KOLUMNA: MWC 2020: u prvom planu su mobiteli i automobili

blank

Sljedeći Mobile World Congress u Barceloni održat će se od 24. do 27. veljače 2020, a tamo ćemo uz mobitele vidjeti i (sve) veći broj automobila. Inače, automobili sve češće izostaju sa specijaliziranih auto sajmova

Iako je do sljedećeg Mobile World Congressa (MWC) 2020 ostalo još gotovo pet mjeseci, već su počele pripreme za sljedeće izdanje jednog od najbitnijih događaja u svijetu mobilne telefonije. Prvi dan MWC 2020 događanja je ponedjeljak 24. veljače, ali već 23. veljače očekujemo sve bitne novitete. Tako je uobičajeno već godinama.

blank

Sudeći po najavnoj fotografiji, na sljedećem MWC 2020 u prvom će planu, uz mobitele, biti i automobili. Nije to ništa čudno – na nedavno završenom Frankfurt Auto Show gotovo 2/3 proizvođača automobila nije nastupilo (što je bilo veliko iznenađenje), ali su zato nastupili brandovi poput Samsunga, IBM-a, Microsofta, Vodafonea. I prije godinu dana u Parizu sam se na Pariškom auto salonu uvjerio u izostanak većeg broja automobilskih brandova. Za sada jedino Ženevski auto salon gotovo nitko ne propušta.

Čak je i berlinski IFA sajam, u suradnji sa Ženevskim auto salonom, pokrenuo dvodnevnu konferenciju pod nazivom Shift Automotive na kojoj se predstavljaju tehnologije vezane uz automobile. Obje će industrije povezati 5G, koji je na telekom sajmovima već nekoliko godina glavna tema, a nije ga bilo na automobilskim sajmovima.

Dakle, sve je vrlo logično. Pad prodaje pametnih telefona događa se već treću godinu zaredom pa niti 2019. neće biti ništa bolja nego što su bile 2018. i 2017. Svoju priliku za kakav-takav rast telekomunikacijski proizvođači vide u autoindustriji, koja također u gotovo cijelom svijetu doživljava pad prodaje. Da nema Kine i azijskog tržišta, pad bi se još više osjetio. Nije niti čudno što sve veći broj proizvođača nove modele automobila prvo predstavlja u Kini, a tek onda u ostatku svijeta.

blank

Ne čudi stoga mogućnost i da se sajam u Barceloni pretvori u (djelomično) automobilsko događanje. Već nekoliko godina svjedočim automobilima koji se nalaze na štandovima kongresa u Barceloni, ali to do sada nije bilo previše isticano.

Moje je to oko primijetilo – BMW, Mercedes, Smart, Ford, Volkswagen, Peugeot, Nissan i Seat neki su od brandova u čije sam automobile sjeo u posljednjim godinama MWC-a. Jedan su konceptni automobil zajednički predstavili Peugeot i Samsung. Ove je godine u Barceloni BMW predstavio konceptni automobil Vision iNEXT čiji hardver i softver prate i naše riječi i naše geste: kad sam s vozačke pozicije rukom pokazao u nekom smjeru, a tamo je bila neka meni nepoznata građevina, i pitao što je to, iz zvučnika automobila je stigao odgovor.

Dakle, uz GPS lokaciju, smjer kretanja vozila u odnosu na građevine pored kojih bih se u stvarnosti vozio te moju usmjerenu ruku automobil je točno znao u što gledam i odgovorio mi je o čemu se radi. Naime, upravljanje gestama odnosno pokretima ruku unutar kabine automobila već nekoliko godina postoji i u automobilima poput VW Golfa.

blank

Pronašao sam zanimljiv podatak: od ukupnog broja sudionika u Barceloni tijekom protekle tri godine, u 2017. je 2 posto njih bilo iz sfere automobilizma i transporta, u prošloj godini taj je broj porastao na 3 posto da bi u 2019. skočio na 4 posto. Što nas čeka u 2020; hoće li ta brojka biti dvoznamenkasta?

Stoga me ne bi čudilo da se u Barceloni paralelno s MWC-om pokrene još jedan automobilski program, uz 4YFN, Women4Tech i YoMo. Za sada neću nagađati o nazivu, ali je izgledno da će se ići u tom smjeru. Osjeti se to, na kraju krajeva, i u Las Vegasu, na sajmu potrošačke elektronike CES koji se održava početkom siječnja svake godine. Tamo je Mercedes-Benz već postao redoviti izlagač te predstavlja svjetske premijere novih modela automobila i novih tehnologija s naglaskom na povezivošću s pametnim telefonima.

blank

Posljednji MWC 2019 iz veljače posjetilo je 109.000 posjetitelja iz 198 zemalja svijeta (među njima bio sam i ja te sam svaki dan napravio više od 20.000 koraka), a svoje je proizvode na 120.000 kvadratnih metara prostora predstavilo 2400 izlagača iz 69 zemalja. Bili su izloženi i hrvatski proizvodi, a među njima i Noa mobiteli koje je svojim prisustvom podržao i naš slavni nogometni izbornik Zlatko Dalić.

blank

blank

Čast mi je što MWC (i prethodno događanje 3GSM kongres) redovito pratim još od 2002. godine, iz vremena dok se 3GSM održavao u Cannesu, a zatim u Barceloni koja je domaćin ovom događanju od 2006. godine. Svakih šest godina se odlučuje koji će grad biti sljedeći domaćin, a Barcelona je kroz nekoliko ciklusa uspjela odnijeti pobjedu, pored Pariza, Munchena, Amsterdama, Kelna; gradova koji se također natječu za ugostiti ovo prestižno događanje za koje ulaznica iznosi od 700 pa do 4000 eura, ovisno koju vrstu događaja želite pratiti tijekom četiri dana MWC-a.

S nestrpljenjem očekujem sljedeći MWC 2020, i zbog mobitela i zbog automobila. Do sada sam isprobao više od 2000 različitih mobitela, ali i više od 500 automobila. Hoću li kroz nekoliko godina testirati autophone?