Tri od četiri smartphonea do 2022. godine imat će AI procesor

blank

Proizvođači pametnih telefona utrkuju se kako bi poboljšali sposobnosti strojnog učenja svojih čipova

Pametni telefoni već neko vrijeme koriste mogućnosti umjetne inteligencije (AI), a obrada je do sada obavljana bilo u oblaku ili distribuirana na različitim računalnim čipovima u uređaju kao što su CPU, GPU i DSP-ovi. Namjenski procesori dramatično će proširiti upotrebu AI-ja u pametnim telefonima s glasovnim asistentima.

AI postaje dio mobilnog iskustva te se proizvođači pametnih telefona na čipu (SoC) utrkuju kako bi poboljšali sposobnosti strojnog učenja svojih čipova integrirajući namjenske AI procesne jezgre u svoje dizajne. Glavne prednosti su veća učinkovitost obrade i manja potrošnja energije.

Trenutno se AI uglavnom koristi za aplikacije vezane uz fotoaparate (prepoznavanje lica, poboljšanje fotografija). Međutim, Counterpoint Research očekuje da će se AI intenzivno koristiti za niz drugih aplikacija tijekom sljedeće dvije godine.

“Glasovne asistente vidimo kao jednu od prvih aplikacija koja ima koristi od obrade zasnovane na uređajima”, rekao je Gareth Owen, suradnik direktor istraživanja u Counterpoint Researchu. “Danas se većina obrade glasa u pametnim telefonima temelji na oblaku. Međutim, glasovni asistenti moći će brže obraditi naredbe i brže reagirati s obradom na samom uređaju. Također, rješava se zabrinutost za privatnost”, dodao je.

blank
Apple A11 Bionic

Apple i Huawei prvi su proizvođači koji su u rujnu 2017. godine u svoje SoC-ove vodećih uređaja (A11 i Kirin 970 čipove) uključili AI procesore. Dvije godine kasnije, Qualcomm je po prvi put AI Tensor Accelerator ponudio u Snapdragonu 855.

Kirin 970
Kirin 970

Counterpoint Research predviđa da će se prodaja AI pametnih telefona povećati na 1,25 milijardi jedinica u 2022. godini, sa 190 milijuna u 2018., što će predstavljati više od tri četvrtine svih isporuka pametnih telefona u 2022. godini.

Ključni pokretač ove prognoze je očekivano lansiranje nekoliko modela Android pametnih telefona koji koriste Qualcommov 855 SoC u 2019. godini, ali i kasnije. Očekuje se da će namjenske AI jezgre tijekom 2019. biti uključene i u neke pametne telefone srednjeg cjenovnog ranga, ponajprije u smartphoneove koji koriste čipset P90 SoC, tajvanskog proizvođač MediaTek.

Kirin 980
Kirin 980