Profit proizvođača kineskih pametnih telefona porastao za 24 posto

Afrikanci

Kineski su proizvođači iskoristili prostor koji se u području premium pametnih telefona oslobodio nakon što je Apple povećao cijene uređaja iznad 1000 američkih dolara

U odnosu na 2017. godinu, dobit svih kineskih proizvođača pametnih telefona porasla je za 24 posto u 2018. godini. Radi se o kombiniranoj dobiti brandova pametnih telefona koji dolaze iz Kine, poput Huaweija, Oppo, Vivo. Ove tri tvrtke iskoristile su Appleov skok cijena mobitela iznad 1000 eura, čime su zauzeli nekadašnju Appleovu poziciju. Kinezi su iskoristili jaz koji je nastao te su povećali cijene svojih uređaja.

Apple je u 2017. godini držao udio od čak 75% što se profita od prodaje mobitela dok je taj udio u 2018. godini pao na 73%. Samsung je doživio pad s 14 na 13 posto dok su kineski brandovi imali rast s 10 na 13%, objavio je Counterpoint.

U 2018. godini prosječna cijena kineskih smartphoneova povećana je za 14 posto, gledamo li cijene u odnosu na 2017. godinu. Kupcima su ponudili ekrane s rupicom za kameru, ultrazvučne senzore otiska prsta, ultra brzo punjenje baterije te nove AI mogućnosti.

Huawei i Honor na tržištima poput Indonezije, Vijetnama, Argentine i Perua planiraju ulazak s novim uređajima koji će imati veće cijene nego prethodne varijante. Oppo dolazi na europsko tržište. Sa širenjem premium tržišta u 2019. godini kineske marke imaju dobre izglede za povećanje profita.