Pandemija uzima svoj danak kroz pad prodaje pametnih telefona

blank

Usporede li se podaci o prodaji pametnih telefona u drugom tromjesečju 2020. godine s prodajom u 2019. godini, pad je 20 posto

Utjecaj pandemije koronavirusa (bolesti Covid-19) ostavio je trag i na prodaji pametnih telefona u drugom kvartalu ove godine. U svijetu je isporučeno 20 posto manje uređaja nego u istom razdoblju lani, pokazuju podaci koje je objavo Gartner, a glavni razlog je koronavirus.

Gartner je ukupnu prodaju pametnih telefona u Q2 2020 razdoblju u cijelom svijetu procijenio na 295 milijuna uređaja dok je u Q2 2019 bilo prodano 370 milijuna uređaja. Razlozi pada prodaje su ograničena mogućnost putovanja, zatvaranje maloprodajnih trgovina te opreznija potrošnja na manje bitne proizvode tijekom pandemije Covid-19.

Iako se situacija u Kini popravlja i dolazi do oporavka tržišta, na kineskom tržištu je prodaja pametnih telefona manja za 7 posto (94 milijuna smartphoneova). Indija je imala najveći pad prodaje od čak 46 posto, a jedan od razloga je stroga obustava rada ne samo fizičkih trgovina nego i ograničavanje kanala online prodaje.

Samsung i Huawei su praktički izjednačeni. Samsung je prodao 54,7 milijuna pametnih telefona, a Huawei 54,1 milijun, pokazuju Gartnerovi podaci. Samsung je imao pad od 27,1 posto, a Huawei 6,8 posto. Na trećem mjestu nalazi se Apple s 38 milijuna prodanih pametnih telefona.