Slavonke najviše koriste mobitel tijekom vožnje

blank

Danas je nacionalni Dan bez mobitela u prometu, a odnosi se na vozače, bicikliste i pješake

Tipičan hrvatski predstavnik koji tijekom vožnje automobila koristi mobitel je muškarac u dobi između 30 i 44 godine sa završenom srednjom školom, a mobitel najviše koristi za pisanje SMS-a. Razgovor je na drugom mjestu, a na trećem komunikacija putem društvenih mreža.

blank

Dio je to rezultata istraživanja Hrvatske udruge menadžera sigurnosti u kojem je u lipnju 2017. godine sudjelovalo 1000 ispitanika iz 21 županije, a reprezentativno je po dobi, spolu, obrazovanju i zastupljenosti ispitanika po županijama. 91 posto vozača u Hrvatskoj telefonira tijekom upravljanja vozilom, radi to i 33 posto biciklista, a 50 posto pješaka koristi mobitel dok prelazi preko prometnice.

blank

Zanimljivo je da za upravljačem mobitel dvostruko manje koriste žene od muškaraca. Najmanje na mobitel razgovaraju stariji od 60 godina, a mladi u dobi do 29 godina najviše mobitel u vožnji koriste za komuniciranje putem društvenih mreža i za fotografiranje.

blank

Tipičan predstavnik biciklista koji tijekom vožnje koristi mobitel ima između 15 i 29 godina i živi u Zagrebu. Svaki treći biciklist tijekom vožnje razgovara na mobitel, a svaki peti ima slušalice u ušima i sluša glazbu. Iste je dobi i tipičan predstavnik pješaka koji bez percepcije bilo kakve opasnosti razgovara na mobitel, šalje SMS, komunicira putem društvenih mreža, sve to dok prelazi preko prometne ulice.

Mobitel vozači automobila tijekom vožnje najviše koriste za razgovor, potom za spajanje na GPS, a na trećem je mjestu pisanje SMS poruka. Vozači tijekom vožnje, njih 65 posto, zamjećuju i druge na cesti kako razgovaraju na mobitel.

blank

Biciklisti također mobitel dok pedaliraju najviše koriste za razgovor, a na drugom im je mjestu SMS. Za razliku od vozača i pješaka, biciklisti mobitel tijekom vožnje često koriste i za fotografiranje (44,7 posto). Pješaci tijekom prelaska prometnica mobitel osim na razgovor koriste za slušanje glazbe, a na trećem mjestu im je pisanje i čitanje poruka.

blank

Gotovo 80 posto ispitanika misli da je ovakvo ponašanje u prometu opasno. Unatoč tome, čak 38,7 posto navodi da ih nikakve kazne ne bi nagnale na promjenu ponašanja. Čak 7,2 posto vozača ispitanika smatra da je nepotrebno kažnjavati korištenje mobitela u vožnji. Preostalih 30 posto navodi da ih u telefoniranju tijekom vožnje može spriječiti postojeća kazna.

blank

Što se tiče ponašanja vozača po regijama, nema značajnih odstupanja u korištenju mobitela u vožnji, ali ima u poimanju opasnosti. 94 posto Slavonaca naglašava opasnost takve vrste ponašanja, ali istodobno najviše Slavonci navode da ih nikakva kazna ne bi spriječila u korištenju mobitela za volanom. Jedino su u Slavoniji iskočile i žene kao vozačice po učestalosti korištenja SMS poruka za vrijeme vožnje.

blankblank

blank

blank

blank