Hrvatska pamet za 4. industrijsku revoluciju: Infinum i Porsche Digital unaprjeđuju digitalni ekosustav

blank

Četvrta industrijska revolucija dolazi nam na velika vrata, a u njoj će aktivno sudjelovati hrvatski Infinum i Porsche Digital

Novi Porsche uskoro ćete (online) moći kupiti uz pomoć znanja i pameti hrvatskih inženjera. Hrvatska tvrtka za dizajn i razvoj softvera Infinum i Porsche Digital, podružnica njemačkog proizvođača sportskih automobila Porschea, u Hrvatskoj pokreću novu kompaniju – Porsche Digital Croatia. Nakon uspješnog posla s Rimac Automobili, Porsche nastavlja sa suradnjom s hrvatskim tvrtkama.

Najavili su to u Zagrebu vodeći ljudi dviju kompanija, a u iduće tri godine planiraju zaposliti 100 stručnjaka koji će raditi na dizajnu i razvoju softvera, umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju, razvijajući proizvode i usluge koji unapređuju digitalni ekosustav.

Razvojni centar za digitalne tehnologije s radom kreće krajem rujna 2020. iz zagrebačke Strojarske ulice. U novoj kompaniji partneri Infinum i Porsche Digital imaju jednake vlasničke udjele, a prema poslovnim planovima, u tvrtku i razvoj proizvoda uložit će se 10 milijuna eura.

– Iza nas je 15 godina iskustva u kreiranju digitalnih proizvoda i usluga na velikim projektima i veselimo se prilici da s Porscheom oblikujemo digitalnu budućnost. Tržište automobilske industrije progresivno se prilagođava novim tehnologijama i poslovnim modelima pa će oni koji danas izazivaju promjene dugoročno oblikovati digitalno tržište, izjavio je Tomislav Car, CEO Infinuma, pojašnjavajući kako će zajedno istraživati nove poslovne modele brenda Porsche, i šire.

Tomislav Car, Chief Executive Officer u Infinumu
Tomislav Car, Chief Executive Officer u Infinumu

Infinum ima više od 250 zaposlenika na lokacijama u SAD-u i u Europi. Ti timovi koncipiraju, razvijaju i skaliraju digitalne proizvode koji učinkovitije oblikuju poslovna područja i korisnicima olakšavaju svakodnevnicu. Od 2005. god. ovo poduzeće u tu svrhu surađuje s vodećim markama i start-upovima. Uz rad na projektima klijenata Infinum u okviru vlastite akademije školuje buduće dizajnere i programere.

Infinumovo sjedište u Zagrebu
Infinumovo sjedište u Zagrebu

Stručnjaci zaposleni u Porsche Digital Croatia u multidisciplinarnim će timovima razvijati široku paletu proizvoda. Neki od tih proizvoda bit će orijentirani na poboljšanje procesa i kvalitete unutar Porschea, odnosno VW grupacije, dok će dio biti orijentiran prema krajnjim kupcima i poboljšanju njihova korisničkog iskustva.

– Aktivno istražujemo sve mogućnosti digitalizacije i zato nam je potrebna internacionalna mreža u kojoj će timovi dijeliti znanje i inspirirati jedni druge. Otvaranje tvrtke u vlasništvu Infinuma i Porschea strateški je pothvat za širenje globalnog inovacijskog ekosustava, uz Infinum kao snažnog partnera, izjavio je Stefan Zerweck, Chief Operating Officer u Porsche Digitalu.

Dodao je kako je Infinum točno ono što su u Porsche Digitalu tražili; lokalno su prepoznati kao nagrađivan poslodavac, rade na velikim i kompleksnim projektima za globalne klijente i ulažu u edukaciju i zadovoljstvo zaposlenika.

Društvo Porsche Digital predstavlja tehnološku i digitalnu kovačnicu proizvođača sportskih vozila iz Zuffenhausena. Njegov glavni zadatak je pronaći i skalirati nove digitalne poslovne modele te optimizirati postojeće proizvode. U tu svrhu 100-postotno društvo kćer poduzeća Porsche AG razvija digitalne ponude i usluge, dizajnira tehnološki izvrsna industrijska rješenja i pokretački je katalizator za digitalni ekosustav.

blank

Uključujući novi ured u Zagrebu četiri sjedišta u Europi i četiri dodatna ureda u Izraelu, Kini i SAD-u činit će ubuduće svjetsku inovacijsku mrežu. Ostali digitalni razvojni centri nalaze se osim u glavnom sjedištu u Ludwigsburgu također u Berlinu, Tel Avivu, Šangaju, Atlanti i Silicijskoj dolini. U srpnju 2020. god. je društvo Porsche Digital preselilo svoje sjedište iz San Joséa u Palo Alto i time u centar Silicijske doline.

Zagreb i Hrvatska kroz ovaj su pothvat prepoznati kao odlična prilika za privlačenje talenta u području tehnologije i inovacija s obzirom na postojeću snažnu tehnološku zajednicu, kredibilne fakultete i stručne talente, a Porsche Digital Croatia dodatno će ojačati taj imidž Zagreba i Hrvatske i proširiti ga ozbiljnije prema autoindustriji.