63 milijuna uređaja. Rast troškova rada i smanjenje domaćeg tržišnog udjela ključni su razlozi ovakvoj Samsungovoj odluci. Samsung već neko vrijeme u Kini nije niti u top 10 proizvođača mobitela, što se tiče udjela na tržištu.

blank

Prosječne plaće u ovoj zatvorenoj Samsungovoj kineskoj tvornici utrostručile su se s 274 USD iz 2008. godine na 832 USD u 2018. godini. Istovremeno, Samsungov tržišni udio na kineskom tržištu pao je s 19,7 posto u 2013. na manje od 1 posto u 2019. godini.

Samsungov plan je zamijeniti vlastitu proizvodnu liniju u Kini te u Vijetnamu i Indiji proširiti postojeće pogone. Proizvodnja se neće u potpunosti zaustaviti u Kini, ali će se odvijati samo putem kineskih ODM-ova (original design manufacturer, odnosno proizvođača originalnih dijelova).

Apple u Kini ne posjeduje proizvodne pogone, ali koristi druge tvornice – Foxconn i Pegatron. I Apple traži nove prilike izvan Kine. Modeli iPhone SE iz 2017. godine, iPhone 6S iz 2018. te noviji iPhone X proizvodili su se u određenoj količini u Indiji. Iskoristili su tarifne povlastice u skladu s indijskom politikom “Made in India”. Razlog je bio bolje ciljanje indijskog tržišta.

blank

Apple upravo planira premjestiti do 30 posto trenutne proizvodnje izvan Kine, kao odgovor ili rješenje dugotrajnih trgovinskih sukoba između SAD-a i Kine. I Apple razmišlja o Indiji, Vijetnamu i drugim zemljama jugoistočne Azije kao mogućoj alternativi.

Čak i kineski Oppo, koji je u 2019. godini završio na petom mjestu na listi proizvođača pametnih telefona u svijetu (isporučili su 114 milijuna uređaja), nastavlja s proširenjem proizvodnje u Indiji. U 2018. godini u Indiji su proizveli 15 milijuna telefona, a u 2019. godini čak 50 milijuna.

blank

U 2020. godini Oppo u Indiji planira proizvesti 100 milijuna pametnih telefona. I njih je privukao vladin program Made in India. To znači da će više od polovice uređaja Oppo proizvesti u Indiji.

Kineski Vivo, također još jedan uspješan kineski proizvođač pametnih telefona, sve pametne telefone koje prodaje u Indiji upravo tamo i proizvodi. Planiraju i povećanje proizvodnje u Indiji. U kolovozu 2019. godine najavljeno je udvostručenje obujma proizvodnje, na 50 milijuna u 2020. godini. Što znači da će više od polovice telefona u 2020. godini biti proizvedeno u Indiji.

blank

Niti kineski Xiaomi ne miruje. U 2019. godini završili su na četvrtom mjestu po isporuci pametnih telefona u svijetu, uz blagi rast sa 119 milijuna u 2018. na 126 milijuna u 2019. godini. Od 2018. godine Xiaomi drži vodeće mjesto po isporuci pametnih telefona u Kini.

U Indiji će Xiaomi izgraditi svoju sedmu tvornicu. Plan je povećati proizvodnju za čak 50 posto. U Indiji je Xiaomi u 2019. godini proizveo 40 milijuna uređaja, od čega se 95 posto odnosi na korištenje benefita programa Made in India. U 2020. godini očekuju 60 milijuna telefona proizvedenih u Indiji.