Obavezna vožnja s upaljenim svjetlima

blank

Od 1. studenog dnevna ili kratka svjetla na motornim vozilima obvezna su danju, a razdoblje traje do 31. ožujka 2020.

Obavezno od nedjelje 1. studenog do 31. ožujka. Sljedeće godine na svojim motornim vozilima uključite dnevna ili kratka svjetla.

Izmijenjenom odredbom članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama („NN“ 70/2019.), datumski je određeno obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima danju i to od 1. studenog do 31. ožujka. Dakle, datum se ne veže uz uvođenje zimskog računanja vremena, koje je započelo u nedjelju 25. listopada.

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna.

Također i vozači bicikala, od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja te zakonske odredbe, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500,00 kuna.