Kako sam popravio internet u stanu uz MESHtar

blank

Dok ima signala, svi su sretni. Ali, što kad nema signala odnosno slab je i prijenos podataka je na minimumu, a od pomoći nisu niti pojačivači signala? Tada u pomoć uskače Iskon Wi-Fi MESHtar

Debeli zidovi, L-tlocrt stana, takozvane mrtve zone u stanu, smetnje od susjeda, broj uređaja koje spajamo na Wi-Fi samo su neki od uzroka slabog signala u kućama, stanovima i poslovnim prostorima. Mnogi u takvim situacijama pribjegavaju pojačivačima signala, ali nekada niti oni ne mogu pomoći.

Wi-Fi extenderi (pojačivači signala) funkcioniraju na način da stvaraju posebnu mrežu koja slabi s obzirom na udaljenost od rutera. Prilikom prebacivanja uređaja iz glavne mreže u mrežu pojačivača dolazi i do prekida veze.

blank

Rješenje koje nudi Iskon, a namijenjeno je svim korisnicima pristupa internetu, bez obzira na ponuđača usluge (dakle, to ne mora biti Iskon), sastoji se od nekoliko čvorova/uređaja-satelita koji se međusobno povezuju u jedinstvenu Wi-Fi mrežu, a njihov smještaj unutar prostora sve mrtve zone pretvara u oaze snažnog i stabilnog Wi-Fi signala.

Dakle, nema dominantnog glavnog uređaja kao u relaciji router-pojačivač. Svi uređaji međusobno komuniciraju i raspoređuju snagu ovisno o potrebi.

Kako funkcionira Iskon MESHtar isprobali smo u stanu u kojem postoje mrtve zone, a od rutera su udaljene samo nekoliko metara. Jednostavno, signal tamo ne dolazi. A krevet u spavaćoj sobi, na kojem se u večernjim satima pristupa internetu, ne možemo premjestiti na vrata. Zbog toga se u večernjim satima na pametnom telefonu troši mobilni internet dok fiksni internet, dostupan preko optike, u noćnim satima hibernira.

MESHtar se oslanja na mesh tehnologiju, a mi smo uzeli osnovni S paket s dva unaprijed podešena uređaja koji tvore jedinstvenu Wi-Fi mrežu. Identični su i nije bitno koji se odabere za onaj koji će se direktno spojiti kabelom na modem i tako postati baza, a povezuju se bežično. Drugi uređaj je satelit, mora biti u bežičnom dometu baze (cca 5 do 7 metara od baze, uz najviše dva pregradna zida ili jedan deblji zid).

blank

Za površinu stana do 90 m2 dovoljan je osnovni S paket koji smo uzeli na test. Za veće površine dostupni su M i L paketi s više satelita. Svaki od Iskon MESHtar uređaja treba 220 V napajanje, a nemojte ih postavljati blizu drugih električnih uređaja i izvora topline.

blank

MESHtar funkcionira na 5 GHz i 2,4 GHz, vidljivo je to na oba uređaja na kojima se u svakom trenutku putem lampice može pratiti postoji li signal. U zoni spavaće sobe, u kojoj se prethodno nikako nismo uspijevali spojiti na wireless mrežu, od sada postoji vrlo jak signal i više ne trošimo mobilni internet za pristup internetu. Problem je vrlo jednostavno riješen. Podržana je sigurnost: WPA2-PSK, WPA2-802.1x, WPA-PSK, WPA-802.1x, WEP.

blank

Ne zaboravite, nakon uspješnog povezivanja Iskonovih MESHtar uređaja, isključiti Wi-Fi na vašem modemu (najčešće je potrebno pronaći Wi-Fi/WLAN tipku i zadržati je pritisnutom 10 sekundi, a kod pojedinih ponuđača usluga to je moguće napraviti i putem mobilne aplikacije).

Zatim sa svim svojim uređajima koje spajate (računala, mobiteli, tableti, pametni satovi, igraće konzole, Wi-Fi zvučnici, digitalni asistenti, razni gadgeti) obavite novo spajanje na wireless – naziv Wi-Fi mreže i lozinka nalaze se ispod postolja baze. Naravno, novi naziv mreže i lozinka mogu biti identični dosadašnjima tako da će se svi uređaji koji su se prethodno spajali na Wi-Fi automatski spojiti na vašu novu Wi-Fi MESHtar mrežu.

blank

Mobilna aplikacija AirTies donosi dodatne mogućnosti poput roditeljske zaštite, upravljanja uređajima koji su spojeni na mrežu te kreiranje zasebne mreže za goste što je jako korisno ako se na vaš Wi-Fi spajaju, primjerice, klijenti u uredu, turisti ili česti gosti.

Iskon Wi-Fi MESHtar dostupan je za kupnju bez ugovorne obveze i bez promjene telekom operatora, uz plaćanje mjesečnih računa. Cijena za S paket namijenjen stanovima i manjim kućama iznosi 19 kuna mjesečno + 599 kuna odmah (ili 59 kuna mjesečno + 99 kuna odmah), M paket za srednje velike kuće košta 39 kn mjesečno + 599 kn odmah (ili 79 kn mjesečno + 99 kn odmah) dok se za L paket namijenjen većim kućama plaća 59 kn mjesečno + 599 kn odmah (ili 99 kn mjesečno + 99 kn odmah).

blank

blank