EKSKLUZIVNO: Tesla u Hrvatskoj otvara prvi pravi prodajni salon, a znamo i kad i gdje

©Portofon.com, Krunoslav Ćosić
©Portofon.com, Krunoslav Ćosić

Nakon prvog Tesla Zagreb Pop Up – Avenue Mall salona slijedi otvorenje prvog velikog salona, a zamijenit će jedan drugi brand

Sjećate li se prodajnog salona Citroen u Savskoj cesti 41 u Zagrebu? Sigurno se sjećate – na toj je lokaciji dugi vremenski period bio smješten izložbeno-prodajni salon koji se prije otprilike dvije godine zatvorio, a nekada je na toj lokaciji bila Ljubljanska banka.

Od tada taj predivni prostor zjapi prazan, a kroz samo nekoliko dana u prostoru će biti otvoren prvi pravi prodajni salon Tesla, saznali smo ekskluzivnu informaciju. Pripreme za otvorenje su u završnoj fazi, zavirili smo u prostor, unutra još uvijek nema izloženih automobila jer majstori dovršavaju posljednje građevinske radove, ali je na ulaznim vratima već ispisano radno vrijeme Tesla Hrvatska salona, od ponedjeljka do petka od 8 do 19 sati te subotom od 9 do 14 sati.

©Portofon.com, Krunoslav Ćosić
©Portofon.com, Krunoslav Ćosić
©Portofon.com, Krunoslav Ćosić
©Portofon.com, Krunoslav Ćosić

Na adresi Savska cesta 41 u Zagrebu novi prodajni salon Tesla Hrvatska d.o.o., u kojem ćete moći za kune kupiti električne automobile Tesla Model 3, Tesla Model Y, Tesla Model S i Tesla Model X, svoja vrata otvara u srijedu 15. rujna 2021.

S južne strane salona bit će smještena i dva Tesla Destination Charger punjača za punjenje Tesla vozila. U Hrvatskoj postoji ukupno osam lokacija za punjenje Teslinih vozila, a jedina lokacija u Zagrebu na kojoj vlasnici Tesli mogu napuniti svoja električna vozila je na istoku grada, kod Rugvice odnosno prilaza Dugom Selu. Ova lokacija u Savskoj (najvjerojatnije) neće biti namijenjena za punjenje Tesli koje će svratiti s ceste nego vjerojatno samo za punjenje salonskih modela. Tesla Destination Charger nalazi se u zagrebačkom Avenue Mallu.

Lokacije Tesla Superchargers punjača u Hrvatskoj:
– Karlovac, Banija 162/a
– Slavonski Brod, Gospodarska ulica 11
– Zadar, Zemunik Gornji
– Otočac, Orovac 28/b
– Dugopolje, Hrvatske matice 4
– Senj, obala dr. Franje Tuđmana
– Vrgorac, Zagrebačka ulica 31
– Zagreb, Dugoselska 1

©Portofon.com, Krunoslav Ćosić
©Portofon.com, Krunoslav Ćosić

Dakle, Tesla u Zagrebu otvara svoj prvi pravi prodajni salon nakon što su u studenom 2020. i službeno stigli u Hrvatsku, otvaranjem Pop Up salona u novozagrebačkom trgovačkom centru Avenue Mall. Ne znamo hoće li na otvorenje i osobno doći Elon Musk, vlasnik Tesle i poznati vizionar. Prije točno godinu dana, u rujnu 2020. objavljen je oglas u kojem Tesla traži savjetnika u prodaji te menadžera prodaje i isporuke vozila za Zagreb.

Prodaja električnih automobila u Hrvatskoj

U periodu od siječnja do kolovoza 2021. u Hrvatskoj je ukupno registrirano 34.619 novih automobila, dok je u godini prije u istom periodu bilo 25.167 automobila, pokazuju podaci agencije Promocija plus. S obzirom na pandemijsku 2020. godinu, zanimljivije nam je ovogodišnje prodajne rezultate usporediti s periodom siječanj – kolovoz 2019. kada je u Hrvatskoj bilo 47.785 novoregistriranih automobila.

U osam mjeseci 2021. godine u Hrvatskoj je registrirano ukupno 153 Tesla automobila dok je u istom periodu 2020. godine bilo registrirano 21 novo Tesla vozilo. U također istom periodu od osam mjeseci u 2019. godini bilo je 13 novoregistriranih Tesla automobila u Hrvatskoj.

Ukupno je u Hrvatskoj u periodu siječanj – kolovoz 2021. registrirano 588 potpuno električnih automobila, što je udio od 1,7 posto u ukupnoj prodaji. U 2020. godini (siječanj – kolovoz 2020.) taj je udio bio samo 0,6 posto (ukupno 157 električnih vozila) dok je u istom periodu 2019. godine udio električnih automobila bio 0,2 posto odnosno ukupno 117 automobila.