TEST Philips 16B1P3302: Povećajte ekran vašeg pametnog telefona

blank

Prijenosni monitor je spreman za rad nakon nekoliko sekundi, a spaja se na računala, tablete i pametne telefone

Iako je primarno namijenjen kao dodatni računalni monitor, što će znati izuzetno cijeniti grafičari i svi kojima jedan monitor nije dovoljan za kreativan i učinkovit rad, mi smo prijenosni monitor Philips 16B1P3302 najprije spojili na pametni telefon. I dobili smo ispred sebe također dva monitora, kao u slučaju spajanja na desktop ili prijenosno računalo.

Nakon vađenja iz kutije nema nikakve filozofije niti nepoznanice – monitor se postavi na željeno mjesto (na stol, na krevet, na stalak u avionu, na stol u kafiću, na koljena), poveže s priloženim kabelom i kroz tri-četiri sekunde slika s Android mobitela se prikazuje na 15,6 inča 39,6 cm. Sve što je prikazano na ekranu telefona prikazuje se i na ekranu Philipsovog ekrana.

Pri spajanju se na pametnom telefonu odabere način projiciranja slike – kao dupliciranje (špigliranje) ekrana telefona ili kao Desktop kako bi se simuliralo PC iskustvo koje omogućuje (virtualno) korištenje telefona kao tipkovnice i miša. Nakon toga se po ekranu telefona može crtati, a sve što je nacrtano prikazuje se na Philipsovom monitoru.

blank

blank

blank

blank

Monitor se može koristiti i za igranje igara jer tada imamo puno veći prikaz slike nego na mobitelu, a sve što igramo mogu pratiti i naši prijatelji, ako žele pasivno sudjelovati u igranju te komentirati igru. Imamo li na glavnom ekranu video poziv možemo se zabavljati s bilo čime na dodatnom ekranu, bez da gubimo fokus na ljude ili prezentaciju koja se prikazuje tijekom video poziva.

IPS ekran nije osjetljiv na dodir, ne omogućuje dvosmjernu komunikaciju te nije moguće bilo što inicirati s njegovog ekrana – na primjer ako na monitoru želimo surfati web stranicom za kretanje (scrollanje) se mora koristiti ekran pametnog telefona.

Uz Philipsov lagani i prilagodljivi monitor možemo doći u drugu tvrtku na sastanak te prezentaciju pokazati na većem ekranu. Monitor omogućuje postavljanje ekrana pod različitim kutovima, od 0 do 90 stupnjeva. Pri tome mu u radu ne treba napajanje jer se struja crpi iz mobitela ili računala.

blank

blank

Priloženi kabel u pakiranju na jednoj strani ima USB-C koji se spaja na sam monitor dok se na drugoj strani nalazi USB-C konektor, ali i dodatni adapter za USB-A, za spajanje na USB izlaz prijenosnog ili desktop računala. Nema nikakvih instalacija programa niti drivera (upravljačkih programa), nema potrebe za utičnicom.

Spajanje na računalo

Ne postoji nikakva razlika između spajanja na računalo ili pametni telefon. Nakon spajanja se na Philipsovom monitoru pokazuje prazan ekran, uz prečace koje inače imamo na svojem računalu. Otvorimo li bilo koji program na računalu dovoljno je uhvatiti mišem vrh tog programa ili trake te ga prenijeti na Philipsov monitor.

blank

Mi smo u web pregledniku Chrome, među tabovima, otvorili stranicu Portofon.com. Zatim smo mišem došli do tog taba, na mišu pritisnuli tipku i bez puštanja tipke pomaknuli miš udesno. Na Philipsovom se monitoru pojavio Chrome samo s učitanom web stranicom Portofon.com. Kao da smo ga unijeli u monitor, moguće je pomjerati prikaz u bilo kojem smjeru.

Dakle, možemo na našem računalu, recimo u CMS-u web stranice, nešto podešavati, a desno pratiti kako to izgleda u praksi. Recimo, promijenimo boju web stranice u crvenu i pratimo kako to izgleda u praksi. Otvorimo li na računalu i njegovom monitoru program za uređivanje možemo na Philipsovom monitoru smjestiti dodatne komande.

Slika, svjetlina, rezolucija

IPS matrica je dobre vidljivosti pod svim kutovima, sve se vidi sve do 178 stupnjeva pa sliku mogu gledati svi koji se nalaze u vidokrugu monitora. FullHD rezolucija 1920 x 1080 pri 75 Hz je dovoljne gustoće piksela za ugodno gledanje monitora s metra ili dva, ali i s udaljenosti manje od pola metra. Gustoća piksela je 131 ppi.

Slika je živopisna uz 16,2 milijuna boja koje monitor može prikazati, vjerna je i dobre svjetline uz maksimalnih 250 cd/m2 te omjer kontrasta 700:1. Nema odbljeska slike, nema titranja. Vrijeme odziva slike je odlične 4 ms pa se može koristiti i za igranje igara, bilo na mobitelu ili na računalu.

Na postolju monitora nalazi se nekoliko tipki s kojima se podešava svjetlina, a nudi se i sedam predefiniranih načina – za lakše čitanje (slika je crno-bijela, bez boja), za rad s Office aplikacijama, gledanje fotografija i video filmova, za igranje igara, Economy te za smanjeni prikaz plavog svjetla. Moguće je podesiti jakost zvuka, boje itd.

Omjer stranica ekrana je 16:9 što je bitno drugačije od današnjih pametnih telefona koji najčešće imaju omjer 20:9. U tom se slučaju iznad i ispod prikaza pojavljuje crna traka. Ono na što svakako treba obratiti pozornost, ako je Philips 16B1P3302 spojen na pametni telefon, trajanje je baterije telefona jer se preko USB-C ulaza troši 15 W u radu (5V / 3 A). U eco načinu rada troši 6 W. Energetska klasa monitora je D.

Baterija u telefonu će se ubrzano prazniti jer mora napajati telefon te ekran monitora. Ekran na telefonu će se automatski isključiti nakon vremena koje je na njemu inicijalno postavljeno (recimo, nakon pola minute) tako da se tada manje troši baterija telefona. Isključi li se ranije ekran telefona preko power tipke automatski se isključuje i prikaz slike na monitoru.

Isprobali smo monitor s dva različita telefona – primijetili smo da se spajanje obavilo s modelom koji podržava brzo punjenje baterije snagom od 100 W (Honor Magic4 Pro) dok se spajanjem na Samsung Galaxy S21 Ultra nije omogućilo spajanje jer se ovaj model puni maksimalnom snagom od 25 W.

blank

Pri spajanju na računalu, bilo prijenosno ili desktop, nema potrebe razmišljati o potrošnji energije, osim u ekološkom smislu te bi dodatni monitor svakako trebalo isključiti ako se ne koristi kako se ne bi bespotrebno trošila energija. Monitor radi na Windowsima od verzije 7 pa do najnovije 11, ali na MacOS X operativnom sustavu.

Ukupna masa monitora Philips 16B1P3302 je 1,02 kilograma te nije težak niti za rad na koljenu, ukoliko je potrebno. U pakiranju dolazi i zaštitna torbica te je prenošenje time bitno olakšano kao i mogućnost ogrebotine jer je ekran ipak nezaštićen.

blank

Cijena za Philips 16B1P3302

Cijena za monitor Philips 16B1P3302 je 300 eura (2261,25 kn, u siječnju 2023.), a za taj iznos ćete dobiti tanak i kompaktan monitor kojem je teško pripisati bilo kakav nedostatak. Naravno, troši bateriju telefona, ali od nekud se mora napajati. Ono što je u tom slučaju nedostatak je što se istovremeno ne može pametni telefon puniti jer se USB-C port koristi za spajanje na monitor.

Sviđa nam se jednostavno povezivanje pa i malo dijete od tri godine, koje koristi pametni telefon, može obaviti spajanje. Masa od jednog kilograma predstavlja veliki plus jer nećete značajno povećati masu ako se monitor smjesti u torbu s prijenosnim računalom, a krećete li na put i želite imati prošireni komoditet korištenja mobitela tada vam neće zauzeti puno mjesta u putnoj torbi.

Možda bi nekome mogla nedostajati osjetljivost ekrana na dodir, ali tada bi se i funkcionalnosti bitno promijenile, to bi značilo veću cijenu pa nedostatak touch panela ne smatramo minusom. Eventualno bismo voljeli imati integrirane zvučnike, ali i to bi dodatno povećalo masu monitora. I potrošnju energije. Rješenje je korištenje slušalica koje se mogu spojiti preko integriranog 3,5 mm ulaza za slušalice.

blank

blank

blank

blank

blank blank

blank blank

blank blank