Toyota u Zagrebu predstavila novi SUV Yaris Cross

blank

Uz hibridne SUV modele Highlander, RAV4 i C-HR, svoje mjesto pod suncem sada traži i novi model Toyota Yaris Cross

Ali, to nije sve, poručili su predstavnici Toyote Croatia na hrvatskoj premijeri SUV modela Yaris Cross koji dolazi i u hibridnoj verziji – stižu još dva SUV modela u Toyotinu ponudu. Domaćin druženja bio je direktor tvrtke Toyota Croatia Krešimir Bago koji je okupljenima kroz multimedijsku prezentaciju predstavio glavne značajke i mogućnosti Yaris Crossa.

Krešimir Bago, direktor Toyota Croatia (Foto: Mario Poje)
Krešimir Bago, direktor Toyota Croatia (foto: Mario Poje)

Novi Yaris Cross je u odnosu na Yaris ipak drugačiji automobil. Širina je za 20 mm veća (1765 mm), po dužini je produžen za 240 mm (4180 mm), pri čemu je u prednjem dijelu dobio dodatnih 60 mm (ukupno 860 mm), a u stražnjem dijelu dodatnih 180 mm (ukupno 760 mm). Razmak od tla povećan je za 25 mm, na 170 mm. I po visini je Yaris Cross superiorniji dimenzijama u odnosu na klasični gradski Yaris – za dodatnih 95 mm narastao je na 1595 mm.

U tehnološkom dijelu Toyota Yaris Cross 2021 nudi od 7 do 9 inča dijagonalu ekrana osjetljivog na dodir u visokoj rezoluciji, ovisno o opremi, zatim obaveznu povezivost i povezane usluge te bežičnu povezanost s pametnim telefonima, uz mobilnu aplikaciju MyT u kojoj se nalaze informacije o ekonomičnosti vožnje, lokaciji automobila, podsjetnik za redovni servis te signal da se vozilo kreće, a vozač nije u vozilu (s telefonom).

Foto: Mario Vukičević
Foto: Mario Vukičević

U pogonskom dijelu hibridne izvedbe nudi se samo 1,5-trocilindrični benzinski motor, koristi Atkinsonov ciklus te isporučuje 92 KS. Iz Toyote ističu da će ponuditi najmanju potrošnju u klasi, a istovremeno je tih pri ubrzavanju. Uz 1.5 TNGA benzinski motor koristi se dodatni električni motor snage 79 KS, a ukupna snaga hibridnog pogona je 116 KS (85 kW). Električni motor vrti se do 17.000 okr/min te nudi 141 Nm okretnog momenta.

Ugrađena je baterija četvrte generacije s odlikom da je za 12 kilograma lakša od prethodne generacije, ima manji otpor, manje zagrijavanje, veću iskoristivost. U stanju je regenerirati dvostruko više energije kočenja od prethodne. Upravljački sklop pretvara istosmjernu struju u izmjeničnu i podiže napon sa 177 na 580 V, uz 10.000 reakcija u sekundi. Hibrid je dostupan uz prednji i pogon na sve kotače, a baterija ima 10 godina jamstva.

Foto: Mario Poje
Foto: Mario Poje
Foto: Mario Poje
Foto: Mario Poje

Uz hibridnu nudi se i klasična benzinska izvedba Toyote Yaris Cross snage 125 KS (92 kW), uz 153 Nm okretnog momenta te postiže 180 km/h. Dostupan je s ručnim i CVT mjenjačem. Početna cijena za Yaris Cross je 139.900 kuna dok Yaris Cross Hybrid Electric košta 164.900 kuna. Toyota Croatia planira u 2022. godini na hrvatskom tržištu isporučiti oko 800 vozila, od čega će 55 posto biti hibridi, a 45 posto benzinci. Planirani udio AWD pogona na sve kotače je oko 15 posto.

Toyota Yaris Cross je razvijena i proizvedena u Europi te prilagođena potrebama europskih kupaca. Riječ je o punokrvnom malom gradskom SUV-u koji spaja najbolje iz oba svijeta: praktičnost i kompaktnost gradskog automobila te robusnost i karakter sportskog terenca.

Mirna Maras (foto: Mario Poje)
Mirna Maras (foto: Mario Poje)
Mario Poje i Orhan Lujinović
Mario Poje i Orhan Lujinović
Krešimir Bago i Zlatko Mateša (foto: Mario Poje)
Krešimir Bago i Zlatko Mateša (foto: Mario Poje)

blank

blank blank blank

blank blank