Odlična inicijativa za rješenje velikog broja aplikacija za punjenje

blank

Ako ste vlasnik električnog vozila onda na pametnom telefonu imate barem pet mobilnih aplikacija koje koristite za punjenje i informiranje o punionicama

Udruga Strujni krug pokrenula je inicijativu za suradnju najvećih hrvatskih operatera punionica za električna vozila kako bi se smanjio broj aplikacija odnosno riješio problem suočavanja s problemom velikog broja aplikacija koje je potrebno instalirati da bi mogli aktivirati punjač na koji će spojiti svoje vozilo.

Razlog tome je što svaki hrvatski operater punionica ima svoju aplikaciju koju je potrebno instalirati i registrirati se kako bi korisnik pokrenuo punjenje. Udruga Strujni krug je zato okupila pet najvećih operatera punionica u Hrvatskoj, koji zajedno čine 99 posto tržišta, kako bi postigla međusobni dogovor o suradnji i omogućila vozačima električnih vozila da instalacijom samo jedne aplikacije imaju pristup gotovo svim punjačima u Hrvatskoj, a i velikom broju punjača u ostatku Europske unije.

blank

Prvi sastanak između predstavnika udruge Strujni krug i predstavnika najvećih hrvatskih operatera punionica ELEN, Petrol, Hrvatski Telekom, MOON i Absolute izrodio je inicijativu da se uspostavi međusobna suradnja.

Na sastanku je predloženo da se svi operateri spoje na istu odnosno zajedničku platformu te se pomoću iste međusobno povežu, a u drugom koraku naprave i bilateralne ugovore kojim bi se izbjegli dodatni troškovi roaminga. Na taj način će krajnjim korisnicima biti dovoljno koristiti samo jednu aplikaciju, od bilo kojeg od operatera, kako bi imao pristup svim javno dostupnim punionicama navedenih partnerskih operatera.