KOLUMNA: Sretna nam prva godišnjica ne-roaminga u EU

blank

Prije točno godinu dana, ali baš točno u minutu, otišao sam do Slovenije, spojio se na slovensku mobilnu mrežu i tamo dočekao kraj naplate roaminga. 5 minuta prije ponoći obavio sam posljednji poziv koji se naplaćivao u roamingu.

U ponoć i dvije minute (00:02) 15.06.2017. na mobitelu s prepaid SIM karticom uključio sam Data Roaming te napravio prvi Facebook live i obavio prvi telefonski poziv. Zatim sam provjerio stanje na prepaid računu, bilo je identično kao u ponoć. Slovenci su točno u ponoć prestali s naplatom u roamingu, precizni su kao švicarski sat.

Nije mi bilo teško sjesti u auto u 23 sata i odvesti se preko granice te tamo dočekati prestanak naplate u roamingu. Za mene je to bio povijesni trenutak u kojem sam uživao, jer samo jednom u životu se to događa. Od tada uživam(o) u blagodatima nenaplate mobitela u roamingu u EU i EEA, to je prava sloboda kretanja.
Nedavno sam bio izvan EU, osjećaj je bio odvratan, osjećao sam se bespomoćno jer mi je u Rusiji minuta dolaznog poziva iznosila 12,10 kn, odlazni poziv prema Hrvatskoj 19,22 kn/min, SMS poruka čak 4,99 kn. Prijenos podataka je bolje da ne spominjem – 1 MB košta i do 93 kn. Drugim riječima, 1 GB bi me koštao 93.000 kn. Postavlja se pitanje kako je to uopće moguće, da je cijena u roamingu toliko skuplja?! Nije li to lihvarska cijena???

Prilažem i dokaz na fotkama, SMS poruka prije i SMS poruka poslije ponoći, s tadašnjim cijenama u roamingu:

blank
Lijevo je SMS poruka stigla na mobitel u vrijeme postojanja roaminga u EU, a desno je SMS poruka stigla tri minute poslije ponoći (15.06.2017, nakon ukidanja roaminga u EU)