Tesla je vrjednija od Toyote, Volkswagena, Honde, Daimlera, Ferrarija, BMW-a

blank

Na vrhu liste najvrjednijih proizvođača automobila u 2020. godini je Tesla, prati ju Toyota dok je od Volkswagena vrjednija više nego dvostruko

Tesla je upravo prestigla Toyotu po tržišnoj vrijednosti te je postala najvrjedniji proizvođač automobila u svijetu. Toyota je nakratko preuzela prvo mjesto, a najnoviji podaci pokazuju da je Tesla ponovo na prvom mjestu. Tržišna vrijednost Tesle je 184 milijarde USD, što je za 4,3 milijarde američkih dolara više nego što vrijedi Toyota.

Na trećem je mjestu Volkswagen s vrijednošću od 80,3 milijarde USD, slijedi Honda s 47,3 milijarde USD, a na petom mjestu je Daimler (Mercedes-Benz) s 44,5 milijardi USD. Ferrari se smjestio na šesto mjesto uz 42,8 milijardi USD, BMW je na sedmom mjestu (41,6 milijardi USD) dok je na osmom mjestu General Motors s 38,9 milijardi, objavio je Yahoo Finance, a prenosi Statista.

U proteklih 12 mjeseci Teslina dionica je porasla za gotovo 350 posto, dostigavši procijenjenu vrijednost veću za sedam puta nego u 2019. godini. Mnogi Teslu smatraju precijenjenom, s obzirom na isporučene količine vozila u svijetu. Razlog tome je i to što se Tesla promatra kao tehnološka kompanija koja se bavi proizvodnjom automobila, a ne kao automobilska kompanija. Spomenimo kako Apple, „majka svih tehnoloških tvrtki“, ima tržišnu vrijednost od 1,52 trilijuna USD.

Tesla je u proteklih 12 mjeseci, završno s 31. ožujkom 2020. godine, isporučila nešto manje od 400.000 (električnih) automobila u cijelom svijetu. Toyota je u istom razdoblju prodala gotovo 10,5 milijuna vozila, što je oko deset puta više nego što je Tesla proizvela tijekom cijele svoje povijesti.

blank