A1 Teleport Aflenz: preko satelita do vašeg pametnog telefona i televizora

blank

Posjetili smo Aflenz, mjesto s kojeg tv signal dolazi na vaš televizor i pametni telefon

A1 Hrvatska od 2011. godine svojim korisnicima pruža usluge iz područja televizije i fiksne mreže, nakon kupnje B.net-a čime se transformirala u konvergentnog operatora u Hrvatskoj.

blank

Kako bi tv signal stigao do vašeg televizora ili pak pametnog telefona preko A1 Explore TV mobilne aplikacije, signal najprije dolazi sa satelita do satelitskih prijamnika u mjestu Aflenz.

Posjetili smo maleno mjesto Aflenz, smješteno 60-ak kilometara sjeverno od Graza te smo tamo pronašli (velike) 63 antene koje zatim putem optike signal prenose do A1 središta u Zagrebu, a zatim se signal dalje fiksnom mrežom distribuira do kućanstava odnosno bežično do korisnika mobilnih telefona.

Korisnici A1 Hrvatske s prijemom signala preko satelitskih antena signal primaju direktno sa satelita, a u mjestu Aflenz mogu signal oko 600 tv kanala slati dalje za recimo azijsko tržište.

U Aflenzu se nalaze 63 antene, u okviru jedne od najvećih i najmodernijih satelitskih zemaljskih stanica u Europi, a A1 TAG jedini je vlasnik sustava osnovanog 1978. godine, a puštenog u rad dvije godine kasnije.

39 godina kasnije satelitsko čvorište u Aflenzu u mogućnosti je pružiti i usluge u 4K rezoluciji, za 4K televizore. Uvjerili smo se u veličinu samog sustava od 63 antene, od čega su dvije antene površine 700 m2, dok je ukupna površina svih 63 antena čak 65.000 m2.

blank

Najveća antena koju smo u Aflenzu vidjeli ima masu od 275 tona, promjera je 32 metra, a kao i ostale antene svoje podatke šalje brzinom svjetlosti do satelita udaljenih 36.000 kilometara. Solarni paneli u nekadašnjem vojnom kompleksu daju 50 posto ukupne električne energije potrebne za napajanje, uz dva rezervna dizelska motora koji su u pričuvi, a sposobni su osigurati 7 dana rada.

blank

Danas A1 Hrvatska pokriva ukupno 200.000 korisnika IPTV i satelitske televizije u Hrvatskoj, a svi najgledaniji tv kanali su u HD kvaliteti, uključujući Ligu prvaka. Za kodiranje svih kanala koristi se MPEG4 kodiranje. O svim tim detaljima informirali su nas Vladimir Skender, direktor razvoja i planiranja mreže A1 Hrvatska, i Elena Petrova, voditeljica veleprodaje za satelitska rješenja A1 TAG.

Catch up i Start Over televizijske usluge u A1 Hrvatska mreži generiraju čak 50 posto ukupnog prometa koji se ostvari u A1 mreži, pruža se ukupno 300 tv kanala, uz DVB-C, IPTV, OTT i DVB-S standarde.

blank

1000 kanala se bez problema može pustiti do A1 korisnika u sedam zemalja koje pokrivaju. Najavljen je i 4K sadržaj, pitanje je vremena kad ćemo preko A1 mreže gledati Ligu prvaka u 4K rezoluciji. U dogovoru s dobavljačima, u početku će se ponuditi 4K filmski i sportski sadržaji, a Vladimir Skender, direktor razvoja i planiranja mreže A1 Hrvatska, izjavio je kako upravo testiraju jedan 4K tv kanal.

Najavljena je i nova usluga Xplore Music s kojom će se konkurirati Deezeru, a trenutno je u beta fazi. Stručnjaci iz A1 Hrvatska upravo razvijaju novu tv platformu, u koju će se puno uložiti i vremena i novca, a najavljuju ju za početak 2020. godine.