TEST Huawei Watch GT 2: Za život bez stresa

blank

Sat se kao mjerna jedinica po prvi put spominje u starom Egiptu, a već je tad definiran kao 1/24 dana. Družili smo se 24 sata na dan s pametnim satom Huawei Watch GT 2

Ljudi su oduvijek na različite načine mjerili vrijeme, a vrijeme je vjerojatno jedna od najbitnijih stvari kojima posvećujemo pozornost. I dok jedni sa satom na ruci samo mjere vrijeme, provjeravaju koliko je točno sati, drugima je sat alat za mjerenje njihove uspješnosti u sportu.

Kojom brzinom neki automobil može juriti mnogima je vrlo bitno, a ako pri tome može izmjeriti i još neke druge informacije onda već govorimo o naprednijem satu. U novije vrijeme zovemo ih pametnim satovima (smartwatch) koji mogu biti i treneri za različite sportske aktivnosti.

blank

Na test smo uzeli Huawei Watch GT 2, pametni sat koji u nazivu koristi riječ GT. Odmah nas asocira na Gran Turismo izraz koji se veže uz automobilski svijet, posebnu vrstu sportskih automobila namijenjenih za duge rute, zatim na popularni televizijski show The Grand Tour kojeg vode Jeremy Clarkson, James May i Richard Clarkson, ali i na popularnu racing PlayStation igricu koja je predstavljena 1997. godine.

I kao što vlasnici GT automobila uživaju u dugim vožnjama, istovremeno se ističući i s izgledom vozila, tako bismo i Huawei Watch GT 2 mogli vrlo lako povezati s limenim ljubimcima.

Dvije, odnosno tri, odnosno četiri izvedbe

blank

blank

Sat dolazi u dvije verzije veličine (46 i 42 mm), s tim da se vizualno bitno razlikuju (manja izvedba nema brojeve na rubu (bezelu) pa u konačnici govorimo o tri izdanja: sportskom s 46 mm promjera koje smo i testirali sa silikonskim remenom, klasično u izvedbi 46 mm s predivnim smeđim kožnim remenom (doslovce se možete zaljubiti u taj dizajn) i 42 mm i treće elegantno izdanje s 42 mm promjera. Kod svih izvedbi se dva prekidača nalaze na desnoj strani kućišta.

Ipak, najveće razlike su u funkcionalnosti. I dok serija 46 mm nudi oko dva tjedna korištenja, što je izuzetno puno u odnosu na većinu drugih na tržištu dostupnih pametnih satova, baterija u seriji 42 potrajat će oko tjedan dana. Još je veća razlika u tome što samo serija 46 mm podržava Bluetooth pozive. Upravo je to najveća razlika u odnosu na prvi Huawei Watch GT sat, a dobro će vam doći dok se odmarate doma, dok se vozite s rukom na kolu upravljača ili pak dok trčite, a mobitel vam je u ruksaku ili džepu.

blank

Pametni sat se kao koncept u stvarnom svijetu jedno vrijeme, kad se u masovnijem obliku pojavio prije otprilike šest godina, nije bio uspješan jer je nudio samo neke, ograničene mogućnosti pametnih telefona. Prvi satovi nisu imali niti ugrađeni GPS pa je njihova upotreba bez uparenog pametnog sata bila praktički besmislena, ako bismo ih gledali kao pametne uređaje.

Satovi su se kroz nekoliko posljednjih godina razvijali tako da sada već govorimo o povećanju prodaje od čak 42 posto u trećem tromjesečju ove godine, u usporedbi s istim razdobljem u 2018. godini (14,2 milijuna satova u odnosu na 10 milijuna lani). Možete ih pronaći i po cijeni manjoj od 200 kuna, ali i većoj 2000 kuna. Huaweijev se Watch GT 2 smjestio u zlatnoj sredini, iako ne nudi baš sve što nude nešto skuplji pametni satovi, ali sve što vam ustreba je tu. Ok, možda ćete htjeti odabrati neki specifičniji izgled sata, a nećete ga pronaći među samo 15 dizajna, ali preživjet ćete s time, uz nekoliko stotina kuna više u džepu.

blank

Za sada Huaweijev sat Watch GT 2 ne nudi niti hrvatski izbornik, iako su podržani nama susjedni jezici (srpski, slovenski), ali očekujemo i tu lokalizaciju uskoro. Može se reći da mu nedostaje i nešto više povezivosti – glazba se ne može slušati online nego samo lokalno pohranjena unutar 4 GB memorije samog sata. Nema bežično punjenje. Ali, uz sve nabrojano, Watch GT 2 ima pregršt funkcionalnosti radi kojih ove minuse nećete niti primijetiti.

Ne podržava niti plaćanje putem sata, ali zato ima bateriju koja u kombinaciji sa solidno brzim i fluidnim operativnim sustavom Lite uz čipset Kirin A1 traje poprilično dugo. Zaboravit ćete ju puniti, koliko dugo može potrajati. Jasno, sve ovisi što ćete raditi. Ako ćete stalno primati telefonske pozive na sam sat, preko Bluetootha, tada će autonomija, u kombinaciji s drugim aktivnostima koje sat omogućuje biti nešto kraća. Ali, opet ga nećete trebati prečesto puniti. Sat se puni preko postolja koje se dobije u lijepo dizajniranoj kutiji.

Punjenje i trajanje baterije

Da bi se napunila baterija kapaciteta 455 mAh u izvedbi 46 mm potrebno je 110 minuta, pokazalo je naše testiranje punjenja. Za pola sata napunit će se 36 posto baterije, za sat vremena 65 posto, a nakon 90 minuta baterija postiže 92 posto. Spomenimo kako se u izvedbi 42 mm nalazi baterija 215 mm.

blank

blank

U stvarnim uvjetima, nakon što smo Watch GT 2 preko Bluetootha spojili na Android pametni telefon (minimalna verzija 4.4, a podržava spajanje i s iOS uređajima iznad 9.0) i putem aplikacije Zdravlje (Health) pratili razne aktivnosti, ali su nam mnoge aktivnosti koje sat podržava ostale neiskorištene, baterija nam je potrajala oko dva tjedna. Zatim smo odlučili sat koristiti bez konekcije na mobitel, a trajanje baterije se primjetno produžilo. Sigurni smo da bi baterija potrajala oko tri tjedna.

Dnevno, sat je gubio od 5 do 8 posto kapaciteta, upravo ovisno o našim aktivnostima, a nešto bi kraće trajao da smo koristili Always-On uključen ekran. Ali, čim bismo podignuli ruku, sat je znao da želimo znati koliko je sati ili provjeriti obavijesti koje je poslao pametni sat. Sat se puni samo preko magnetskog stalka kojeg uvijek morate imati sa sobom. Uz aplikaciju Zdravlje (Health) imamo zapise o vježbama, analizu spavanja, kontrolu mase i pulsa…blank

Funkcionalnosti

S obzirom da je vodootporan do 5 atmosfera (50 metara dubine), Huawei Watch GT 2 može se koristiti i po kiši, kupati u kadi, plivati u bazenu ili u rijeci. Pri tome će čak biti i od koristi jer će savjetovati kako kvalitetnije izvoditi razne tehnike plivanja. Dakle, pametni satovi više nisu samo dodatni (manji) ekran pametnih telefona nego su i superiorniji u nekim funkcijama nego mobiteli.

Cijelo vrijeme će pratiti otkucaje našeg srca pa ćemo saznati i jesmo li pod stresom. Isprobali smo upravo taj dio vozeći se u drift vozilu – naš poznati drifter Juraj Šebalj provozao nas je na profesionalnoj stazi, a mi smo na suvozačkom sjedalu imali sat na ruci i mjerili razinu stresa. S obzirom da i sami znamo driftati, razina uzbuđenja nije bila velika, ali je ovo cool funkcionalnost.

blank

blank

blank

Uz upozorenje na visok srčani ritam te kad je broj otkucaja srca u mirovanju malen, posebno je zanimljivo podešavanje kalibracije razine stresa kroz 12 pitanja koja će vam telefon postaviti.

Sat će pratiti aktivnosti tijekom planinarenja, trčanja (vani ili u dvorani), šetnje, vožnje bicikla (vani ili u zatvorenom prostoru), pješačenju, trčanju po stazi, triatlonu, korištenju raznih sprava u teretani… Preko ugrađenog zvučnika sluša se glazba, svakih sat vremena sat će nas upozoriti da je vrijeme da se malo ustanemo.

blank blank

Općeniti dojam

Izrada je na vrhunskoj razini, sami možete mijenjati remene (22 mm), koristi se nehrđajući čelik s plastikom, ali ako tražite sat koji će imati primjetnu masu, kao da se radi o mehaničkom satu, tada to nećete dobiti jer je masa Huawei Watch GT 2 samo 41 gram bez remena. Manji model mase je 29 grama (plus remen). Istovremeno, sat ne smeta na ruci niti dok spavamo, niti dok radimo, a dobro dođe na sastanku kad je nepristojno pratiti notifikacije preko mobitela.

Okrugli ekran nije prevelik, ali je dovoljan za većinu toga što ćete raditi na satu – AMOLED tehnologija osigurava dobru vidljivost i na suncu, a rezolucija od 454 x 454 točkice, raspoređene na 1,39 inča ne odaje dojam pikseliziranosti. Ekran podržava geste pa se povlačenjem po ekranu dolazi do određenih dijelova izbornika i postavki te provjere statusa sata.

blank

Od senzora, Watch GT 2 ima senzor brzine, žiroskop, magnetometar, optički čitač otkucaja srca, senzor ambijentalnog svjetla i barometar. Cijena za Huawei Watch GT 2 je 1899 kuna (prosinac 2019.), a na početku prodaje bilo je poprilično teško doći do prodajnog primjerka jer su vrlo brzo nestajali s polica trgovina. Ovo je model koji je sigurno obilježio 2019. godinu.

blank

blank

blank

blank

blank

 

RETRO Povratak u prošlost: Huawei Watch (2015.)

Huawei Watch 2015
Huawei Watch (2015.)

Od samih početaka Huawei se opredijelio za okrugli ekran i dizajn koji asocira na klasične satove. Drugi su eksperimentirali s pravokutnim i kvadratnim dizajnom, sa zakrivljenim ekranom, ali Huawei je svoj prvi pametni sat odmah definirao u jednom smjeru i drži se toga već nekoliko godina.

Sve je počelo s modelom Huawei Watch iz ožujka 2015, a sat predstavljen na MWC 2015 u Barceloni imao je dijagonalu od 1,4 inča (praktički toliko ima i najnoviji model Watch GT 2). Koristio je Android Wear operativni sustav, imao je 4 GB interne memorije, Bluetooth ali ne i GPS, dok je baterija imala kapacitet 300 mAh (trajanje do dva dana). Masa sata iznosi 60 grama.

blank blank

S modelom Huawei Watch 2 u veljači 2017. stiže GPS, ali je ekran manji (1,2 inča), a baterija kapaciteta 420 mAh traje oko dva dana. U istoj godini stižu Huawei Watch Classic u nešto ozbiljnijem vizualnom izdanju te Watch 2 Pro.

U 2018. godini slijedi Watch 2 2018 koji dolazi do brojke od 2 milijuna prodanih primjeraka i tako obara rekorde dok se krajem godine predstavlja Watch GT s baterijom od 420 mAh dok se u svim drugim karakteristikama ne razlikuje od Watch GT 2 (osim što GT 2 ima telefoniranje preko Bluetootha te reprodukciju glazbe – oko 500 mp3 pjesama).

blank
Huawei Watch GT