TEST Garmin fēnix 6: Multifunkcionalan pametni sat

blank

Uz poslovično kvalitetan fitness pristup i vježbe, Garmin fēnix 6 omogućuje i trajanje baterije na kojem će mnogi zavidjeti

Baterija ugrađena u Garmin fēnix 6 izdržat će nekoliko tjedana bez punjenja, ukoliko nećete (is)koristiti baš sve funkcionalnosti poput obavijesti koje stižu svakih nekoliko sekundi. U tom načinu sat nam je potrajao s jednim punjenjem čak 22 dana. Odaberete li informiranje o svemu s vašeg pametnog telefona na ekranu Garmina možete računati i do dva tjedna između dva punjenja.

Atraktivan dizajnom Garminov pametni sat promjera 46 mm predstavlja odličan izbor u većini situacija u kojima ćete sat koristiti. Vježbanje različitih vježbi, pa čak i običnog hodanja, popraćeno je dobrom analitikom pa svakako savjetujemo instaliranje mobilne aplikacije Garmin Connect u kojoj ćete moći analizirati sve što ste napravili sa satom na ruci.

blank

Garmin fēnix 6 sa 72 grama mase ugodno leži na ruci, atraktivnog je dizajna s narančastom 22-milimetarskom narukvicom, ali nakon dužeg vremena korištenja očekujte lagano znojenje ispod remena. To tako mora biti, čim se radi o silikonskom remenu. Pa čak i zimi. Istina, dok je sat na ruci nećete to osjetiti, ali se pri skidanju sata osjeti mali znoj. Ili veći, ovisno o tijelu.

U nazivu sata nalaze se i dvije dodatne oznake – Sapphire Titanium koje daju do znanja da su korišteni vrhunski materijali za zaštitu ekrana od 1,3 inča i za izradu kućišta. Ekran je testiran u skladu s američkim vojnim standardima, ali nije osjetljiv na dodir i to je u odnosu na druge satove na tržištu nešto drugačije. Traži privikavanje kako biste se naviknuli na pet tipki uz Garmin OS; tri s lijeve strane i dvije s desne.

blank

Gornja lijeva tipka služi aktiviranju pozadinskog osvjetljenja, ukoliko postoji potreba za svjetlom jer se po danu u većini situacija sat koristi i bez pozadinskog osvjetljenja. Duži pritisak ove tipke poziva brzi izbornik. Srednja i donja tipka na lijevoj strani kućišta koriste se za kretanje po izborniku, prema gore odnosno dolje. Ako ste sat smjestili na lijevu ruku tada to zahtijeva nešto teži pristup s obzirom da ćete tim tipkama upravljati s prstima desne ruke.

Tipke na desnoj strani kućišta su ipak pristupačnije u tom slučaju, a gornja služi za ulazak u različite fitness načine rada te start raznih funkcionalnosti: biciklizam, trčanje, hodanje, plivanje u otvorenoj vodi, skijanje, planinarenje, praćenje kardio funkcija, ali i navigiranje s ugrađenim GPS-om. Tu se nalazi i način rada ekspedicija ukoliko ćete više dana koristiti sat na ruci, tijekom višednevnih tura. Desna donja tipka služi za povratak natrag.

blank

Treba napomenuti kako gotovo sve tipke omogućuju i neke dodatne funkcionalnosti ukoliko se tipka drži pritisnutom sekundu-dvije odnosno napravi brzi dvoklik. Ovo je sat koji vrijedi svake uložene kune i koji ćete sa zadovoljstvom koristiti i istraživati. Dakle, nećete se na prvu naviknuti na njegovu logiku ukoliko ste odlučili prijeći s nekom drugog branda (koji koristi touch ekran) na Garmin. Svakako prvo pročitajte upute, čak i ako odlučite sami istraživati funkcionalnost

Vrijedi istaknuti kako je Garmin s razlogom kralj pametnih satova. Ne odnosi se to samo na kvalitetu izrade jer i drugi proizvođači poboljšavaju materije, ne odnosi se samo na trajanje baterije jer i drugi omogućuju dva do tri tjedna trajanja baterije, ali Garmin zna kako napraviti svrsishodan smartwatch koji će kvalitetno i precizno pratiti vaše vitalne funkcije.

Naravno da ćete uz Garmin fēnix 6 imati sve one širokim masama bitne podatke o mjerenju pulsa i pulske oksimetrije o zasićenosti kisika u krvi, ali će vam davati i pametne savjete, koliko se trebate odmarati. Čak će upozoriti i na dolazak oluje, ukoliko je spojen s pametnim telefonom. Krećete li se po planini, ovo je informacija od životne važnosti.

blank

Popis funkcionalnosti ovog sata bi zauzeo jako puno prostora tako da to ne vrijedi sve spominjati. Odličan je izbor i za amatere i za profesionalne sportaše. I jedni i drugi će moći izuzetno iskoristiti sve funkcionalnosti, pa čak i ako padnete poslat će se automatska informacija o tome (s lokacijom) kontaktima koje ste prethodno naveli.

Mi smo ipak najviše Garmin fēnix 6 koristili za praćenje notifikacija s pametnog telefona. Odlično dođu na sastancima, ali i u bilo kojim drugim situacijama. Imate li dolazni poziv to će pisati na ekranu satu, postoji i opcija javljanja, ali to je samo daljinska komanda za javljanje na pametnom telefonu. Dobro će doći ako se vozite biciklom, a telefon je postavljen na nosač na biciklu.

Naravno, morat ćete na telefonu uključiti speakerphone odnosno vanjski zvučnik. I još jedna (korisna) funkcionalnost, koja je u Hrvatskoj dostupna od listopada 2021. – s Garmin fēnix 6 moguće je koristiti Garmin Pay odnosno beskontaktno plaćanje dodirom sata na terminal za plaćanje u trgovini.

blank

blank

Cijenimo safirno staklo koje štiti ekran od oštećenja, cijenimo odličnu bateriju, boje na transreflektivnom ekranu su nešto bljeđe i zagasitije, ali je to s razlogom kako biste imali što bolji omjer trajanja baterije i dovoljne vidljivosti na direktnom suncu.

U pakiranju dolazi kabel za punjenje dužine 54 centimetra, što je poprilično kratko u većini situacija osim ako se sat puni preko USB-a računala na stolu. Spajanje na strujni adapter, ali i za prebacivanje ruta i putnih točaka stvorenih na računalu te zatim prenesenih na Garminov pametni sat bit će jednostavnije uz dodatno kupljeni kabel za punjenje – mi smo koristili meanIT kabel za Garmin dužine 107 centimetara.

blank

blank

Cijena za sat Garmin fēnix 6 Sapphire s 32 GB memorije je 849,99 eura odnosno 779,99 eura za internetsku prodaju preko Garminove web stranice u Hrvatskoj (prosinac 2021.). Otprilike, govorimo o 6391,92 odnosno 5865,52 kune.

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank