KOLUMNA: Mobilni internet nekad i danas: i dalje su cijene visoke

blank

I prije 15-ak, 20 pa i 25 godina imali smo pametne telefone, s nama su od 1995. godine, ali mobilni internet oduvijek je bio skup

Možemo li reći da je danas mobilni internet jeftin, povoljan i prihvatljiv svima? Sjećam se kako sam prije 15-ak godina tadašnje Symbian i Windows Mobile telefone koristio kao pametne telefone, ali s rijetkom internetskom vezom. Mnogi Symbian modeli nisu niti imali wireless, a mobilni internet bio je pre-pre-preskup. Tada je cijena jednog gigabajta koštala 64.000 kune.

Čini vam se puno? Možda, ali ako se slučajno ili namjerno spojite na mobilni data roaming (podatkovni roaming), a nalazite se u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Americi, Rusiji, Kini ili bilo gdje, u državi koja ne spada pod Europsku uniju (plus Island, Norveška i Lihtenštajn), tada će vas 1 GB mobilnog interneta isto toliko, pa i skuplje koštati.

Iako se giga interneta čini puno, ukoliko koristite nadogradnju mobilnih aplikacija i preko mobilnog interneta, tada ćete to vrlo brzo potrošiti. Ako se dogodi da baš tada mobitel želi obaviti nadogradnju operativnog sustava, i tada ste u gabuli jer će vas to puno koštati. Znaju to mnogi korisnici pametnih telefona u pograničnoj zoni s Bosnom i Srbijom koji, nakon što kupe novi mobitel, ne odaberu nadogradnje samo putem wirelessa.

Ako su na bonovima (prepaidu), tada će im 5-6 gigabajta vrlo brzo otići. Pojedini korisnici su mi se požalili kako ih mobilni operatori varaju, jer je nemoguće da su u samo jednom danu potrošili nekoliko gigabajta. Brzom provjerom postavki telefona riješio sam im problem.

Ali, problem se ne rješava u onom pravom roamingu, ne u ovom u kojem uživamo dok se vozimo po Sloveniji, Njemačkoj, Finskoj ili Francuskoj… Odete li bilo gdje izvan EU, tada se mobilni internet ne koristi jer se za nekoliko minuta potroši bez problema stotinu ili čak nekoliko stotina kuna. Cijena jednog megabajta košta i više od 90 kuna kod pojedinih operatora i njihovih tarifnih modela. Ako imate sreće da u zemlji koju posjećujete postoji partnerska mreža vašeg domaćeg mobilnog operatora, za 1 GB platit ćete nešto manje od 30.000 kuna.

Dakle, jedan gigabajt košta od nekoliko desetaka tisuća kuna pa do više od 90.000 kuna. Za nekoliko potrošenih gigabajta u roamingu u Zagrebu možete kupiti dvosobni stan. Stječe se dojam kako mobilni internet ne samo što nije pojeftinio nego je i skuplji, ukoliko bismo govorili o onoj pravoj slobodi kretanja, u usporedbi s vremenom od prije 15 ili više godina.