Vip Smart Home TEST

blank

Psi čuvari mogli bi postati tehnološki višak – lavež psa zamijenit će Smart Home rješenja. Testirali smo Vipnetovo rješenje za pametni dom.

Nema više straha od lopova, zaboravljenih uređaja koje nismo isključili, a čak ako zaboravimo zaključati ulazna vrata kuće možemo putem Vipnetovog pametnog doma nadzirati prostor i pozvati policiju uđe li netko u naš prostor. Uz kameru ćemo na ekranu svojeg pametnog telefona nadzirati čak i dijete koje spava u drugoj sobi.

Vipnetova usluga pametnog doma Smart Home sastoji se od istoimene mobilne aplikacije Smart Home te upravljačke jedinice, kamere, utičnice, višenamjenskog senzora i senzora za vrata ili prozor koji zajedno čine zanimljivu i korisnu cjelinu putem koje možemo nadzirati bilo koji prostor.

Za početak, potrebno je na pametni Android i iOS telefon instalirati mobilnu aplikaciju Smart Home u koju smo zatim unijeli osnovne podatke za registraciju. Aplikacija se može preuzeti na iPhone uređaje s verzijom iOS softvera iznad 7.0 i na Android iznad 4.1 verzije. Zatim nas aplikacija s prijevodom i na hrvatski jezik (postavlja se automatski ukoliko je jezik uređaja hrvatski) vodi kroz cijeli postupak povezivanja uređaja na mrežu tako da nam nisu trebale nikakve upute sa strane nego smo sve obavili putem ekrana mobitela. Na gatewayu odnosno upravljačkoj jedinici skenirali smo QR kod kako bismo jedinicu registrirali na mrežu. Zatim smo mrežni kabel dobiven u pakiranju spojili na upravljačku jedinicu i na Wi-Fi ruter te gateway spojili na napajanje 220 V. Telefon je locirao lokaciju qatewaya, a zatim smo po želji mogli dodati još članova naše obitelji koji putem aplikacije mogu nadzirati kuću i različite spojene uređaje.

Kad nismo kod kuće, uz pomoć GPS prijamnika smještenom u našem pametnom telefonu mobilna aplikacija Vipnetovom Smart Home uređaju šalje informaciju da smo negdje u pokretu, izvan kuće. Ukoliko se kod kuće nešto događa i bude zabilježen bilo kakav pokret u prostoru koji nadziremo, bit ćemo putem aplikacije, SMS poruke i automatskog dolaznog poziva informirani o tome. U aplikaciji se može kliknuti na pozivanje policije. Inače, čim izađemo izvan kuće automatski se uključuju alarmi, a kad se približimo našem domu alarmi na senzorima koje imamo postavljene automatski se isključuju.

blank

Naravno, uz kameru spojenu na qateway možemo u bilo kojem trenutku vidjeti što se događa u prostoru u kojem se nalazi kamera, uz prijenos uživo zajedno sa zvukom iz prostora ili snimanje u cloud za kasnije pregledavanje. Imamo li senzor kojim kontroliramo grijanje, možemo i štedjeti na mjesečnim troškovima grijanja te imati ugodno ugrijan prostor pri dolasku kući. Daljinski smo kontrolirali svjetla i uređaje u našem domu, od bilo kud – s plaže, aerodroma, s posla… Spojimo li recimo aparat za kavu na pametnu utičnicu, uz smartphone možemo podesiti da nas pri ulasku u kuću dočeka miris kave koja je upravo skuhana. Prethodno se aparat spoji na pametnu utičnicu koju putem aplikacije možemo uključiti. Sve je u suštini vrlo jednostavno.

Višenamjenski senzor

blank

blankFibaro senzor prati kretanje u prostoru, mjeri temperaturu i promjene svjetlosti. Može se postaviti bilo gdje, ima držač koji se zašarafi na određenu poziciju te se zatim upari s glavnom jedinicom preko pametnog telefona. Ovakvih senzora možemo imati više u našem prostoru pa je svakom od njih potrebno odrediti naziv (na primjer, dnevna soba odnosno „Sensor Living room“). Na ekranu našeg smartphonea možemo vidjeti trenutnu temperaturu u prostoriji.

Utičnica

blankZatim smo putem aplikacije dodali pametnu utičnicu Fibaro, a ona nam omogućuje da nadziremo grijanje, rasvjetu ili bilo što drugo spojeno uz jednostavnu kontrolu uključivanja ili isključivanja same utičnice spojene na 220 volti. Dakle, ako spojimo grijalicu na pametnu utičnicu, možemo preko ekrana telefona pokrenuti grijanje recimo pola sata prije dolaska kući. Ili pak uključivati i isključivati lampu u prostoru te tako glumiti kao da je netko kod kuće. Možemo podesiti poziciju i naziv utičnici kako bismo na telefonu znali koji uređaj kontroliramo.

Kamera

blankHD Wireless IP kamera spada u svakako najzanimljivije uređaje koje smo spojili na pametnu Vip jedinicu. Kamera koristi Wi-Fi mrežu glavne jedinice Smart Homea pa je bitno da budu u dometu signala. Sve što kamera radijusa od 115 stupnjeva očitava može se snimiti u oblak ili pratiti uživo, a nakon što se pokrene alarm snimanje se obavlja automatski pri uočenom pokretu u prostoru. Video i fotografije se snimaju u enkriptiranoj formi, uz jako dobru kvalitetu čak i u slabijim svjetlosnim uvjetima. Kameru smo također na glavnu jedinicu spojili preko aplikacije na telefonu kroz nekoliko dodira na ekran. S obzirom da možemo imati više kamera po prostorijama, moguće je svakoj od njih dodati naziv.

Senzor za vrata i prozore

blankČetvrti senzor u pakiranju je Aeotec s kojim možemo pratiti otvaranje vrata i prozora. I njega smo uparili putem aplikacije, kroz nekoliko jednostavnih koraka, a senzor se sastoji od dva dijela: veći dio zalijepili smo na vrata dok smo manji dio postavili na okvir vrata. S tim da su oba dijela postavljena vrlo blizu jedan drugome. Ukoliko se vrata iz prozor otvore, signal se šalje na upravljačku jedinicu a zatim i na naš mobitel.

Dakle, kamera će nam dojaviti da je netko u kući, na ekran našeg mobitela uz živu sliku (uz kašnjenje od jedne sekunde) dolazi nam i zvuk iz prostora, ali prije nego li se netko pojavi unutar kuće saznat ćemo to putem senzora Aeotec. Na sustav je moguće dodavati i druge pametne uređaje poput recimo pametne žarulje Philips Hue te Amazon Echo i Amazon Dot. Vipnetovo Smart Home rješenje je jednostavno za postavljanje, potrebno je svega 15-20 minuta te nikakvo predznanje jer je mobilna aplikacija odličan vodič u kojem praktički samo trebamo klikati po ekranu kako bismo dodali nove uređaje i zatim možemo aktivno nadgledati bilo koji prostor u kojem imamo pristup internetu i napajanje 220 volti.

Cijena za Vip Smart Home komplet je 1.699 kn jednokratno + 50 kn/mjesečno, a kombiniranjem s fiksnim i mobilnim tarifama cijena starta od 9 kn jednokratno + 50 do 100 kuna mjesečno. U cijenu je uračunat i prostor za pohranu video zapisa.