Samsung Galaxy Z Fold2 donosi još veći savitljivi ekran u tablet izdanju

blank

Jedan od prvih preklopnih uređaja sa savitljivim ekranom bio je Samsung Galaxy Fold, predstavljen u veljači 2019. godine. Predstavljen je nasljednik pod oznakom Samsung Galaxy Z Fold2. Koje su najbitnije razlike?

Prvi model Galaxy Fold ima unutarnji ekran dijagonale 7,3 inča, uz urez na gornjem desnom dijelu ekrana koji je kvario dojam. Kad je uređaj rasklopljen, širok je 117,9 mm, uz visinu od 160,9 mm.

Nasljednik Galaxy Z Fold2 nema više taj urez na unutarnjem ekranu pa se ekran sad zove Infinity-O Display. Dijagonala je povećana na 7,6 inča (rezolucija je 2208 x 1768 piksela), smanjeni su vanjski rubovi za 27 posto. Po visini je smanjen za 1,7 milimetara, ali je po širini povećan za 10,3 milimetra. Dakle, za nešto više od jednog centimetra.

blank

Ako se uređaj koristi s ekranom pod kutom od 90 stupnjeva, kao da ispred sebe imamo maleni laptop, tada na donjem dijelu imamo pristup različitim video komandama, pristup drugim video filmovima. To je praktično kada gledamo i vlastite video filmove, ali i YouTube dok se za pristup internetu preko pretraživača također prikazuju neke od korisnih opcija.

Pri gledanju fotografija iz galerije, također u preklopljenom položaju od 90 stupnjeva, na donjem dijelu se nalazi površina koja se koristi za geste, dvostruki klik, zumiranje, a na gornjem dijelu je prikaz onoga što gledamo. Zgodno!

blank

Isto to vrijedi i ako se Galaxy Z Fold2 koristi za video pozive, pa je u donjem (horizontalnom) dijelu ekrana kontrola samog poziva. Isto tako, i pri korištenju kalendara se dobiju dodatne mogućnosti u donjem dijelu ekrana. Dakle, ekran se automatski prilagođava načinu korištenja uređaja.

Praktično i zanimljivo je i snimanje kamerom jer se s rasklopljenim ekranom istovremeno dobije i prethodno snimljena fotografija u lijevom dijelu ekrana, a u desnom koristimo tražilo za novu snimku.

Poradilo se i na vanjskom ekranu. Prije godinu dana je već bilo jasno da se čeka nasljednik, s obzirom da je vanjski ekran dijagonale od samo 4,6 inča. Na novom Galaxy Z Fold modelu vanjski ekran ima dijagonalu od 6,2 inča (rezolucija 2260 x 1768 piksela) i prekriva veći dio prednje površine. Stražnja trostruka kamera od 12 megapiksela može se koristiti kao selfie kamera, nakon što se uređaj rasklopi i prema sebi okrene manji ekran. Prednja selfie ima 10 megapiksela, a isto toliko megapiksela nudi i kamera urezana na vrhu velikog unutarnjeg ekrana.

blank

blank

Kad se uređaj preklopi, sad je nešto tanji; s prethodnih 15,7 – 17,1 milimetara smanjen je na 13,8 – 16,8 milimetara. Neka vas ne zbunjuju dvostruke mjere, jer telefon (ili pak tablet) nije iste debljine na oba kraja, dok je preklopljen. Preklopni mehanizam koristi Sweeper tehnologiju čišćenja koja je po prvi put korištena na Samsungu Galaxy Z Flip, a razlog je manje prašine između ekrana i šarki. To je inače veliki problem za savitljive ekrane.

Unutarnji ekran ima prilagodljivu frekvenciju osvježavanja, od 11 do 120 Hz. Kad čitamo neku knjigu, tada se frekvencija smanjuje na 11 Hz, za gledanje filmova koristi se od 24 do 120 Hz, a pri granju igara frekvencija je od 48 do 120 Hz. U postavkama je moguće podesiti standardno osvježavanje od 60 Hz, uz koje će baterija trajati duže.

blank

Velika novost svakako je Pro video način snimanja u kojem možemo birati od kud se snima zvuk (od naprijed, od natrag, od svukud, ali i preko Bluetootha te preko USB-a. Postoji i on-screen histogram.

Unutarnji ekran nudi korištenje do tri različite aplikacije na ekranu, pri čemu jedna aplikacija zauzima polovicu ekrana, a druge dvije aplikacije dijele drugu polovicu ekrana. Moguće je odabrati različite kombinacije tog prikaza, a prednost je multitasking rad, prebacivanje fileova između aplikacija po sistemu primi i povuci. Isto tako, može se kopirati tekst u jednoj aplikaciji, a zatim ga zalijepiti u drugoj. Čak i prebaciti Excel tablice u pdf prezentaciju. Sigurno je praktično i čitanje elektronske pošte.

blank

blank

Novi Samsung Galaxy Z Fold2 bit će dostupan u dvije boje: Mystic bronca i Mystic crnoj, a postojat će četiri različite boje šarki. Moći će se naknadno kupiti i postaviti na uređaj.

Spomenimo i posebnu ediciju Thom Browne Edition koja će uz drugačiji vanjski izgled nuditi i posebne ekrane zaključavanja, ekskluzivne foto filtre. Thom Browne edicija sastoji se od Galaxy Z Fold2, sata Galaxy Watch 3 i Galaxy Buds Live slušalica, a moći će se naručiti od kraja rujna 2020. na određenim tržištima. Cijena će biti 3299 USD, a samo 5000 primjeraka će biti u prodaji.

blank

Od ostalih karakteristika spomenimo bateriju kapaciteta 4500 mAh, kao i u Galaxy Note20 Ultra modelu, 5G rad, stereo zvučnike, 12 GB radne memorije, 256 GB interne, a čipset je Exynos na 7 nm.

18. rujna 2020. počinje prodaja, a najavljena je cijena za Samsung Galaxy Z Fold2 od 1999 američkih dolara. Već znamo i cijenu na hrvatskom tržištu – 15.499 kuna. Predbilježbe su već počele.

blank

blank

blank