TEST Huawei Watch 3 Pro: Ovo nije obični pametni sat, ovo je čudo od sata

blank

Oprostite gospodo iz Huaweija, ali ovo nije pametni sat, ovo je puno više od pametnog sata. Da, oduševio nas je svojim mogućnostima

Znate na što me podsjeća najnoviji pametni sat Huawei Watch 3 Pro? Na jednu harmoniku. Ali, ako ste sada zamislili klasičnu harmoniku i pitate se gdje je tu poveznica, izbrišite iz glave tu viziju. Zamislite sljedeću situaciju…

Dva klinca, recimo da se zovu Josip i Ivan, mladi Zagrepčani u 80-im godinama prošlog stoljeća, dobili su na poklon harmoniku. Dječju harmoniku, ali s istom funkcionalnošću kao što je i velika. Pritiskali su Josip i Ivan tipke, razvlačili su i stiskali te proizvodili razne zvukove. I pitali se tko to svira unutra? Mora da je unutra neki mali čovjek koji svira. Ili neki robot.

Djeca kao djeca, uzela su nož u ruke i razrezala harmoniku. Kad su ju otvorili, nisu unutra pronašli ništa osim zraka. Imali su čudan osjećaj i jako puno upitnika u glavi, ali jednog su dana shvatili način rada harmonike.

Vraćamo se sada u stvarnost, ponedjeljak je, na zapešću lijeve ruke nalazi nam se izuzetno lijep sat. Kao što je Ivanu i Josipu bila lijepa harmonika i proizvodila razne zvukove. I ovaj sat proizvodi razne zvukove, ali ima i ekran te vjerojatno neke male čovječuljke unutar kućišta koji mogu štošta napraviti.

blank

Kad pogledate malo kućište, s tim da je za pametne satove ovo ipak nešto veće kućište nego što viđamo, pitate se kako je Huaweijevim inženjerima uspjelo smjestiti sve one senzore, čipove, procesore i milijarde sitnih elektroničkih komponenti koje su u stanju pratiti našu temperaturu tijela, naše korake, našu lokaciju, naše uspjehe ili neuspjehe dok treniramo neki od stotinjak sportova ili se pak samo šećemo.

O najnovijem Huaweijevom pametnom satu Watch 3 Pro već se sve zna, o njemu su na internetskim prostranstvima napisani milijuni znakova. Sve nas novinare, ljubitelje tehnologija, entuzijaste ili samo likove koji se nečim žele pohvaliti zanima što sve nudi prvi uređaj na potpuno novom operativnom sustavu HarmonyOS, u verziji 2.0. Upisujemo u Google pojam „Huawei Watch 3 Pro“ i za samo 0,52 sekundi nudi nam se 288.000.000 rezultata.

Ne znam koliko bi mi vremena trebalo dok bih pogledao sve te linkove, ali niti ne zanima me jer imam pametnijeg posla. Testiram trenutno najzanimljiviji pametni sat na tržištu. Oduševljava me njegova izrada od titana, keramike i safirnog stakla. I odlično dizajnirana kožna narukvica u predivnoj smeđoj boji, uz prošiv s bijelim koncem. Djeluje skupocjeno, ali takav je i osjećaj u stvarnosti.

blank

Na boku kućišta od titana nalazi se poveća krunica koju možemo vrtjeti u nedogled, nudi i pritisak koji glumi Ok funkciju, ali nema ono što su imali odnosno što i danas imaju klasični satovi – povlačenje krunice prema van kako biste ručno podesili vrijeme. Istina, nema to niti smisla jer se vrijeme na pametnim satovima automatski podešava.

Nema potrebe dva puta godišnje, prilikom promjene zimskog odnosno ljetnog računanja vremena vrtjeti krunicu. Ili pak ako imate sat koji kasni ili brza podešavati vrijeme s vremena na vrijeme. Za ovaj vam sat urar nije potreban. Pitamo se jesu li se urari pripremili za novu vrstu satova ili i dalje servisiraju samo klasične, s minijaturnim i preciznim mehanizmom. Da, to je poveznica između klasičnih i pametnih satova. Sve je minijaturno unutar kućišta.

blank

Na donjem dijelu kućišta od 48 milimetara, debljine 14 milimetara (1,85 mm je tanji Huawei Watch 3) smještena je tipka s kojom se pokreće mjerenje raznih sportskih ili manje sportskih aktivnosti. Uz izradu kućišta, taj je dio pametnog sata Huawei Watch 3 Pro zasigurno najzanimljiviji. Nudi se stotinjak sportskih načina rada, ali ako niste sportaš dovoljno je prilikom odlaska na posao pokrenuti šetnju, a sat će vam glasovno sugerirati što trebate raditi kako biste postigli što optimalniji učinak. Dakle, sa satom ćete dobiti i virtualnog trenera koji će vas pratiti, nadzirati kako se krećete, reći kad je vrijeme za usporiti ili ubrzati, napraviti pauzu.

Zasmeta li vas pričanje iz sata, a glasnoću inače možete podesiti, dovoljno je samo presavinuti dlan prema sebi i tako ćete prekriti zvučnik i smanjiti zvuk trenera. Isti zvučnik koristi se i za telefonske pozive te slušanje glazbe koju možete pohraniti u memoriju od 16 GB.

blank

Ima ugrađen GPS prijamnik koji će kroz nekoliko trenutaka nakon pokretanja neke od spomenutih 100-tinjak vježbi otkriti lokaciju hvatanjem GPS signala iznad naših glava i trening može početi. Sat će uz pomoć senzora pratiti razne aktivnosti našeg tijela, od rada srca, broj koraka, udaljenost, tempo kretanja, ritam, potrošene kalorije, promjenu konfiguracije terena, a pokazat će nam na (u svim uvjetima) odlično vidljivom AMOLED ekranu od 1,43 inča (rezolucija 466 x 466 piksela, uz 326 ppi) i stupanj stresa.

Ugodnom osjećaju korištenja sata preko cijelog dana, uz masu od 63 grama (bez remena) pridonosi i jednostavno organizirano sučelje operativnost sustava Harmony s kojim je Huawei startao početkom lipnja 2021. kad su i najavljeni novi satovi.

blank

blank

Od 2015. godine, kad je predstavljen prvi Huawei Watch s okruglim ekranom, a toj su formi ostali vjerni cijelo vrijeme, na tržište je stiglo 15-ak pametnih satova koji korisnike odnosno kupce mame već nekoliko godina. I dok su se drugi proizvođači tražili i predstavljali razne forme, Huawei je odmah pogodio s okruglim dizajnom. U segmentu satova Huawei se odlično pozicionirao, a u prošloj 2020. godini samo su Huawei i Apple imali rast isporuka. Huawei je bio drugi na listi najuspješnijih.

Huawei je u 2019. godini isporučio 8,7 milijuna satova, a u 2020. su isporučili 11,1 milijuna. Još jedan podatak: u 2019. u Švicarskoj je ukupno proizvedeno (isporučeno) 21,1 milijun satova. Govorimo o stotinama proizvođača klasičnih satova po kojima su Švicarci poznati.

blank

Huawei Watch 3 Pro dolazi u dvije verzije, Classic Edition i Elite Edition, a razlikuju se po remenu koji je kod Elite Edition metalni, od titana. Inače, Watch 3 dolazi s kućištem od nehrđajućeg čelika i keramike na donjoj strani, a taj je model dostupan u verzijama Active Edition i Classic Edition (silikonski odnosno kožni remen). Spomenimo i vodootpornost do 5 ATM – možete se kupati u bazenu ili oceanu. Sat nije namijenjen ronjenju, skijanju na vodi te aktivnostima u kojima su prisutne velike brzine ili uranjanja ispod male dubine.

blank

U testirani Watch 3 Pro ugrađeni su mnogi senzori, to su oni „čovječuljci“ koji rade kao u onoj harmonici s početka teksta:

• Senzor ubrzanja
• Žiro senzor
• Geomagnetski senzor
• Optički senzor brzine otkucaja srca
• Senzor ambijentalnog svjetla
• Senzor barometarskog tlaka
• Senzor temperature

Ugrađena je i baterija koja se bežično puni priloženim punjačem (snaga 10 W), a mi smo ju držali u području od 20 do 100 posto. Kroz desetak minuta punjenja dobili smo oko 15 posto baterije, a nakon cca pola sata baterija se od 20 do 50 posto napunila. Za manje od dva sata baterija je bila puna.

blank

Zatim slijede dani i dani korištenja, bez straha da će se baterija potrošiti. Uobičajeno bi nam baterija trajala od pet do sedam dana, ovisno o aktivnostima i obavijestima na ekranu, o korištenju fitness funkcionalnosti. Koliko „pritisnete gas“ toliko će se i trošiti. Vrlo jednostavno. Huawei jamči do tri tjedna trajanja baterije, ali u ultra štedljivom načinu koji i dalje koristi mnoge funkcionalnosti tako da ćete i dalje uživati u mnogim funkcijama.

Sat se može povezati s raznim pametnim telefonima (minimalno Android 6.0, iOS 9.0). Ako koristite Huawei, tada je već spreman za aplikaciju Huawei Health, ali ako koristite neki drugi brand onda je potrebno potražiti Huaweijevu aplikaciju jer se ne nalazi u Googleovoj Play trgovini. U praksi, sve je vrlo jednostavno i nećete se zamarati pripremom softvera.

blank

Daleko je bitnije ono što ćete dobiti u samoj aplikaciji, a to su razne statistike i podaci koje možete analizirati kroz dan, tjedan, mjesec ili godinu. Sat ima podršku za eSIM pa ga možete koristiti i kao klasični mobitel. Provjerite podržava li vaš mobilni operator eSIM. Ugrađen je Wi-Fi tako da funkcionira samostalno, ima NFC, Bluetooth.

Ugrađeni su zvučnik i mikrofon za telefonske pozive, a ta nam je funkcionalnost odlično došla prilikom vožnje. Ruka je na upravljaču, sat je u neposrednoj blizini našeg uha i usta. U nekim situacijama možete koristiti pomoć glasovnog pomoćnika Celia kojem možete reći da nazove posljednji propušteni poziv ili pitati za vremensku prognozu. Ne morate brinuti oko male tipkovnice na ekranu sata. Koristite li sat za javljanje, samo stisnite i otpustite šaku kako biste se javili na poziv.

blank

Kad se sve zbroji i oduzme, satu Huawei Watch 3 Pro možemo dati odličnu ocjenu koju opravdava ne samo ugrađenim hardverom nego i brzim, optimiziranim softverom, natprosječnom izradom i korištenim materijalima, lijepo dizajniranom sučelju HarmonyOS-a, ali i bateriji te fenomenalnom ekranom i živosti boja. Da, malo je deblji nego smo naviknuti, ali korišteni materijali spašavaju stvar i čine ga i dalje elegantnim.

Cijena za Huawei Watch 3 Pro (GLL-AL01) je 3399 kuna (srpanj 2021.), a nakon kupnje moći ćete tjednima pa i mjesecima istraživati nove funkcionalnosti. Zato smo na početku našeg testa napisali da u Huaweiju nisu normalni jer ovo nije obični sat na kakav smo naviknuti unatrag nekoliko godina. Ovo je sada pravi pametni sat koji omogućuje instalaciju igara i raznih aplikacija s kojima ćete proširiti funkcionalnost sata, i po danu i po noći.

blank blank blank