Pošiljku iz inozemstva naručujete preko interneta? Znate li koliko traje uručenje pošiljke?

blank

Hrvatska pošta inozemne pošiljke uručuje u roku od 1-3 dana, ali postoje i restrikcije na predmete koji su zabranjeni ili je njihov uvoz uvjetno dopušten

Sve pošiljke koje pristignu iz inozemstva Hrvatska pošta uručuje primateljima u periodu od nekoliko dana. Prosječno vrijeme od prispijeća inozemne pošiljke do uručenja traje 1-3 dana, ovisno o vrsti pošiljke i načinu dostave. Vremenski period prispijeća pošiljke iz inozemstva u Hrvatsku ovisi o dogovoru poštanskih operatora i ugovorenih prijevoznika.

Carinski pregled utječe na vrijeme isporuke samo ako pošiljka ne sadrži svu potrebnu dokumentaciju (poput računa). U tom slučaju carinski proces može trajati nekoliko dana, odnosno dok primatelj ne dostavi traženi račun, odgovaraju na naš upit iz Hrvatske pošte.

blank

Tijekom pandemije koronavirusa kapaciteti u zrakoplovnom prijevozu maksimalno su popunjeni zbog manjka redovnih linija, stoga se u posljednja dva mjeseca međunarodni poštanski promet najviše odvija kamionskim i brodskim prijevozom i željezničkim linijama. Primjerice, pošiljke iz Kine stižu transsibirskom željeznicom do Europske unije i potom do Hrvatske nastavljaju put kamionom.

U segmentu pismovnih pošiljaka Hrvatska pošta bilježi pad od 26 % dok je paketni promet porastao za gotovo 30 % u usporedbi prvih šest mjeseci 2020. i 2019. godine. Najveći rast u prispijeću međunarodnih pošiljaka bilježi se u periodu između travnja i lipnja ove godine.

blank

Zanimalo nas je planira li Hrvatska pošta u skoroj budućnosti ponovo aktivirati naplatu od 4,50 kuna za isporuku pošiljaka do vrata primatelja. Uvođenje naplate od 4,50 kuna za isporuku malih paketa nije u planu, odgovorili su nam na naš upit.

Isporučuju li se hrvatskim građanima sve pošiljke pristigle iz inozemstva?

Postoje restrikcije na predmete koji su zabranjeni ili je njihov uvoz uvjetno dopušten. Zabranjeni predmeti su: lijekovi, mineralna ulja, mineralna goriva, anorganske kemikalije, organski ili anorganski spojevi dragocjenih metala, radioaktivnih elemenata, pirotehnički proizvodi, eksplozivi, zapaljivi pripravci, kemijski proizvodi, plastika i plastični proizvodi.

Uvjetno dopušteni predmeti su: mliječni proizvodi, ptičja jaja, prirodni med, živo drveće, korijenje, kava, šećer, čaj, žitarice, sol, sjemenke ulja i masnoće, staklo i stakleni proizvodi, biljke i poljoprivredni proizvodi (uz fito certifikat), meso i mesne prerađevine (uz veterinarski certifikat).

blank