Otkrivamo kako je implementirana HT-ova 5G mreža

blank

Hrvatski Telekom je prije nešto manje od mjesec dana u Hrvatskoj prvi pokrenuo 5G mrežu. Boris Drilo otkriva zanimljive detalje

Prva komercijalna 5G mreža u Hrvatskoj je s radom počela u četvrtak 29. listopada 2020. Četiri tjedna kasnije, nakon što smo HT-ovu mrežu i sami testirali s tri različita 5G pametna telefona, od Borisa Drile, člana Uprave i glavnog direktora za tehniku i informacijske tehnologije u Hrvatskom Telekomu, saznali smo zanimljive detalje.

Da bi uz odabir ili korištenje odgovarajućih tarifa na 5G kompatibilnim uređajima poput iPhonea 12, Samsunga S20 ili Huawei Matea 40 zasvijetlila 5G ikona, potrebno je da mobilna mreža ima 5G funkcionalnost.

blank

5G funkcionalnost potrebno je osigurati u radio, jezgrenom i prijenosnom segmentu mobilne mreže. Dakako, najveći i najzahtjevniji dio implementacije je vezan uz funkcionalnosti u radio mreži tj. u samim baznim stanicama.

U HT-ovom slučaju, ovaj su dio u najvećem dijelu odradili tijekom 2018. i 2019. godine. Kroz projekt modernizacije radijskog dijela mreže, investicije veće od milijardu kuna, zamijenili su gotovo dvije tisuće baznih stanica širom Hrvatske.

Što se time dobilo? Potrebno je najprije shvatiti arhitekturu baznih stanica. Ona se može podijeliti na sistemski dio (tzv. baseband) koji vrši pripremu za odašiljanje radio signala putem antena te radijski dio koji je zadužen za pretvorbu digitalnog signala u analogni kako bi se u formi elektromagnetskih valova mogao izračiti putem antene i prenijeti do korisničkog uređaja, primjerice smartphonea.

blank

Kod starih baznih stanica niti radijske niti sistemske jedinice nisu bile u stanju podržati 5G. Također, u najvećem dijelu radijske i sistemske jedinice se nisu mogle fleksibilno i softverski konfigurirati za 2G/3G/4G tehnologije kao što to možemo danas. Drugim riječima, današnji hardver u baznim stanicama možemo vrlo jednostavno prenamijeniti za bilo koju od generacija mobilnih tehnologija, uključujući i 5G putem softverskih komandi i bez izlazaka na udaljene lokacije i mijenjanja opreme.

– Ako pogledamo kako radi 5G, tj. njegovo radijsko sučelje, na prvi se pogled vidi da je ono dosta slično 4G-u. Obje tehnologije koriste OFDM, koji je zastupljen i u Wi-Fi tehnologijama. Međutim, dubljim razmatranjem jasno je da je svojim dizajnom 5G radijsko sučelje efikasnije i fleksibilnije, da koristi manje zalihosti i osigurava da se više korisnih podataka pošalje po jedinici raspoloživog spektra. Ono ujedno omogućava brži odziv, nižu razinu interferencije i manju potrošnju energije (baterije) na strani korisničkih uređaja, objašnjava Boris Drilo.

blank

5G tehnologija će raditi s vremenom u svim frekvencijskim pojasevima. U početku je to u Europi na 3,5 GHz u visokom frekvencijskom području te 2,1 GHz u srednjem frekvencijskom području. Kako u Hrvatskoj trenutačno ne raspolažemo 3,5 GHz-nim frekvencijama, 5G je Hrvatski Telekom omogućio putem 2,1 GHz frekvencija po metodi dinamički dijeljenog spektra. Ova metoda omogućava da se određeni spektar dijeli između 4G i 5G korisnika.

Odluka je logična i vodi se principom: sve dok je udio 5G uređaja u ukupnom broju uređaja nizak, nema ekonomske opravdanosti ekskluzivno alocirati postojeći 4G spektar za 5G. DSS funkcionira na način da je moguće dinamičko alociranje resursa između 4G-a i 5G-a na razini od samo 1 ms.

Također, svi napredni korisnički uređaji koji su se ove jeseni pojavili na tržištu omogućavaju da se 5G rad kombinira s 4G radom u tzv. direct-connectivity modu tako da, iako je 5G implementiran samo na dijelu trenutačno raspoloživih 4G frekvencija, istovremeno koristi i sve ono što sadašnji 4G omogućava na svim drugim frekvencijama, primjerice 800 MHz, 1,8 GHz, 2,6 GHz.

blank

Kako bi DSS funkcionalnost radila ispravno bez smetnje na postojeće 4G korisnike i resurse, u transportnoj mreži smo implementirali vremensko-faznu sinkronizaciju, jer bez nje primjerice ne bi bilo moguće osigurati neometan prelazak korisnika iz područja pokrivanja jedne bazne stanice u područje pokrivanja druge (tzv. handover).

Kako bi ovo bilo moguće, potrebno je na strani jezgrene paketske mreže osigurati podršku za 5G. Sadašnje komercijalne implementacije 5G-a se zasnivaju na tzv. non-standalone (NSA) konceptu. Drugim riječima, 5G funkcionalnosti su realizirane u okviru postojeće 4G paketske jezgrene mreže (EPC) pri čemu nema podjela u korisničkoj i signalizacijskoj domeni prema tehnologijama (4G ili 5G).

U konačnici, da bi usluga bila dostupna korisnicima, 5G funkcionalnosti su HT-ovci morali omogućiti unutar tarifa na pozadinskim IT sustavima te odraditi temeljito testiranje i certificiranje korisničkih uređaja na HT mreži.

Pročitajte naš ekskluzivni test 5G mreže u Hrvatskoj