Tele2 Hrvatska se prodaje i prelazi pod United Group

blank

Tele2 AB, vlasnik Tele2 Hrvatska mobilnog operatora, objavio je prodaju svog poslovanja u Hrvatskoj United Groupi za cijenu od 220 milijuna eura

Ugovor o prodaji mobilnog operatora Tele2 Hrvatska već je sklopljen s United Groupom, a do kraja 2019. godine očekuje se zaključenje prodaje, nakon što regulator dopusti prodaju, uključujući i Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u Hrvatskoj. Cijena odgovara 7,2 puta korigiranoj EBITDA-i u posljednjih dvanaest mjeseci, ne uključujući IFRS 16.

Ponosni smo na poslovanje koje smo izgradili u Hrvatskoj, a posebno na izvanredan razvoj u posljednje dvije godine, vođen našim talentiranim zaposlenicima i našom vrijednom bazom klijenata. Vjerujemo da će Tele2 Hrvatska, kao dio telekomunikacijskih i medijskih tvrtki United Group-e, u nadolazećem razdoblju stvoriti još veću vrijednost za naše korisnike. Za Tele2 je ovo prilika za veći fokus na uspješnu provedbu naše strategije na preostalim tržištima. Zahvaljujem hrvatskom timu na njihovom angažmanu i mnogobrojnim doprinosima Tele2 Grupi u proteklih 14 godina, izjavio je Anders Nilsson, predsjednik i izvršni direktor Tele2.

U 2018. godini Tele2 Hrvatska je ostvarila prihod od 1,9 milijardi SEK i korigiranu EBITDA ne uključujući IFRS 16 od 268 milijuna SEK. Broj korisnika na kraju 2018. godine iznosio je 897.000, a organizacija trenutno broji 310 zaposlenika. Nakon objavljenog dogovora, Tele2 Hrvatska će se u računu dobiti i gubitka Tele2 Grupe zasebno iskazati pod prekidom poslovanja, s retroaktivnim učinkom na prethodna razdoblja.

Nakon zaključenja transakcije, Upravni odbor Tele2 će odlučiti o korištenju prihoda, uzimajući u obzir potrebe Grupe za ulaganjima i svoje politike za nagrađivanje dioničara i financijsku polugu. Transakcija u Hrvatskoj bit će neovisna o prethodno najavljenoj izvanrednoj naknadi dioničarima koja još uvijek ovisi o zaključenju transakcije u Kazahstanu.

United Group sa sjedištem u Amsterdamu je pružatelj telekomunikacijskih usluga i medijskog sadržaja u šest zemalja jugoistočne Europe s mrežnom pokrivenošću u regiji i 3,82 milijuna pretplatnika, a u grupinom su vlasništvu Nova TV i N1 TV.