TEST Toyota Aygo X 1.0 VVT-I Limited: Prilagodi se ili nestani

blank

Svijet se mijenja, a promjenama se prilagođava i Toyota te sve veći broj njihovih modela ima oznaku X (Cross) u nazivu

Povišeno je in, znaju to već i vrapci na granama jer su automobili sve bliži tim granama na kojima sjede. Odlično se sjedi u novoj Toyoti Aygo X koja nasljeđuje izrazito popularan Aygo kojeg svakodnevno viđamo na domaćim prometnicama.

Maleni gradski automobil više nije toliko malen te A-segment nastavlja sa životom jer je ugrožen s vozilima s povišenom pozicijom sjedenja. Još od 2005. godine Aygo osvaja kupce, a nastao je u suradnji s Citroenom (C1) i Peugeotom (107 / 108). Iako su sva tri modela dijelila istu platformu, uživo su bila poprilično različita. Od njih tri preživio je jedino Aygo.

blank

Toyota nastavlja s Aygo linijom te je dodala slovo X (čita se Cross) u naziv tako da od sada pripada crossover stilu. Inače, naziv Aygo dolazi od „i-go“ čime se simboliziraju sloboda i mobilnost. Upravo to sada nudi Aygo X jer je postao sposobniji u gradu, u njegovom prirodnom staništu, ali spreman je i za odlazak van grada.

Duljina vozila je 3,7 metara, što je za (poprilično velikih) 235 mm duže od prethodnika koji je za 90 mm imao i manji međuosovinski razmak pa X inačica sada nudi 2430 mm, što je omogućilo i bolji raspored u kabini – prostor za ramena povećan je za 45 mm, a prednja su sjedala pomaknuta 20 mm. Povećana je i širina vozila za 125 mm, na 1740 mm dok je prtljažnik dobio dodatnih 60 litara pa sada mjeri 231 litru. Spuste li se stražnja sjedala obujam se povećava na 829 litara.

blank

blank

Sve su to sada postale ozbiljne brojke, uz razigran dizajn te zanimljive boje karoserije, a posebna je i unutrašnjost. Automobil se proizvodi u Europi (u češkom Kolinu), a u Europi je finaliziran i dizajn koji će se sigurno svidjeti Europljanima.

Postoje četiri posebno osmišljene (začinske) boje karoserije – Chili crvena, Cardamom zelena, Ginger bež i Juniper (borovica) plava. Naš testni Aygo X s oznakom Limited je u zelenoj boji s narančastim detaljima. Postavljen je na 18-inčne kotače (175/60 R18), što je svakako posebnost za tako mali automobil. X oznaka je oduvijek označavala nešto mistično tako da je ovaj automobil potrebno polako razotkrivati i uživati u tome.

Dizajnu robusnosti pridonose veliki plastični rubovi oko kotača čime se ističe da bi automobil vrlo lako mogao sići s asfalta te istražiti i malo blata. I prednja i stražnja svjetla su razigrana kao i cijela silueta kad se vozilo pogleda sa stražnje i bočne strane. Umjetnička duša bi sigurno u dizajnu pronašla veliku inspiraciju za opis, dojmove i utjecaj koji širi.

Predivan interijer

Ispred vozača se nalazi minijaturno dizajniran analogni brzinomjer s vrlo kratkim područjem kretanja narančaste kazaljke, lijevo je smješten nenaglašen okretomjer, ali je ipak tu, desno je pozicioniran mjerač razine goriva (spremnik je obujma 35 litara) dok se u središnjem dijelu nalazi ekran na kojem se prikazuju informacije putnog računala, ali i prepoznati prometni znakovi, zadržavanje vozila unutar vozne trake te trenutna i prosječna potrošnja goriva.

blank

Ispod (s unutarnje strane) crnog krova sjedala su sportski profilirana, iz jednog su dijela, ali najuočljiviji dizajnerski detalj svakako je središnji ekran i narančasti obrub. Narančastu boju pronalazimo i oko ručice mjenjača, a primijetit ćete i prošiv na sjedalima na kojima su rubovi od umjetne kože. Ispred ručice mjenjača koristili smo bežično punjenje telefona, koristan dodatak u vozilu.

Sviđaju nam se ventilacijski otvori, a cijenimo i ručne komande klima uređaja. Ispod je smješten jedan USB-A konektor za spajanje telefona kako bi se punio. Imate li noviji model Androida ili iPhone onda vjerojatno nećete moći spojiti originalni kabel za punjenje jer se na drugom kraju nalazi USB-C konektor. Rješenje je kupnja drugog kabela ili eventualno adaptera, ali prije kupnje provjerite hoće li raditi za Apple uređaje.

blank

blank

U prtljažniku se, ispod podnice duboko postavljene, nalazi JBL sklop koji se sastoji od pojačala snage 300 W i subwoofer jedinice promjera 200 mm. Zauzima dosta prostora, ali jasno je i zašto nakon što se poveća glasnoća u kabini putem četiri zvučnika. Uz Aygo X ćete uživati u vožnji, bilo u gradu ili van. Nemojte samo zaboraviti da se glazba jako čuje van kabine, ako se nalazite na semaforu ili u koloni. Razgovarate li preko Bluetootha vaš glas i glas sugovornika čut će i ljudi na tramvajskoj stanici, dok čekate na semaforu.

Uz tvrdu plastiku na kokpitu olakšano je održavanje – dovoljna je vlažna krpa i minutu kasnije vozilo je čisto. Sjedala su udobna, lijepo se sjedi uz bočne potpore koje olakšavaju vožnju kroz zavoje i oštra gradska skretanja.

Spajanje s pametnim telefonima

Čim smo ušli u vozilo odmah smo pokrenuli Bluetooth na telefonu kako bismo ga povezali s automobilom. Naš je telefon bio Android te je vozilo odmah ponudilo bežično spajanje s Android Auto, izuzetno korisnom aplikacijom koja sadržaj i aplikacije s telefona preslikava na ekran u središnjem dijelu kabine. Uz Android, podržano je spajanje s Appleovom CarPlay aplikacijom.

blank

Svakako uključite tu opciju jer ćete dobiti ugodnije sučelje optimizirano za korištenje telefona u vožnji. Iako, korištenje mobitela mnogim vozačima donosi distrakciju i smeta, bez obzira što im telefon nije u ruci i na uhu. Sučelje nudi i igre pa ako nekoga čekate možete na taj način skratiti vrijeme čekanja.

Općenito, korištenje Android Auta znači i praktičniju navigaciju odnosno uživo stanje u prometu pa možete na vrijeme reagirati čak i ako se vozite po poznatim relacijama na kojima vam inače ne treba navigacija. Idete li u Zagrebu ujutro na posao ili kišnim petkom poslijepodne do centra grada obavezno koristite Google Maps (Karte). Znat ćete gdje je zastoj, gdje je prometna nesreća usporila ili blokirala promet, a lakše ćete pronaći i kafić ili restoran u koji idete, bez da znate točnu adresu; bit će dovoljan samo naziv.

Toyotin sustav na multimedijskom ekranu starta sa šest izbornika (media, phone, projection, navigation, services i vehicle) te se kroz njega podešava jako puno toga. Projection postaje Android Auto, nakon spajanja. Za kontrolu glasnoće koriste se fizičke tipke smještene bliže vozaču, iako vozač(ica) ima komande i na kolu upravljača.

blank

Spajanjem s Android Auto aplikacijom na ekranu ispred vozača pojavljuju se informacije iz same aplikacije te ne moramo skretati pogled prema središnjem ekranu, ako je potrebno nešto obaviti. Dodatne se mogućnosti nude uz mobilnu aplikaciju MyT koja izvan vozila omogućuje praćenje gdje se vozilo nalazi, koliko goriva je preostalo, ali i analitiku vožnje. Zgodno ako nekome posudite vozilo pa možete pratiti kako vozi i gdje ga parkira.

Jedan motor je dovoljan

Aygo dolazi s trocilindričnim benzinskim atmosferskim motorom snage 53 kW (72 KS) i 93 Nm okretnog momenta, kombiniran je s ručnim i CVT mjenjačem (107 g/km CO₂). Stotku lovi za 15,5 sekundi, a najveća brzina koja se može postići je 158 km/h (151 km/h uz CVT).
Nakon sedmodnevnog testa, u što je bila uključena i gradska i izvangradska vožnja, imali smo prosjek od 6,6 litara, uz ručni petstupanjski mjenjač ugodnih hodova ručice.

blank

blank

U vožnji unatrag, iako je automobil kratak za današnje pojmove, pomaže stražnja kamera koja štiti vozilo od oštećenja, ali i nanošenja ozljeda ljudima i životinjama, a ne samo predmetima. Kamera je zaista koristan dodatak koji nam pruža mogućnost lakšeg izlaska unatrag na zeleni val u Zagrebu, na primjer, jer ćemo uz „treće oko“ vidjeti situaciju bolje nego s vozačkog sjedala.

Toyota za sada ne nudi niti hibridni niti električni pogon za Aygo, što znači da motori s unutarnjim sagorijevanjem i dalje imaju svoje kupce i viđat ćemo ih u budućnosti. Još barem 20 ili više godina, koliko će automobili nakon kupnje voziti.

U vožnji je Aygo X praktičan jer ima krug okretanja od samo 4,7 metara, sjedalo vozača je za 55 mm podignuto u odnosu na klasični Aygo pa vozač ima bolji pregled situacije ispred sebe, a omogućena je time i bolja komunikacija između vozača i drugih sudionika u prometu. Visina podnice je za 11 mm viša nego prethodnik (sad mjeri 146 mm) pa će se Aygo X vrlo lako popeti na rizole, ali i lakše doći do vikendice po makadamskom terenu.

blank

Lijepo i koči, uz naprijed postavljene samoventilirajuće 14-inčne diskove te bubanj kočnice straga. Ovjes je ugodan i udoban, uz sprijeda MacPhersonov ovjes te straga torzionu osovinu.

Sigurnost i cijena

Toyota Safety Sense asocijacija je na sigurnost koju inače pružaju Toyote, već od osnovnog paketa opreme koji uključuje automatsko kočenje ako vozilo samo procijeni opasnost, prepoznavanje pješaka i biciklista, a automatski će se vozilo zaustaviti ako procijeni da je ugrožena sigurnost u raskrižju (oduzimanje prednosti, na primjer).

Tempomat omogućuje vožnju s automatskim održavanjem razmaka do vozila – dobro će doći i kad je loša vidljivost te će vjerojatno prije vozača primijetiti neku prepreku ili drugo vozilo ispred, zahvaljujući ugrađenom radaru koji vidi i u magli.

Vozilo će se zadržati unutar vozne trake čak i ako nakratko pustimo kolo upravljača ili vozač zaspe na sekundu-dvije ili pogleda u stranu, ali to je dostupno za nešto više brzine kretanja, iznad 60 km/h. U gradu će vam dobro doći automatsko kočenje, ako vozač ne reagira na svjetlosno i zvučno upozorenje. U popis su uključene još neke opcije koje ćete pronaći na Toyotinim web stranicama.

blank

Već su u početni paket uključena LED dnevna svjetla, LED stražnja svjetla, 17-inčni kotači, ručni klima uređaj, prednja stakla na struju, ali nećete imati ugrađen radio (dolazi s dva zvučnika kao priprema). Za 200 ili više kuna možete sami kupiti radio, što je također dobra opcija. Nećete imati niti okretomjer, ali će vozač imati sjedalo podesivo po visini.

Početna cijena za Toyotu Aygo X je od 121.300 kuna (16.099 eura, studeni 2022.), sljedeći X-Play paket s DAB radijem, 7-inčnim ekranom osjetljivim na dodir, spajanjem na Android i Apple, 4 zvučnika, kamerom i USB ulazom košta od 131.400 kuna (17.439 eura) dok X-Trend donosi 8-inčni ekran, automatski klima uređaj, metalik boju, ambijentalno osvjetljenje i razne dizajnerske detalje kao i bežični punjač te senzor za kišu za 145.300 kuna (19.311 eura).

X-style paket ima LED prednja svjetla i LED pokazivače smjera, 9-inčni ekran u unutrašnjosti osjetljiv na dodir, pokretanje motora na tipku, ali i korisnu navigaciju koja informacije preuzima iz oblaka (uključeno je besplatno korištenje tijekom prve četiri godine).

Paket X-clusive košta 159.000 kuna (21.102 eura) te uključuje prednje i stražnje senzore, sjedala u kombinaciji kože i tkanine, 18-inčne aluminijske naplatke, grijanje prednjih sjedala. Naša testna Toyota Aygo X Limited s ručnim mjenjačem ima cijenu 168.600 kuna (22.377 eura) dok s CVT mjenjačem košta 178.100 kuna (23.637 eura (studeni 2022.).

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank

blank

blank