MWC će se u Barceloni održavati sve do 2030. godine

blank

Svakih nekoliko godina bira se novo mjesto u kojem će se održavati europski Mobile World Congress, a Barcelona je i dalje domaćin

Od 2006. godine se MWC održava u Barceloni, a prije toga je GSMA asocijacija kongress održavala u francuskom Cannesu pod nazivom 3GSM. S dolaskom 4G mreža kongres je promijenio naziv u MWC. Iako su u igri za domaćinstvo MWC-a unatrag više godina bili Milano, München i Pariz te još neki drugi gradovi (ukupno 30 gradova), Barcelona je očigledno i dalje izbor broj 1.

S obzirom da se održava krajem veljače, ugodna katalonska klima sigurno je dodatni plus zbog čega već 17 godina putujemo u taj predivni milijunski grad. Jasno, organizatorima odgovaraju i sajamski prostori Fira Barcelona u kojem se MWC održava.

blank

Još 2011. godine Barcelona je osvojila svoje prvo produženje ugovora (do 2018.), a također je dobila titulu ‘Mobile World Capital’, pobijedivši konkurenciju iz 30 gradova. To je partnerstvo kasnije obnovljeno do 2023., uz još jednu godinu dodanu ugovoru (2024.) kada je izdanje MWC-a 2020. otkazano zbog globalne pandemije Covid-19. Mi smo u veljači 2020. ipak otišli u Barcelonu te sudjelovali na pet press konferencija tvrtki koje nisu odustale od dolaska – Alcatel, Honor, Huawei, Kaspersky i TCL.

Od promjene lokacije iz Cannesa u Barcelonu prije 16 godina, MWC je izrastao u sajam na kojemu je 2019. prisustvovalo više od 109.000 posjetitelja iz cijelog svijeta. Ove godine bilo ih je oko 60.000, a u ljeto 2021. MWC je posjetilo nešto više od 20.000 ljudi. Naravno, bili smo i na ljetnom izdanju u Barceloni.

blank

GSMA je donijela odluku o novom petogodišnjem domaćinstvu najvećeg svjetskog godišnjeg događaja mobilne tehnologije koje je ponovo pripalo Barceloni. Najmanje do 2030. godine ići ćemo u tom smjeru, a kroz nekoliko godina donijet će se odluka o sljedećih pet godina. Ne bi nas čudilo kad bi Barcelona bila domaćin i do 2035. godine. Možda i kasnije.

Partneri u Barceloni su Gradsko vijeće Barcelone, Generalitat de Catalunya, Ministarstvo gospodarstva i digitalne transformacije, mjesto održavanja događaja Fira de Barcelona i Tourism de Barcelona.

U izjavi, izvršni direktor GSMA Ltd John Hoffman istaknuo je ulogu Barcelone kao više od grada domaćina MWC-a, prenosi Mobile World Live. “Nismo samo razvili događaj otkad smo se preselili u Barcelonu već smo ga razvili tako da uključuje cijeli ekosustav”, istaknuo je Hoffman.

Barcelona je dom niza programa i aktivnosti tijekom cijele godine od koristi građanima grada i šire, s inicijativama kao što su Mobile World Capital i mSchools koje potiču rast lokalnog gospodarstva i tehnološkog sektora. GSMA je izjavila da će više detalja o novom partnerstvu biti objavljeno na tiskovnoj konferenciji u Barceloni 20. srpnja.

Počevši od kolovoza zauzeti su organiziranjem međunarodnog MWC događaja svaki mjesec do kraja godine:

Mobile 360 Asia Pacific, 2. – 3. kolovoz, Singapore
MWC Las Vegas, 28. – 30. rujna, Las Vegas
MWC Africa, 25. – 27. listopada, Kigali
Mobile 360 Latin America, 29. studenog – 1. prosinca, Mexico City