Porsche Taycan sa stražnjim pogonom

blank

Četvrta verzija potpuno električne limuzine Porsche Taycan nastavlja se na modele Taycan Turbo S, Taycan Turbo i Taycan 4S

blank

Uz stražnji pogon, koji će se svidjeti ljubiteljima zabavnije vožnje, Porsche Taycan sa stražnjim pogonom (rear-wheel drive) stiže s dvije baterije različite veličine. Dok je serijski ugrađena jednokatna Performance baterija s bruto kapacitetom od 79,2 kWh, po želji je moguća i dvokatna Performance baterija Plus bruto kapaciteta 93,4 kWh.

Doseg prema WLTP-u iznosi do 431 odnosno do 484 kilometra. Maksimalna snaga punjenja iznosi do 225 kW (Performance baterija) odnosno do 270 kW (Performance baterija Plus) čime se obje baterije za 22 minute i 30 sekundi mogu napuniti s pet na 80 posto. I tako je već nakon otprilike pet minuta vozilo opremljeno energijom za daljnjih 100 kilometara vožnje.

Ovaj model Taycana prepoznat ćete po 19-inčnim kotačima Taycan Aero i eloksiranim kočionim čeljustima u crnoj boji. Taycan s mjesta postiže ubrzanje na 100 km/h kod obje varijante za 5,4 sekunde. Maksimalna brzina kod oba modela iznosi 230 km/h.

blank

Permanentno uzbuđen sinkroni stroj na stražnjoj osovini je s aktivnom dužinom od 130 milimetara jednako dug kao i odgovarajuća pogonska komponenta u Taycanu 4S. Impulsna izmjenična sklopka na stražnjoj osovini radi s do 600 ampera.

Pogonska arhitektura pored permanentno uzbuđenog sinkronog stroja na stražnjoj osovini posjeduje i dvobrzinski prijenosnik. Među highlighte kao i kod modelske braće spadaju pametni sustav punjenja i uzorna aerodinamika. S vrijednošću cw od 0,22 daje ključan doprinos niskoj potrošnji energije i posljedično velikom dosegu. Maksimalna rekuperacijska snaga iznosi 265 kW.

blank

Baterija se puni preko priključka na desnom prednjem blatobranu, uz Plug & Charge funkciju koja dozvoljava ugodno punjenje i plaćanje bez kartice ili aplikacije. Čim je kabel za punjenje priključen, Taycan na kodirani način komunicira sa stanicom za punjenje koja raspolaže funkcijom Plug & Charge. Nastavno se automatski pokreće postupak punjenja. A isto vrijedi i za plaćanje.

Početni model sa serijskom Performance baterijom u overboostu kod kontrole pokretanja donosi 300 kW (408 KS), a s opcionalnom Performance baterijom Plus i do 350 kW (476 KS). Pojedinačna nazivna snaga pritom iznosi 240 kW (326 KS) odnosno 280 kW (380 KS).

blank

U interijeru pozornost privlači centralni 10,9 inča veliki ekran za zabavu i informiranje te opcionalni zaslon za suvozača. Na raspolaganju su dva prtljažnika: prednji ima zapreminu od 84, dok stražnji ima do 407 litara.

blank

Adaptivni zračni ovjes opremljen je Smartlift funkcijom. Njome se Taycan može programirati na način da se razina vozila na određenim ponavljajućim mjestima poput pragova kolnika ili izlaza iz garaža automatski podigne.

Posebna oprema je head-up zaslon u boji i on-board punjač sa snagom punjenja do 22 kW. Vozači Taycana uz Functions on Demand (FoD) mogu prema potrebi nabaviti ili na određeno vrijeme se pretplatiti na različite funkcije komfora i asistencije. Ovo je moguće izvesti i poslije kupnje i uz izvornu konfiguraciju sportskog vozila.

Odlazak u radionicu zahvaljujući aktivacijom putem interneta nije potreban. Trenutno je isto moguće za funkcije Porsche Intelligent Range Manager (PIRM), Servo upravljanje Plus, Aktivno zadržavanje u voznoj traci i Porsche InnoDrive.

U 2020. godine Porsche je u svijetu isporučio gotovo 20.000 Taycana. U Hrvatskoj je u 2020. godini isporučeno ukupno 137 Porscheovih vozila (u godini prije ta brojka je bila 115), a od spomenutih 137 vozila 60 ih je bilo na benzinski pogon13 na električni dok su 64 bila na hibridni pogon.

Novi model Porsche Taycana sa stražnjim pogonom naći će se na hrvatskom tržištu sredinom ožujka 2021. godine. Cijena za Porsche Taycan sa stražnjim pogonom u Njemačkoj kreće od 83.520 eura uključujući PDV.

blank