Barcelona Unboxed 2019

blank

Na jedinstvenom događanju u Zagrebu „Barcelona Unboxed 2019“ predstavljeni su najzanimljiviji dijelovi s Ericssonovog izložbenog prostora predstavljeni na Mobile World Congressu u veljači 2019.

Ericsson želi unaprijediti sve druge industrije, zaključili smo nakon što smo u Zagrebu pogledali sve što je Ericsson predstavio na MWC19 u Barceloni, a naglasak je bio na unaprjeđenju prometa, pametnijim gradovima te analitici prikupljenih podataka. Predstavljena su i rješenja koja će potpomoći 4 industrijskoj revoluciji koja je upravo u tijeku, a obol će joj dati 5G. Ericsson Nikola Tesla nam je predstavio pametne povezane tvornice, logistiku i skladišta, autonomna vozila – omogućit će se time razne prednosti poput brže prilagodbe proizvodnih pogona, veće sigurnosti, bolje kvalitete koju donose softverski definirani proizvodi, lakšeg otkrivanja grešaka.

blankInače, u travnju je Ericsson u suradnji sa švicarskim mobilnim operatorom Swisscom pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu u Europi dok se u drugoj polovici 2019. godine očekuje još više živih mreža pete generacije mobilne telefonije koja bi nam trebala iz temelja promijeniti, ali i unaprijediti svakodnevni život. U početku će se peta generacija očitovati kroz Dual Connectivity – koristit će se 4G kroz nadogradnje i funkcionalnosti dok u potpunosti ne zaživi 5G, uz kombiniranje više različitih frekvencijskih spektara – na 800 MHz za 4G te na 3,5 GHz za 5G.

blankUz milimetarski wave omogućit će se više spektra za frekvencije, a pokrivanje signalom je zamišljeno kroz macro, street macro, micro i indoor pristup kako bi se sa signalom došlo do svih korisnika, uz dovoljno kapaciteta pokrivanja. Koristit će se i usmjeravanje signala s antena prema korisnicima, pametne antene mogu pratiti korisnike i tako omogućiti maksimum pokrivanja. I dalje će se koristiti po dvije antene kao i kod 4G, s tim da će se 4G funkcionalnost smjestiti u jedan antenski sklop, a 5G u drugi, kako se ne bi narušio izgled i prostor u kojem se ugrađuju te zadržalo isto vizualno rješenje. Možemo očekivati veći broj micro baznih stanica koje su namijenjene pokrivanju malih površina.

Imali smo priliku vidjeti i zanimljivu traku s komponentama za pokrivanje 5G signalom na 3,5 GHz koja će se moći zalijepiti na bilo koji prostor, bez narušavanja izgleda, a kako se još uvijek radi o konceptu za očekivati je komercijalnu primjenu za oko pet godina. Čak i kad bi se traka omogućila ranije, još uvijek u Europi nisu omogućene frekvencije na kojima bi mogla raditi.

blankblank

Kroz 5G ćemo dobiti pouzdanije usluge, manje kašnjenje signala, veću sigurnost, ali spoznaje što će nam sljedeća generacija mobilne telefonije donijeti još uvijek se istražuju i nanovo otkrivaju. Na primjer, nakon miniranja u rudniku moći će se poslati robot koji će započeti s radom, čime će se zadržati sigurnosna komponenta, uz stvarni pristup situaciji koja se događa ispod površine zemlje. Iako se 5G komercijalno očekivao u sljedećoj 2020. godini, sve se pomaknulo prema 2019, što je iznenadilo i samu industriju.

blank

blankVelika su očekivanja od 5G i za autonomna vozila zbog male latencije odnosno kašnjenja signala čime će se dobiti i pouzdanost te veća sigurnost. Vozila će međusobno komunicirati, a kroz koncept pametnog grada i IoT platforme s upravljačkom strukturom stižu pametna parking mjesta, pametni prometni znakovi, pametni semafori koji mogu prema intenzitetu prometa uključiti zeleno svjetlo (li pak crveno, ako netko prebrzo vozi), pametna rasvjeta koja se prilagođava vozilima koja se približavaju, vozila će međusobno razmjenjivati informacije o aktualnostima iz prometa u neposrednoj blizini (na primjer, prometna nesreća) kako bi se donosile što kvalitetnije odluke.

blankSamovozeća vozila uz pomoć senzora prikupljaju podatke te se donose pravovremene odluke, a informacije o trenutno izmjerenim podacima se šalju u cloud kako bi se analizirali i poslužili za prepoznavanje uzoraka ponašanja i događaja u prometu, za predikciju zastoja, preusmjeravanja u stvarnom vremenu te kako bi bili dostupni i drugim sudionicima u prometu omogućujući tako sigurnije i brže odvijanje prometa.

blank5G je bitan i za širu primjenu VR i AR tehnologija dok se recimo za kvalitetan upload 8K videa treba osigurati minimalno 250 Mb/s brza podatkovna veza. Kroz naprednu analitiku Ericsson Nikola Tesla u suradnji s partnerima i operatorima telekomunikacijskih usluga nudi napredne analitike anonimiziranih skupova velikih količina podataka iz telekomunikacijskog okružja. Tako se može doći do kompleksnih geoprostornih analiza koje su temeljene na podacima o položaju korisnika u prostor, pri čemu su primijenjene propisane tehnike i mehanizmi, u skladu s propisima Europske unije, bez ugrožavanja privatnosti korisnika.

blank