TEST HTC U12+: Pametni telefoni su poput nebodera

blank

Nevjerojatan je rast visina novih nebodera u svijetu, ali oduševljava nas i rast pametnih telefona. Sve su veći i moćniji. Testirali smo novi HTC U12+.

Neboderi visine veće od 1000 metara kroz nekoliko će godina postati stvarnost kao i pametni telefoni s ekranima još većim od današnjih. Trenutni rekord u svijetu drži Burj Khalifa s visinom od 828 metara, a 2020. godine Jeddah Tower u Saudijskoj Arabiji dostići će visinu od čak 1000 metara. Možemo li u sljedećem desetljeću očekivati kilometarske nebodere? Vjerojatno! Do tada će Hrvatska i dalje imati zgrade visine manje od 100 metara. Naime, trenutno je najviša zgrada u Zagrebu Poslovni centar Strojarska visine 96,15 metara (ima 25 katova) dok je popularna Zagrepčanka s ipak jednim katom više visoka 94,6 metra.

blank
Iza HTC-a U12+ nalazi se najviša zgrada u Zagrebu

Iz 16:9 u 18:9 omjer

Rast u visinu doživljavaju i pametni telefoni koji su u 2017. godini doživjeli transformaciju iz omjera stranica ekrana 16:9 u 18:9, a sad se taj omjer još više izdužuje prema kino formatu 21:9. Prvi HTC s 18:9 omjerom stranica ekrana je HTC U11+, uz ekran dijagonale od 6 inča, a predstavljen je 2.studenog 2017. godine.

Najnoviji model HTC U12+ također ima dijagonalu Quad HD ekrana od 6 inča, a ako ćete kod nekih proizvođača primijetiti kako dijagonalu ne zaokružuju na 6 inča nego pišu 5,99 razlog je prilagodba korisnicima koji se možda na prvi pogled, čitajući specifikacije telefona, plaše da će im telefon biti prevelik. Kao što neboderi nikada nisu preveliki, poput onog u Strojarskoj otvorenog 2015. godine ili pak omiljene Zagrepčanke iz 1976. koja je s antenom na vrhu visoka 109 metara, tako niti telefoni nikada ne mogu biti preveliki za prave korisnike.

blank

Iako HTC U12+ nema vanjsku antenu koja bi stršila kao na mobitelima od prije 20 godina, može se pohvaliti ugodnom ergonomijom jer je izrazito kvalitetno kućište od stakla (obje staklene plohe spojene su metalnim okvirom) širine samo 73,9 milimetra. Dakle, koristi se staklo i metal, materijali za gradnju visokih i poznatih nebodera. Rubovi ekrana s obje bočne strane su vrlo tanki te ekran u Super LCD6 tehnologiji pruža vrlo vjerne boje.

Stisni me jako

blank
HTC U11+ i novi HTC U12+ razlikuju se i po stražnjim kamerama

Ali, nije to glavna stvar po kojoj ćemo kroz povijest pamtiti U12+. Naime, takav ekran ima i prethodnik s kraja 2017. godine, model HTC U11+, a mi ćemo se vratiti još malo natrag u povijest, u svibanj 2017. godine kad nas je HTC ugodno iznenadio s jednim svjetskim, par excellence novitetom.

Edge Sense smo po prvi put vidjeli na HTC U11, nasljedniku odlične serije One M, a radi se o rubovima ekrana koji mogu osjetiti naš pritisak. Ne, nismo baš toliko snažni, poput King Konga, pa da savijamo željezo kao kad se simpatična zvijer visine 8 metara oslobađa okova u njujorškom kazalištu, nego se radi o sofisticiranijoj tehnologiji koja uz ultrazvučne valove osjeća naš pritisak. Zamislite da u ruku uzmete limun i pritisnete ga. Iscijedit ćete sok. Ili pak zamislite spužvu koju stišćete u ruci.

blank

Kod HTC-a nećemo dobiti ukusni sok nego brzo i praktično pokretanje definirane funkcionalnosti poput kamere, zumiranja mape prilikom navigiranja, uključiti Wi-Fi hotspot, svjetiljku, upravljati glazbom ili bilo što drugo. I dok je na prvom modelu U11 samo donji dio kućišta bio osjetljiv na naš pritisak, na modelu U12+ su i bočne tipke (power i za glasnoću) također dobile tu funkcionalnost pa sada tehnologija ima naziv Edge Sense 2.

Kad je kamera aktivna, ne moramo po ekranu tražiti tipku za okidanje nego samo pritisnemo telefon u našem dlanu, a kvalitetna fotografija snimit će se uz pomoć dvije stražnje kamere. Inače, DxOMark je dvostruku stražnju kameru na HTC U12+ ocijenio najboljom na tržištu, a titulom najbolje u svoje se vrijeme (sredinom 2017.) proslavio i model HTC U11 (s jednom kamerom).

blank

4 kamere u jednom kućištu

HTC U12+ ima ukupno četiri kamere, stražnja je u kombinaciji 12 + 16 megapiksela, a prednja selfie 8 + 8 megapiksela. Na stražnjoj kameri podržan je 2x optički zum i 10x digitalni zum, uz lasersko fokusiranje, dok obje kamere podržavaju bokeh efekt sa zamućivanjem pozadine. Kad pogledate rezultat, stječe se dojam kao da je fotografija snimljena s profesionalnim DSLR fotoaparatom. Uz AR naljepnice možete se zaigrati dodavanjem zabavnih efekata u stvarnom vremenu. I prednja i stražnja kamera zaslužuju pohvale.

Svidjet će vam se još jedan koristan dodatak uz telefon, a to su HTC USonic slušalice koje također koriste ultrazvuk, ali ovaj put kako bi skenirale vaše uho i zatim svakoj od stereo slušalica prilagodile zvuk po našoj mjeri. Automatski, ne moramo ništa mi raditi. Ono po čemu HTC pamtimo već godinama, a konkurenciji su trebale godine su snažni stereo zvučnici koji mogu prijeći glasnoću veću od 100 dB.

blankblank

Glavne karakteristike telefona HTC U12+:
– čipset: Snapdragon 845
– radna memorija: 6 GB (DDR4x RAM)
– IP68 otpornost na prašinu i vodu
– baterija 3500 mAh s brzim punjenjem
– interna memorija: 64 GB + microSD do 512 GB
– operativni sustav: Android 8.0.0 Oreo (planirana je nadogradnja na Android P)
– boje kućišta: plava (Translucent Blue), crna (Ceramic Black), crvena (Flame Red)
– HTC U12+ predstavljen je 23. svibnja 2018.

 

RETRO Povratak u prošlost

High Tech Computers poznatiji je pod nazivom HTC i pravi je pionir u mobilnoj telefoniji, a tvrtka je 1997. godine osnovana na Tajvanu. U početku su proizvodili mobilne telefone za druge tvrtke i mobilne operatore, a sjećamo se i njihovih uređaja pod nazivom Qtek. HTC je otac svih Android pametnih telefona (proizveli su T-Mobile G1 odnosno HTC Dream 2008. godine), a tijekom godina proslavili su se s još mnogim zanimljivim novitetima. Nekada smo pametne telefone s dijagonalom većom od 5 inča zvali phabletima (izvedenica od riječi phone + tablet), a prvi HTC-ov phablet bio je One Max s dijagonalom ekrana od 5,9 inča (listopad 2013. godine).

blank
Uz HTC U12+ u rukama držimo i bijeli T-Mobile G1 (HTC Dream) te crni HTC Hero

HTC kroz povijest:
– prvi Windows Mobile 2002 mobitel – Orange SPV (proizvođač je HTC), (krajem 2002.)
– prvi Windows Phone 8 mobitel – HTC Windows Phone 8X (19. rujan 2012.)
– HTC Tornado – prvi s Wi-Fi i QVGA ekranom (a da nije PDA), uz Windows Mobile 5 (kolovoz 2005.)
– SPV100 – prvi Windows smartphone (HTC je 2002. godine izradio taj model)
– T-Mobile G1 – prvi Android HTC je napravio za njemačkog mobilnog operatora T-Mobile, a kasnije se pojavio i model HTC Dream. Iako se neslužbeno spominje da je prvi Android ipak HTC Sooner (23. rujna 2008.)
– i-Mate – kupovao je mobitele od HTC-a
– HTC ThunderBolt – drugi LTE mobitel u svijetu, dok je prvi bio Samsung SCH-r900, odnosno Samsung Craft SCH-R900 (siječanj 2011.)
– HTC Desire Eye – prvi HTC vodootporni telefon (listopad 2014.)
– HTC U11 – prvi HTC s Edge Sense rubovima osjetljivim na pritisak te prvi HTC s Active noise cancellation (16. svibnja 2017.)