KOLUMNA: Znate li broj svojeg mobitela? Ili barem nečiji broj telefona

blank

Koliko telefonskih brojeva znate napamet? Neki korisnici ne znaju niti svoj broj telefona. Mogli bi se izgubiti u modernoj džungli.

Osobno, u ovom trenutku, znam napamet izgovoriti barem 10 ili 20 telefonskih brojeva. Nedavno me jedan prijatelj tražio broj mobitela od zajedničkog prijatelja, a ja sam mu “iz glave” izdiktirao broj telefona. Iznenadio se, pitao me je jesam li siguran. Morao sam mu pokazati broj u imeniku mojeg mobitela i tako dokazati da zaista znam cijeli 9-znamenkasti broj mobitela napamet.

Danas sam u jednoj zagrebačkoj trgovini s informatičkom robom kupovao RAM (radnu) memoriju i Office za svoje računalo, ali to nije bitno za ovu priču. Naime, ispred mene je bio jedan mladi kupac, po mojoj slobodnoj procjeni starosti (ili mladosti) oko 15 godina. Kupovao je slušalice za svoj mobitel kojeg je ponosno držao u ruci. Trgovac mu je odgovorio kako slušalice koje želi kupiti nemaju u poslovnici, ali da može naručiti dostavu iz druge poslovnice. Mladi kupac je pristao na to. Sad slijedi najzanimljiviji dio.

blankTrgovac je zatražio broj mobitela od kupca kako bi ga mogao obavijestiti o terminu preuzimanja slušalica. Međutim, mladić nije znao broj svojeg mobitela. Trgovac se nije dao smesti pa je predložio kupcu da ga nazove na fiksni broj u trgovini.
Hm, nemam kuna na računu, odgovorio je kupac prodavaču kojem su se oči sve više širile od čuđenja. I moje, također. Mladi kupac nije znao niti broj fiksnog telefona u svojem stanu, a niti broj od mame ili tate. Ali, znao je svoj email (u formatu ime.prezime@gmail.com) pa su se tako dogovorili oko buduće komunikacije. Što da mu se negdje nešto dogodi i treba nazvati svoje roditelje?!

Zvuči nevjerojatno, zar ne? Ili možda ipak ne zvuči, ali se nama starijima tako čini. U njegovim godinama ja sam znao napamet sve bitne brojeve telefona, s tim da tada nije bilo mobitela, ali sam znao brojeve od svih susjeda, prijatelja, tetki, stričeva, ujaka. Znao sam i iz kojeg dijela grada Zagreba me netko s nepoznatog broja telefona zove jer su fiksni brojevi telefona bili raspoređeni po kvartovima.

Danas je potpuno drugačija situacija, više nitko ne pamti brojeve telefona jer imamo pametni telefon uz sebe. Međutim, što ako izgubimo mobitel ili se pokvari pa nam nestanu svi telefonski kontakti, a brojeve ne spremamo u oblak odnosno u cloud? Bit ćemo totalna “tabula rasa” odnosno poput prazne ploče. Hoće li nam neki dijelovi tijela zakržljati, kao što sve manje pišemo olovkom i kad trebamo na papiru ručno napisati pet-šest rečenica tada to postaje veliki umor ne samo za ruke nego i za naš mozak?! Evoluirali smo, ali ne znam da li prema naprijed ili prema natrag.

blank