TEST Alcatel MW40V 4G LTE Mobile WiFi

blank

Mobilni WiFi ruter uređaji idealni su za više situacija: za putovanja, vožnju automobilom, za odlazak u vikendicu u kojoj nemate internet

Na Alcatelov mobilni WiFi ruter može se istovremeno spojiti do 15 različitih uređaja. Ako ste nastavnik u školi i krenete na ekskurziju, praktički sve mobitele svojih učenika možete povezati na internet. Kad to vi odlučite! Ako ste otac ili majka i vozite djecu kod bake u Istru ili Slavoniju, imat ćete mir tijekom vožnje, a djeca non-stop mobilni internet dok se igraju preko tableta, pametnog telefona ili konzole. I baki možete pokloniti jedan ovakav uređaj.

blank

Idete li na vikendicu, a tamo nemate priključak za internet, opet se mobilni router pokazuje idealnim, ne samo za djecu nego i za odrasle. Za duže korištenje treba vam samo utičnica ili neki drugi izvor struje (laptop, power bank…). Zašto ne koristiti ovu opciju za skijanje i za ljetovanje, za kampiranje, rad na polju ili u vinogradu… Pokazuje se i kao odlična opcija za turizam pa svojim gostima u apartmanu možete omogućiti internet na bilo kojem mjestu.

Putujete li stranom zemljom u kojoj se podatkovni roaming naplaćuje kao suho zlato (trenutno se za 1 GB prenesenih podataka u zemljama izvan EU plaća od oko 29.600 do čak 93.700 kuna). Kad dođete na odredište, za nekoliko eura kupite SIM karticu i ubacite ju u ruter te možete sve svoje uređaje (mobitel, laptop, tablet, pametni sat) spojiti na Mobile WiFi. Ili pak cijelu grupu koja s vama putuje po inozemstvu.

blank

Dakle, brojne su situacije u kojima se mobilni, prijenosni WiFi ruteri mogu koristiti. Pri tome im je glavna prednost mobilnost, a obratite pozornost i na trajanje baterije. Nisu niti skupi cijenom, a puniti ih možete bilo gdje. Pa i u pokretu, jer na njega možete spojiti power bank. Mogu biti spojeni na USB izlaz iz računala i tako se nadopunjavati dok vi radite posao na prijenosnom računalu.

Na test smo uzeli Alcatel MW40V 4G LTE Mobile WiFi LINK ZONE, brzi 4G mobilni ruter minijaturnih dimenzija tako da se može smjestiti u bilo koji džep u pokretu, u torbicu, u pretinac u automobilu. Masa mu je 90 grama, što je nešto manje od uobičajene mase današnjih pametnih telefona.

blank

Pokreće ga čipset Qualcomm MDM9207, a na vanjskom dijelu ima četiri LED ikone koje prikazuju razinu signala mobilne mreže na koju je spojen (prethodno morate nabaviti SIM karticu s uključenom podatkovnom tarifom), razinu WiFi signala koji se emitira, pristigle SMS poruke i nivo napunjenosti baterije kapaciteta 1800 mAh.

Korištenje je vrlo jednostavno: na pametnom telefonu ili drugom uređaju potrebno je u wireless postavkama potražiti Alcatelov ruter (čisto za informaciju, radi na Wi-Fi 802.11 b/g/n, na 2,4 GHz), upisati šifru koja se nalazi unutar poklopca uređaja i to je to. Dodatno, možete putem mobilne aplikacije Alcatel Link App pratiti potrošnju megabajta, kako biste pravovremeno reagirali i nadopunili prepaid bon odnosno raspodijelili megabajte uključene u mjesečnu pretplatu.

blank

Aplikacija omogućuje unos količine megabajta (gigabajta) kojima raspolažete, automatski će prekinuti konekciju s mobilnom mrežom čim se potroše megabajti tako da nema straha od prekoračenja i većih troškova. Moguće je podesiti i vrijeme korištenja (u minutama, zgodno za djecu koju tako možete kontrolirati). Putem aplikacije pratimo količinu potrošenih megabajta i u roamingu, vrijeme korištenja, broj spojenih uređaja, kapacitet napunjenosti baterije, pristigle SMS poruke od mobilnog operatora itd.

blank

blank

Baterija je kapaciteta 1800 mAh, tvornički podatak je do 6 sati rada, uz 300 sati na čekanju, a u praksi nam je izdržala gotovo 7 sati. Spojili smo jedan laptop i jedan pametni telefon, a surfanje je bilo ugodno, bez prekida (mobilna mreža je bila na visokom nivou).

blank

Brzine kojima se može surfati ovise o trenutnom signalu koji koristite, a maksimalno je preko 4G LTE mreže moguće dobiti do 150 Mb/s u downloadu. U praksi, imali smo putem Iskon SIM kartice od 20 do 50 Gb/s, što možemo smatrati vrlo dobrim rezultatom. Iskon.Mobile Wi-Fi uključuje 60 GB interneta mjesečno za 49 kuna, uz mogućnost kupnje dodatnih 20 GB za 40 kuna (jednokratna ili reaktivirajuća opcija).

Alcatel MW40V 4G LTE Mobile WiFi LINK ZONE u mobis.hr trgovini ima cijenu od 426,55 kuna (prosinac 2019.), a možete ga naručiti i preko mobis.hr web shopa, uz besplatnu dostavu.