TEST Apple iPhone 11 Pro: Trostruka kamera i za dan i za noć

blank

Uz iPhone 11, mnogima je zasigurno veći predmet želja iPhone 11 Pro, model koji po prvi put donosi tri stražnje kamere na Appleove mobitele

Apple je dvostruku 11 + 11 megapikselnu kameru, po prvi put, predstavio u rujnu 2016. godine na modelu iPhone 7 Plus, a treću leću na stražnjoj strani po prvi put ugrađuje na modele iz serije 11 (2019) – iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max. Upravo je srednji po jakosti model, iPhone 11 Pro, mnogima najzanimljiviji jer uz trostruku kameru donosi i primjetno bolji ekran (uz bolju svjetlinu, i veći broj piksela po inču).

blank
Apple iPhone 7 Plus

Istina, s cijenom povoljnijim modelom iPhone 11 te skupljim iPhone 11 Pro dobit ćete vrlo slične hardverske komponente, istu količinu radne memorije (4 GB), ali i veće baterije (iPhone 11: 3110 mAh; iPhone 11 Pro: 3046 mAh; iPhone 11 Pro Max: 3969 mAh). Sva tri modela pokreće isti čipset, Apple A13 Bionic uz 7 nm tehnologiju izrade, a takt im je 2x 2,65 GHz + 4x 1,8 GHz.

Što donosi nova serija 11

Trenutno najmanji Retina ekran u seriji 11, od 5,8 inča, pruža odličan prikaz slike, što se ne mijenja niti pod bilo kojim drugim kutom. S 458 točkica po inču i rezolucijom od 1125 x 2436 piksela nema mu što zamjeriti. Možda se nekima neće svidjeti nešto deblji rub oko stakla nego što je danas uobičajeno, ali znamo da će nas Apple uskoro ponovo iznenaditi, a drugi će ga ponovo slijediti, kao što je i bilo s urezom na vrhu ekrana, kad je 2017. godine predstavljen iPhone X (iPhone 10). Spomenimo kako iPhone 11 ima 6,1 inčni ekran, a iPhone 11 Pro Max 6,5 inča.

blank
Prvi Apple iPhone iz 2007. i iPhone 11 Pro
blank
Prvi Apple iPhone iz 2007. i iPhone 11 Pro

U globalu, s novom generacijom iPhone modela ne dobijete novi dizajn; on je više godina sličan i ne mijenja se, kao što većina njemačkih proizvođača automobila izgled ne mijenja drastično sa svakom novom generacijom. Kao što recimo rade Francuzi. Kad stavite njihova dva ista modela različitih generacija, oni nemaju gotovo nikakve veze što se tiče dizajna.

I jednima i drugima, i Nijemcima što se tiče automobila, ali i Amerikancima što se tiče iPhone mobitela, (gotovo) uvijek moramo odati čast što se tiče kvalitete izrade. Ok, bilo je problema s kvalitetom aluminijskog kućišta (afera bandgate) u 2014. godini kad su se pojavili iPhone 6 i iPhone 6 Plus, što je godinu dana kasnije ispravljeno korištenjem kvalitetnijeg aluminija kakav se koristi u zrakoplovnoj inustriji.

Na modelu iPhone 11 Pro, na stražnjoj i prednjoj strani, koristi se (poprilično sklisko) staklo koje se ne savija niti uvija zahvaljujući okviru od nehrđajućeg čelika, ali će ipak puknuti ako vam mobitel padne na tvrdu podlogu. Generalno, kad platite toliko tisuća kuna za novi iPhone, možete biti sigurni da ste kupili uređaj iz samog vrha ponude mobitela. I ono što je mnogima vrlo bitno, osjeti se masa telefona u ruci. Neki to jako cijene.

blank

blank

Po pitanju kvalitete, testiranom iPhone 11 Pro s 256 GB u Midnight Green (zelenoj) boji nema se što prigovoriti. Vjerojatno ga žele i oni koji javno ne pokazuju simpatije prema Appleovim mobitelima. Šalimo se, naravno, ali vjerojatno nismo niti daleko od istine.

Fluidan softver

Snaga ovog mobitela leži u fantastično optimiziranom softveru, usklađenom s ne previše jakim hardverom. Ali, to je oduvijek tako i nije nimalo čudno što se i dan-danas u trgovinama prodaju iPhone 6 uređaji. Da, i dalje se savijaju, ali samo ako ih jako savijate ili možda sjednete s mobitelom u džepu hlača. Ali, zato kod softvera nema nikakvih problema. A govorimo o mobitelu starom pet godina, koji bi trebao raditi barem nekoliko godina, ako si kupujete novi mobitel.

blank

blank
Podržani su svijetli i tamni (Dark mode) način rada osvjetljenja ekrana
blank
Zdravstveni profil i zdravstvena karta

U pogledu korištenja, kod Appleovih uređaja vlada pravilo o jednostavnom korištenju, sa što manje potrebnog predznanja jer će većina toga mnogima već s tvorničkim postavkama biti prihvatljiva. Rijetki će nešto „prčkati“ po postavkama kojih imali zaista puno. Ako se odlučite na taj poduhvat, uzmite slobodno cijelo popodne kako biste nakon mijenjanja svih tih postavki provjerili što se promijenili i sviđa li vam se.

Unutar 256 GB interne memorije, koja nikad nije bila proširiva memorijskim karticama što se tiče Applea, a što su u međuvremenu prihvaćali pa ponovo odustajali od takve taktike i mnogi drugi veliki proizvođači mobitela, stane popriličan broj fotografija, videa, pjesama… Za više od toga, imate 5 gigabajta u oblaku, a za više ćete morati platiti. Inače, iPhone 11 Pro dolazi u verzijama od 64 GB, 256 GB i 512 GB.

Mi smo isprobali jedan mjesec te smo kreditnom karticom platili iznos od 8 kuna za 50 GB. Dakle, radi se o zaista malom iznosu, a možete imati veći broj backupiranih fileova. Naravno, ako i to potrošite, sljedeći paket je 200 GB (25 kn mjesečno), a zatim 2 TB (80 kn mjesečno). Zgodno je što se ta količina memorije može dijeliti s drugim vlasnicima iPhone i ostalih uređaja.

Trostruka kamera

blank

Idemo na stražnju kameru koja se sastoji od tri senzora s 12 megapiksela. U odnosu na prethodno testirani iPhone 11 s dvije stražnje kamere od 11 + 11 megapiksela, model iPhone 11 Pro uz široku i ultraširoku kameru nudi treću telefoto s kojom je moguće 2x optičko zumiranje. Dakle, bez gubitka kvalitete.

Što se tiče same kvalitete snimanja kamerom, oduševila nas je uz rezultate po danu i podrška za noćni rad, koja automatski (dakle, ne odabirete noćni rad kao na Android uređajima) podešava vrijeme koliko će se dugo okidati fotografija. Uređaj je potrebno mirno držati u ruci, kako bi se dobila što bolja kvaliteta, ali i detalji kakve niti ne vidite u uvjetima slabog osvjetljenja. Da, neke stvari niti sami nismo vidjeli uživo, ali smo ih vidjeli na ekranu iPhonea 11 Pro.

blank

Novost koja je stigla s novom inačicom softvera iOS 13.2, Deep Fusion način, odnosi se na snimanje više različitih fotografija (konkretno, osam), uz različite postavke. Čim se pokrene kamera, u pozadini se konstantno snima nekoliko fotografija različite ekspozicije, a nakon što okinemo snimku snima se još nekoliko fotografija te zatim softver u kratkom roku od nekoliko snimaka napravi jedan što savršeniji. Rezultat: snimka je puna detalja, uklonjeni su šumovi ukoliko postoje.

U postavkama je moguće mijenjati omjer stranica prilikom fotkanja: 4:3, 16:9, 4:3 i kvadrat 1:1, uz još neka podešavanja poput zasićenja boja (hladne, tople itd.), bljeskalice, snimanja uživo. Prednja kamera nudi također 12 megapiksela.

blank

Zamjerka koju smo imali pri testu iPhone 11 modela, slaba izlazna snaga punjača od samo 1 A, nije prisutna kod modela iPhone 11 Pro koji dolazi s 3 A pri 5 V. Zbog toga je punjenje bitno brže – kod iPhone 11, od 0 do 100 posto, traje 3 sata i 38 minuta punjenja dok je kod iPhone 11 Pro taj period bio daleko kraći i prihvatljiviji – nakon samo 30 minuta baterija je bila na 56 posto. Bateriju smo punili svakih dan i pol, u prosjeku.

blank

Cijena za iPhone 11 Pro

Istovremeno, pristup internetu preko HT-ove 4G mobilne mreže je izuzetno brz, a vrlo brzo do telefona možete i preko web shopa Hrvatskog Telekoma ili pak direktno u poslovnicama. Cijena za iPhone 11 Pro uz ugovor na 24 mjeseca je 390 kuna mjesečno plus 199 kuna mjesečno za tarifu Najbolja L. Ukupno, mjesečno ćete plaćati 589 kuna. Ne želite li plaćati svaki mjesec rate za mobitel, moguća je i jednokratna kupnja u HT-u po cijeni od 9260 kuna, uz tarifu Najbolja L.

blank
Stari, ali još uvijek funkcionalan HTcronet kišobran

Promjenom tarife mijenjaju se i cijene uređaja što se tiče plaćanja na rate, a u tijeku je blagdanska pogodnost popusta od 100 kuna ukoliko uz iPhone 11 Pro odaberete Neograničenu tarifu (prosinac 2019.).

U slobodnoj prodaji, na hrvatskom tržištu, iPhone 11 Pro 64 GB košta 9659 kn, testirana verzija s 256 GB ima cijenu 11.099 kuna dok je vrh ponude iPhone 11 Pro s 512 GB, za što je potrebno platiti 13.059 kuna (prosinac 2019.).

 

RETRO Povratak u prošlost: Apple iPhone 7 Plus (2016.)

blank

U rujnu 2016. godine Apple je predstavio iPhone 7 i iPhone 7 Plus. Prvi model je imao jednu stražnju kameru, a veći je dobio dodatnu leću, u kombinaciji 12 + 12 megapiksela (drugi senzor je bio telefoto za 2x optički zum). Bilo je to vrijeme kada ekrani nisu prekrivali veći dio prednje površine nego je i ispod i iznad ekrana bilo poprilično neiskorištenog prostora. Prednja kamera nudi 7 megapiksela, uz opciju prepoznavanja lica.

blank
Apple iPhone 7 Plus

Apple je na donjem dijelu taj prostor, ispod ekrana od 5,5 inča, koristio za Home tipku i senzor otiska prsta. Na stražnjoj strani koristi se staklo, nakon što su staklo koristili na iPhone 4 i iPhone 4S modelima te zatim na petici (iPhone 5 serija) i šestici (iPhone 6 serija) prešli na aluminij. Ugrađena je baterija od 2900 mAh (slabiji iPhone 11 ima 1960 mAh).

U to je vrijeme bio aktualan iOS 10, pokretao ga je A10 Fusion čipset na 16 nm, radna memorija je iznosila 3 GB (2 GB na iPhone 7), a memorija uređaja je bila 32 GB, 128 GB i 256 GB. Mnogima su tada 32 GB bila premalo, optimalna verzija od 64 GB nije postojala, a za 128 GB i 256 GB trebalo je poprilično više platiti.