Nevjerojatne multimedijske mogućnosti Mercedesa EQS

blank
Mercedes-EQ. MBUX Hyperscreen

Nakon što pročitate sve mogućnosti koje u Mercedesu EQS donosi MBUX hyperscreen sučelje pitat ćete se jel to moguće u jednom automobilu

Prije točno tri godine Mercedes je na sajmu CES u Las Vegasu, početkom siječnja 2018. godine, u A-klasi predstavio MBUX sučelje (Mercedes-Benz User Experience) i od tada ga konstantno unaprjeđuju. Upravo su predstavili MBUX hyperscreen sučelje s kojim idu korak dalje.

24 GB radne memorije, 8 procesorskih jezgri i brzina protoka podataka memorije od 46,4 GB u sekundi neke su od tehničkih specifikacija MBUX sučelja. Veliki zaslon sa staklenim pokrovom je trodimenzionalno zakrivljen tijekom procesa oblikovanja pri temperaturama od približno 650 °C. OLED tehnologija se koristi za središnji zaslon i zaslone putnika.

blank
Mercedes-EQ. MBUX Hyperscreen

Kod MBUX hyperscreen sučelja čini se kao da je više zaslona spojeno u jedan, što je rezultiralo impresivnim 141-centimetara širokim i zakrivljenim zaslonom. Veliki, zakrivljeni zaslon proteže se skoro cijelom širinom od lijevog do desnog A-nosača. Analogni ventilacijski otvori su integrirani u ovu veliku digitalnu površinu kako bi se spojio digitalni i fizički svijet. Površina zaslona ispred suvozača može se prilagođavati s do sedam profila.

Što sve donosi veliki kino zaslon u automobilu donosimo u nastavku. Asistent za vozača i suvozača konstantno uči, zahvaljujući umjetnoj inteligenciji u Mercedesu EQS.

Više od 20 dodatnih funkcija – od programa aktivne masaže do podsjetnika na rođendane, do sugestija za popis obveza – automatski se nude uz pomoć umjetne inteligencije kada su bitne za klijenta. „Magic Modules“ je kućni naziv koji su razvojni inženjeri dali tim modulima za sugestiju, a koji se prikazuju na nultom-sloju.

blank
Mercedes-EQ. MBUX Hyperscreen

Ako uvijek zovete određenog prijatelja na putu kući utorkom navečer, sustav će vam sugerirati provođenje odgovarajućeg poziva na taj dan u tjednu i u isto vrijeme. Prikazuje se posjetnica s njegovim kontaktnim informacijama i, ako je spremljeno, prikazuje se njegova slika.

Sve MBUX sugestije su povezane s korisničkim profilom. Ako netko drugi vozi EQS utorkom navečer, sustav neće dati ovu preporuku ili postoji druga, ovisno o preferencijama trenutačnog korisnika.

Ako EQS vozač redovito zimi koristi funkciju masiranja na principu vrućeg kamena, sustav uči i automatski sugerira funkciju udobnosti pri zimskim temperaturama. Ako sjedalo suvozača nije zauzeto, zaslon postaje digitalni ukrasni element. U tom slučaju se prikazuju animirane zvijezde, odnosno Mercedes-Benzov uzorak.

Uključuje li korisnik redovito grijanje upravljača i sjedala, sustav mu to sugerira čim pritisne grijanje sjedala. Zahvaljujući MBUX Smart Home funkciji preko upita „Hej Mercedes“, brzo se može provjeriti je li svjetlo u dnevnom boravku ugašeno ili ne.

blank
Mercedes-EQ. MBUX Hyperscreen

Sve grafika koristi novu plavo/narančastu shemu boja. Prikaz klasičnog kokpita s dva kružna instrumenta je nanovo interpretiran s digitalnim laserskim mačem u staklenoj leći.

Važne funkcije električnog pogona kao što su povećanje snage ili obnavljanje energije, vizualizirane su na nov način, s prostorno pokretnom stezaljkom, što ih čini opipljivima. Objekt u obliku leće se kreće između tih stezaljki. Slijedi gravitaciju i time impresivnije i emocionalnije prikazuje G-silu.

Šasija modela EQS može se podići kako bi se osigurao veći razmak od tla. To je korisna funkcija za strme ulaze u garažu ili ležeće policajce. MBUX pamti GPS lokaciju na kojoj je korisnik koristio „Vehicle Lift-Up“ funkciju. Ako se vozilo ponovo približi GPS poziciji, MBUX neovisno sugerira podizanje modela EQS.